Ит Лидери

Microsoft свива бизнеса си със смартфони

Computer World

Microsoft възнамерява да свие значително амбициите по отношение на пазара на смартфони. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията, Сатя Надела, който наскоро обяви, че пред него и стоят поредица от "трудни решения". Новината за свиването на мобилния бизнес идва и почти две години след като Microsoft обяви, че придобива отдела за устройства и услуги на Nokia.

В писмо до служителите на компанията Надела споделя, че компанията се отдалечава от това да е просто производител на смартфони в посока създаване на “жизнена Windows ескосистема”. В резултат Microsoft ще съкрати около 7800 служители, повечето от които в момента работят за нейния хардуерен бизнес. Реструктурирането включва и друго следствие на придобиването на поделението на Nokia: гигантът ще отпише като загубени 7,6 млрд. долара от сделката, като в допълнение реструктурирането ще й струва още между 750 и 850 млн. долара.

Плановете по отношение на смартфоните за близкото бъдеше напомнят подхода на компанията към пазара на таблети. Microsoft произвежда устройствата Surface и Surface Pro, каато същевременно окуражава други компании да предлага свтои собствени Windows таблети. Същевременно отделът, отговорен за устройствата с марката Lumia, произвежда широк набор от продукти с най-различни форм-фактори.

Надела споделя в писмото си, че Microsoft ще се фокусира върху три основни пазара на смартфони: бизнес потребителите, купувачите на устрйства с оптимално отношение на цена/функции, както и онези които търсят върхови Windows модели. Според слухове в момента компанията разработва два смартфона от висок клас, които ще бъдат представени заедно с Windows 10 Mobile.

Широката стратегия на компанията обаче засега изглежда по-мрачна. Двама от топ ръководителите на Nokia, които се присъединиха към Microsoft заедно с придобиването, управляващият отдела за устройства и услуги Стивън Елъп и управляващият бизнеса със смартфони Джо Харлоу, напуснаха през юни. Вицепрезидентът на компанията, Тери Майерсън, пое контрола върху разработката на устройтва, съместявайки това с ръководенето на разработката на Windows 10. Тези промени са ясен знак, че Microsoft вече няма да произвежда толкова широк набор от мобилни телефони.

Новините за съкращенията пък идват година, след като компанията обяви, че възнамерява да се раздели с 18 хил служтели. Това бяха хора, които станаха част от Microsoft заедно с придобиването на бизнеса на Nokia. По-късно Сатя Надела сподели, че иска всяка хардуерна разработка на Microsoft да е свързана с цялостната стратегия.

Промените изглеждат като приемане на реалността от страна на ръководния екип на компанията. Windows Phone заема трето място при операционните системи за мобилни устройства с дял от 3%. Същевременно Andoroid и iOS, които с на първо и второ място, държат общо 95,6 на сто от пазара. Microsoft не успя да разклати доминацията на своите конкуренти.

Все пак засега от компанията възнамеряват да продължават да предлагат Windows като операционна система за мобилни устройства. Въпреки съкращенията Microsoft не смята да се отказва от този пазар. Ясно е обаче, че Надела не счита производството на такива продукти за чак толкова важно.

Това е и част от инициативата на ръководителя да рационализира компанията, нещо което той започна още преди година. Това включва освобождаване от инициативи, нямащи общо с неяйния основен бизнес. Наскоро стана ясно например, че Microsoft е продала част екипа, стоящ зад Bing Maps, на Uber. Част от бизнеса й с реклама пък стана част от AOL.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X