Ит Лидери

Почти 7,7 млн. лв. достигна пазарът на ИТ обучения

Computer World

Констанца Кадънкова

Близо 50% ръст показва сравнението на постъпленията от ИТ обучения на 24-те участници (почти 7,7 млн. лв.) в ИКТ Топ 100 2015 с данните за 20-те компании в секторната класация година по-рано (5,1 млн. лв.).

Своят дебют в класацията за 2015 г. на Computerworld България правят IT Instructor, и OneBit Software.

В тазгодишната подредба постъпления от ИТ курсове и обучения се появяват Information Services, Index Bulgaria, Expert-M, Mapex, Bora Solutions. В миналогодишната класация пък приходи от обучения са декларирали Borica-Bankservice, Interconsult Bulgaria, Microinvest, Sirma Group Holding, и Varna Business Services, които не са посочили активност на обучителния фронт в тазгодишната подредба.

От 24-те участници в класацията за ИТ обучения, едва за 15 има данни и за двете години, и ръстът при такова сравнение е почти 28%.

Както и през миналата година, челната тройка в класацията по приходи от обучения се състои от New Horizons Bulgaria, Lirex BG и ITCE (чиито постъпления от обучения допринасят за над половината приходи от ИТ курсове в класацията), като този път Lirex BG изпреварва ITCE, която се класира трета.

#№1 - New Horizons Bulgaria

За пореден път специализираната в ИТ обучения компания New Horizons Bulgaria завоюва палмата на първенството в секторната класация, като се радва на ръст от 41 на сто на постъпленията си на годишна база (почти 1,9 млн. лв. за 2014 г. спрямо 1,3 млн. лв. година по-рано). Приходите на дружеството носят една четвърт от всички обороти в подредбата за обучения за 2014 г.

„През 2014 г. доставихме над 8000 човекодни присъствено обучение, както и множество онлайн обучения“, разкри Николай Пенев, управител на New Horizons Bulgaria. Някои от най-значимите проекти на дружеството са:

  • Държавна агенция за национална сигурност - 323 обучаеми и 1771 човекодни

  • HP Global Delivery Center Bulgaria – 255 обучаеми и 1011 човекодни

  • НОИ – 79 обучаеми и 370 човекодни

  • ЧЕЗ България за 287 човека и 1435 човекодни.

„Интересен проект беше организацията на поредица специализирани обучения на Microsoft чрез New Horizons Online Live. Наш клиент трябваше спешно да подготви 2 обучаеми по Sharepoint Server 2013 и Exchange Server 2013. Използвахме New Horizons Online Live и предложихме оптимална комбинация от присъствени и онлайн обучения и в 4 поредни седмици посрещнахме неговите изисквания в срок и с отлична обратна връзка“, допълни Пенев.

#№2 - Lirex BG

Lirex BG може да се похвали с почти 64% ръст в постъпленията си от ИТ обучения на годишна база.

Дейността на „ТЕЗА“ ЕООД - част от Lirex BG, е съсредоточена основно в областта на електронните образователни услуги и технологии за обучение на възрастни. „ТЕЗА“ притежава лицензия за Център за професионално обучение (ЦПО) от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Предоставя специализирани курсове в областта на информационните и мрежовите технологии - интерактивни мултимедийни електронни курсове; софтуерни симулации – подходящи за внедряване на нови системи от корпоративни клиенти; опростени онлайн тестове. Изработката на курсовете се реализира предимно чрез авторски професионални системи или в сътрудничество със софтуерните специалисти от предприятията в групата на Лирекс Ком.

Програмите, които предлага „ТЕЗА“, са насочени както към начинаещи специалисти в сферата на ИКТ, така и към доказани професионалисти. В допълнение към специализираните курсове, центърът организира и обучения за придобиване на професионални умения и развитие на ключови компетенции.

#№3 – ITCE

ITCE отчита 25% ръст в приходите си от обучения.

“През 2014 г. интересът на клиентите към обученията, свързани с бизнес анализ, управление на проекти и услуги (акредитираните сертификационни обучения за ITIL, PMP, PRINCE2, PMI PBA,CBAP, PMI Agile Practitioner, SCRUM, Kanban) продължи да се покачва, коментира Нина Проданова-Йоцева, управител на ITCE. - Със стартирането на сертификационните обучения за PRINCE2, броят клиенти, които решиха да сертифицират своите служители в добрите практики за управление на проекти, значително се повиши. Голям брой клиенти се ориентираха към по-задълбочени знания в специфични области на бизнеса като разработване на Business Case, или развиване на финансови умения. Високите нива на сертификация на ITIL обученията предизвикаха рекорден интерес и бяха посетени от цели звена в най-големите доставчици на услуги в България.”

Сред компаниите с

внушителни увеличения

на полето на ИТ обучения на годишна база се открояват софтуерната компания Global Consulting (№14, с ръст от 207% при обученията), IBS България, която през 2014 г. генерира най-сериозни постъпления от продажби на хардуер (№12, с ръст от 134% при обученията), специализираната предоставяне на услуги и инструменти за осигуряване и подобряване на софтуерното качество компания Quality House (№9, с ръст от 57% при обученията), софтуерната фирма Accedia (№21, с ръст от 33% при обученията), софтуерната компания ScaleFocus (№20, с ръст от 31% при обученията), и специализираната в предоставяне на ИТ обучения IPT (№17, с ръст от 20% при обученията).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X