Ит Лидери

PC доставките в света спадат, пазарът изчаква Windows 10

Владимир Владков

Световните PC доставки през второто тримесечие на 2015 г. спадат с 11,8% спрямо същия период на м.г., показва нов доклад на IDC.

Общо всички производителите са доставили 66,1 милиона компютри, включително настолни машини и лаптопи, работещи с Microsoft Windows и други операционни системи. Тази бройка е малко под прогнозираната. IDC заявява в своя доклад, че спадът се дължи отчасти на това, че PC продажбите за същия период на 2014 г. са били стимулирани от хората, които са си купили нови компютри, за да надградят досегашната си ОС Windows XP. Microsoft спря да поддържа тази версия през април т.г.

Освен това партньорите на производителите са намалили запасите през второто тримесечие на годината в очакване на нови устройства, работещи направо с Windows 10, което е довело до намаляване на заявките. Потребителите извън САЩ са повлияни и от променящите се валутни курсове, които оскъпиха компютрите в много страни по света заради по-силния долар.

По-лошото представяне не трябва да предизвиква толкова тревога, смята Лорън Ловърди, вицепрезидент на IDC, отговарящ за прогнозите на PC пазара. Той каза, че спадът „попада в рамките на очакваните граници“ а PC пазарът ще се стабилизира в следващите години. „Продължаваме да очакваме едноцифрени спадове на обемите през втората половина на тази година и стабилизиране на продадените бройки през следващите“, казва Ловърди.

Ловърди добавя, че производителите може да не усетят скок на продажбите след пускането на Windows 10 в края на месеца. Microsoft ще предлага на всеки, който има PC, работещо с Windows 7 или 8.1 безплатно надграждане до новата операционна система и потребителите, които иначе биха си купили ново устройство, за да получат Win10, вероятно ще задържат поне засега своята машина (стига тя да успее да работи според очакваното).

Lenovo запазва топ позиция на световния PC пазар, доставяйки малко над 13,4 млн. машини. Това означава 1% ръст спрямо предишното, първо тримесечие на 2015 г., но спрямо Q2 2014 това е 7,5% спад. Apple е единствената компания, която бележи ръст на продажбите си спрямо второто тримесечие на 2014 г., доставяйки 5,1 млн. Mac компютри през второто тримесечие на 2015 г. Едно от предимствата на компанията от Купертино на сегашния компютърен пазар е способността й да стои настрана от ценовата война, която удари сериозно производителите на Windows PC-та.

Докладът на Gartner за компютърните продажби стига до подобни изводи, като нейните анализатори обявиха 9,5% годишен спад. Разликата между двата доклад се дължи отчасти на това, че IDC изключва от своя анализ устройствата 2-в-1 като Microsoft Surface Pro 3 (фирмата ги определя като „таблети с прикрепящи се клавиатури). Gartner включва всички тези устройства, което води до по-голям пазарен дял на Windows базираните компютри.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X