Ит Лидери

IBM създаде 7-нанометров процесор

Computer World

Създаването на първия процесор по 7nm (нанометрова) технология обяви IBM. Междувременно в момента на пазара се предлагат 14-нанометрови чипове, като следващата голяма стъпка за Intel например е преминаване към 10-нанометров процес. Nvidia пък от години работи с 28nm процес.

7-нанометровият производствен процес позволява побиране на около четири пъти повече транзистори на същата площ на процесор, произведен по 14nm технология. За реализацията му са били необходими “фундаментални промени” по отношение на материалите и възприменане на ново литографски техники, споделя Мукеш Каре, вицепрезидент по полупроводниковите технологии в IBM.

Тези технологии включват използване на силициево-германиева сплав, която подобрява. От компанията за пръв път описаха тази техника през 2004 г., споделяйки още тогава, че тя ще доведе подобряване производителността на транзисторите и ще спомогне за създаването на по-малки и мощни чипове. Голям напредък при създането на 7-нанометрови процесор е било използването на ултравиолетова литография с дължина на вълната 13,5 nm, която позволява много по-прецизно “издълбаване” на микросхемите . За сравнение при производството на сегашните чипове се изполва литография с дължина на вълната 193 nm.

Вече пет десетилетия Законът на Мур надеждно предсказва удвояването на транзисторите в процесорите на всеки 2 г. Но с приближаването на физичните бариери при миниатюризацията и увеличаването на разходите, производителите активно търсят нови технологии, с които да продължат развитието на изчислителния капацитет.

Ключов въпрос ще е дали IBM ще може доведе технологията до производство с комерсиала цел. Това за компанията по-всяка вероятност ще е най-трудната част от целия процес, поради стойността и сложността на необходимото оборудване. 14-нанометровото Broadwell ядро на Intel например бе белязано от сериозно забавяне именно заради проблем при производството. От IBM се надяват да са готови с технологията до 2017 г.

Разбира се IBM не са сами в този процес. Миналата година компанията обяви 5-годишна програма, включваща 3 млрд. долара инвестиции, за развиване на процесорните технологии и в момента работи съвместно с Global Foundries, Samsung и др. Изследователите също си партнират и с Политехническия институт към Ню-Йоркския унверситет (SUNY Polytechnic Institute).

От Intel засега не са споделяли детайлни планове по отношение бъдещия 7nm процес. По късно през годината се очаква появата на първите чипове произведени по 10nm технология. Пускането им продажба пък трябва да започне през 2017 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X