Ит Лидери

18 фирми генерираха почти 308 милиона лева от аутсорсинг

Computer World

Констанца Кадънкова

Постъпленията от аутсорсинг (изнесени услуги) възлизат на 307,9 млн. лв., или една пета от всички приходи на 105-те компании участнички в тазгодишната класация „ИКТ Топ 100“. 18-те компании, които участват в подредбата за изнесени услуги, имат общи приходи от всичките си дейности в размер на близо 462 милиона лева, така че оборотите им от аутсорсинг заемат дял от почти 67% в постъпленията им за 2014 г.

Ръстът на пазара на аутсорсинг услуги е 14%, като участниците през 2014 г. са 18 с приходи от аутсорсинг равняващи се на 307,9 млн. лв., а година по-рано бяха 17 и генерираха 269,6 млн. лв. от аутсорсинг, но някои компании от миналогодишната секторна класация не фигурират в тазгодишната подредба.

Новопоявяващи се играчи на „аутсорсинг терена“ са Questers Bulgaria (която прави дебют в „ИКТ Топ 100“ тази година), Interconsult Bulgaria, Information Services, Grafixoft, Acsior, Mapex, Hugin Sweda Bulgaria и Bora Solutions.

Ако сравним единствено резултатите на 10-те компании от тази секторна класация, за които има данни и за 2014 г., и за 2013 г., тогава увеличението на годишна база е 11%.

#№1 - Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center

Безапелационен лидер не само в аутсорсинг подредбата, но и в цялата класация „ИКТ Топ 100” за поредна година е центърът за отдалечени услуги Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center в София. Той генерира постъпления в размер на над 254 милиона лева през 2014 г., или почти 17 на сто от всички приходи в „ИКТ Топ 100”. Центърът предлага дистанционни изнесени услуги и поддръжка на ИТ инфраструктура на клиенти от Европа, Близкия Изток и Африка. Създадено в края на 2005 г., днес това звено е работодател на около 4000 специалисти в столицата. Центърът се развива в три основни направления: ИТ аутсорсинг; ИТ поддръжка на клиенти от Австрия, Германия и Швейцария (Global Solution Center); и Cross-functional/Back office. Global Delivery центърът в България е единият от трите стратегически за HP, заедно с тези в Братислава и Дъблин.

През 2015 г. Хюлет-Пакард (HP) откри високотехнологична лаборатория (център за данни) в София, която е “най-голяма инвестиция от този вид” на ИТ гиганта в Европа. Работата по изграждането й се е случила в продължение на около 2 г. Лабораторията ще се използва не само от служителите на HP по време на тяхната работа с клиенти, но и ще е на разположение на няколко учебни заведения в страната.

През миналата година Hewlett-Packard се раздели на две отделни самостоятелно компании. Едната, която включва корпоративния хардуер, софтуер и услуги на HP, вече се представя под името Hewlett-Packard Enterprise. Другата, която управлява бизнеса с персонални компютри и принтери, беше наречена HP Inc. и запази логото на HP.

#№2 - Questers Bulgaria

Questers Bulgaria, която е специализирана в аутсорсинг на ИТ и консултантски услуги, зае втора позиция в секторната подредба със своите близо 11 милиона лева постъпления от изнесени услуги за 2014 г.

„През изминалата година над 80 ИТ специалиста с разнообразни профили се присъединиха към технологичния парк на Questers, посочват от Questers Bulgaria. - Междувременно компанията сключи партньорски споразумения и започна работа по проекти на няколко чуждестранни компании, сред които Which? - лидер в защита на правата на потребителите във Великобритания през последните 50 години, Funding Circle - една от най-бързо растящите британски финансово-технологични компани, Agent3 – компания фокусирана върху предоставянето на иновативни маркетингови решения.”

През 2014 година компанията беше призната за „ТОП ИКТ Работодател” в сектор „Аутсорсинг на ИТ услуги“ и започна работа и бе сертифицирана за работа по британския стандарт „Investors in People”, припомнят от дружеството.

#№3 - PROXIAD Bulgaria

Третата компания в аутсорсинг класацията – PROXIAD Bulgaria, може да се похвали с над 23% увеличение на постъпленията си от изнесени услуги на годишна база. Две години поред дружеството държеше втората позиция в подредбата, но тази година дебютиращата компания Questers Bulgaria изтласка дружеството с една позиция.

През 2014 г. PROXIAD Bulgaria е успяла да започне и успешно да интегрира няколко големи и дългосрочни ИТ проекта с компании, които оперират в различни сектори – банковото дело, имейл маркетинг, застрахователни и туристически услуги. Това е позволило да се отчете значителен ръст в резултата на компанията, като новите проекти формират 17% от общия оборот на PROXIAD.

„Традиционно проектите са насочени към западноевропейския пазар, като една голяма част от тях са с дългосрочни партньори на групата, които избраха PROXIAD за допълнително разширяване на екипите си.

Успоредно с това партньорствата с дългосрочните клиенти на компанията гарантираха стабилност и ръст на досегашните проекти.

Прогнозите по отношение на нови проекти и партньорства за 2015 г. също са много обещаващи и ще позволят да се запазят положителните тенденции“, посочи Александър Йовчев от PROXIAD Bulgaria.

#№4 - Stone Computers

През 2014 г. реализирахме много добро съотношение на one-time проектите за системна интеграция и пускане в експлоатация на системи и аутсорсинг проектите с дълъг срок на договорните отношения, коментира Александър Аврамов, изпълнителен директор на Stone Computers. Дружеството отчита почти 60% ръст на постъпленията си от аутсорсинг на годишна база.

Аутсорсингът се наложи като успешна форма на ИТ услуги не само при софтуерните фирми за развойна дейност, но и за цялостно ИТ обслужване и ежедневни операции по мониторинг и управление на ИТ среди, твърди ръководителят на Stone Computers. През 2014 г. компанията реализира редица големи проекти за аутсорсинг, сред които проектът на Министерството на финансите за изнесени дейности и поддръжка за системи за съхранение на данни и RISC-базирани сървърни ресурси, проектът в „Киров“ за аутсорсинг на всички системи и утилизиране на облачни услуги, аутсорсинг на хелп-деска на над 3000 служители на Нотариалната камара на Република България, както и ИТ услуги за системите за съхранение и изчисление на „Теленор“.

„През изминалата година успешно покрихме заложените ни в плана за бизнес развитие цели за увеличаване на дела на аутсорсинг проектите от общите ни приходи. Успешно покрихме и необходимостта от разрастване на хелп-деск отдела ни с млади, будни и находчиви ИТ специалисти. Не на последно място, считам като успех и увеличаването на потребителите ни на публични облачни услуги. През последното няколко години увеличението е в пъти и съм щастлив, че съумяваме да задържим добрия темп на растеж”, заяви Аврамов.

#№5 - InterConsult Bulgaria

С приходи от почти 6,7 милиона лева от аутсорсинг през 2014 г., InterConsult Bulgaria заема петото място в тазгодишната секторна подредба. Изнесените услуги допринасят за 67% от общите приходи на дружеството за миналата година.

Сред най-значимите проекти на дружеството в областта на аутсорсинга за 2014 г. с:

- Създаване на Big Data платформа за отдалечен мониторинг на кораби и корабни системи. Решението K-IMS е създадено съвместно с норвежката компания Конгсберг Меритайм и вече оперира върху нефтените платформи на водещи нефтодобивни компании като Shell. Платформата извлича над 40 000 параметъра в секунда от различни корабни системи, сензори и датчици, след което през сателитна връзка ги предава и визуализира към команден център на сушата.

- Разработка на система за управление на логистичния процес за нуждите на ритейл веригата Мания Тийм.

За отбелязване е големият ръст от почти 93% на №8 в аутсорсинг класацията - Bulpros Consulting. „През 2014 г. Bulpros Consulting реализира интересни партньорства и в областта на аутсорсинг услугите, коментират от дружеството. - Едно от тях беше с белгийската компания Effortel Technologies SA. Effortel е компания за създаване и управление на виртуални мобилни мрежи (MVNE - Mobile Vritual Network Enabler), която обслужва международни виртуални мобилни оператори, използващи разгърнатите мрежи на мобилните оператори в качеството на преносна среда (Mobile Virtual Network Operator - MVNO). Bulpros Consulting разработи за Effortel Technologies SA уеб базирана BSS (Business Support System) система за техническа поддръжка и обслужване на бизнеса и операциите на мобилни оператори с виртуална мрежа. Сред компонентите на системата, които Bulpros Consulting разработи са: модул за управление на поръчки, CRM модул, портал за търговски екипи, модул за управление на акаунтите на крайни потребители (СИМ карти), модули за администриране и доклади. Освен разработката на портала, Effortel Technologies SA се довериха на Bulpros Consulting и за техническата поддръжка, която предоставят на клиентите си по цял свят. Bulpros Consulting им помогна да постигнат по-висока ефективност по отношение на разрешаването на технически проблеми и отлична обратна връзка от своите клиенти - техните цели със стартирането на проекта.“

Methodia (#№9), за която приходите от аутсорсинг заемат дял от 41% от общия оборот на фирмата, е изместена от 6-а позиция в секторната подредба година по-рано, до 9-о място в тазгодишната класация. Проектите, по които Methodia работи приоритетно, попадат в областта на софуерна разработка, където компанията се стреми да наложи своето “360 Ютилити” портфолио, обясниха от дружеството. По-значими успешни проекти през изминалата 2014 г. за фирмата са разработка и имплементиране на софтуерното решение “360 Ютилити” в “Овергаз” АД и разработка и интеграция на платформа за е-Government Services в община Пловдив.

Специализираната в аутсорсинг компания Quality House (#№10) отчита почти 31% ръст в приходите си от аутсорсинг на годишна база и се издига от 12 до 10 позиция.

Системният интегратор S&T Bulgaria (№13) показва значим ръст от 47% в постъпленията си от изнесени услуги на годишна база, а IBS (№17) се радва на повишение от близо 24%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X