Ит Лидери

Основните заявки за наем на офиси - от ИТ и аутсорсинг сектори

Computer World

Търсенето на офиси под наем в България продължава да расте и отбелязва най-високото си ниво за периода след кризата. Към средата на 2015 г. заявките от страна на потенциални наематели са за над 100 000 кв. м. Това показват данните на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония с над 10 години опит на пазара на бизнес имоти, изнесени през месец юни.

През първото шестмесечие, регистрираното от компанията търсене е с около 40% по-високо спрямо това през същия период на 2014 г., когато интересът на потенциални наематели бе за общо 70 000 кв. м. Над 60% от активните на пазара компании са от секторите на ИТ и аутсорсинг услугите, които продължават да се разрастват, твърдят от Forton.

„Дружествата от сферата на информационните технологии и центровете за изнесени услуги вече повече от година са ключови наематели на офис пазара. През последните месеци обаче освен обема на търсене, прави впечатление и размерът на сделките – компаниите се разрастват и се нуждаят от все по-големи площи“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.

Макар че софийският офис пазар остава най-голям и привлича около 90% от търсенето на наемателите, продължава и интересът и към други големи градове. Заради високата конкуренция и недостига на квалифицирани служители, все повече центрове за изнесени услуги и дружества от ИТ сектора се ориентират към втори офис в страната, коментират от консултантската компания Forton. Тенденцията е налице от повече от година, като предпочитани са Пловдив и Бургас заради бързата връзка по магистрала „Тракия“, както и Варна. Ключово предимство е наличието на хора с добро образование и чужди езици, а недостатък – недостигът, дори липсата на подходящи офис площи, твърдят от Forton.

Само за година България се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman & Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г.

България е единствената от Стария континент, която попадна в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг в изследването 2014 Global Services Location Index, което анализаторската компания A.T. Kearney изготви сред 51 държави. България заема 9-то място в подредбата.

Илюстрация: автор -  Manczurov, източник - ShutterStock, линк - http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/785665/259424504/stock-photo-notebook-with-text-inside-outsourcing-on-table-259424504.jpg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X