Ит Лидери

Софтуерният пазар генерира 363 милиона лева през 2014 г.

Computer World


Констанца Кадънкова

26% на годишна база е увеличението на пазара на софтуер, включващ разработка на софтуер, продажба на готови продукти и софтуерна системна интеграция. 60 компании генерираха 363,1 млн. лв. оборот спрямо софтуерните постъпления на 53-те фирми участващи в класацията година по-рано, възлизащи на 287,9 млн. лв. 24% е делът на общите софтуерни приходи във всички постъпления на 105-те фирми в „ИКТ Топ 100“, и около 46% - от всички приходи на софтуерните компании.

В тазгодишната подредба се открояват дебютите за „ИКТ Топ 100” на Abilitics, OrangeDot, DigiMark Studio, CenterMine, OneBit Software, Konica Minolta BS Bulgaria, Mapex, Virtualna Zona, както и завръщащи се участници като Stanga, Information Services, Index Bulgaria, GSS, Lema Trading.

Компаниите, които отчетоха приходи от софтуер в миналогодишната класация „ИКТ Топ 100“, но не фигурират тази година, са BonevSoft Auditing, Borica-Bankservice, Microinvest, ERP Bulgaria, Team Vision Bulgaria, Prima Soft, Varna Business Services, Prime Distribution.

При сравнение на постъпленията на 48-те компании, за които имаме данни и за 2014 г., и за 2013 г. (330,9 млн. лв. спрямо 277 млн. лв.), повишението е 19,5%.

Първите четири позиции в подредбата по постъпления от софтуер за 2014 г. се запазват – първенец отново е SAP Labs Bulgaria, следвана от VMware Bulgaria, CSC Bulgaria и Fadata.

Внушителни увеличения

се забелязват при CAD R&D Progress Group (№5) – 95%, Global Consulting (№17) – 114%, IBS Bulgaria (№28) – 110%, Accedia (№36) – 122%, DigiMark Studio (№45) – 408%, както и радващите се на между 50 и 60% ръст в софтуерните си приходи на годишна база.

Пазарът на софтуерни разработки - с устойчив ръст

24% е ръстът на годишна база на пазара на софтуерни разработки в България. 40 компании генерираха постъпления от софтуерен развой на стойност 283 395,33 лв. през 2014 г., докато година по-рано в тази секторна класация на „ИКТ Топ 100“ участваха 30 дружества с приходи от 228,7 млн. лв.


Софтуерният пазар генерира 363 милиона лева през 2014 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Ако сравним единствено резултатите за 27-те компании, за които разполагаме с данни за софтуерен развой (253,1 млн. лв. спрямо 224,6 млн. лв.), то увеличението е два пъти по-ниско - 12,7%.

#№1 - SAP Labs Bulgaria

„SAP Labs България е стратегическo за SAP развойно звено. В компанията над 630 специалиста работят в областта на софтуерната разработка и по най-новите SAP in-memory и облачни технологии. SAP HANA Cloud Platform е платформа за облачни приложения, базирана на водещата SAP HANA in-memory database технология, като платформата се разработва основно в развойния център в София. Използвайки SAP HANA Cloud Platform, клиентите на SAP могат да създават нови облачни приложения, да анализират сложни бизнес данни и да разширяват функционалността на съществуващи SAP продукти. Този процес се подпомага от множеството услуги в платформата, като свързаност със SAP системи, MobiLink технологията за “Internet of things” и богатите аналитични способности на SAP HANA. В SAP Labs България се разработва изцяло продуктът SAP Identity Management, който най-общо отговаря за централизираното управление на потребители, роли и привилегии, както и синхронизацията им между различни видове бекенд системи“, обясняват от компанията.

През 2014 г. SAP Labs България се специализира в усъвършенстването на потребителския интерфейс (UI) и потребителското изживяване (UX) в софтуерните продукти на SAP. През миналата година в компанията са назначени над 100 софтуерни специалисти, повечето от които сформират нов отдел, който отговаря именно за UI и UX дейността на SAP. През годината в компанията са организирани и редица семинари с клиенти на SAP като Danone и Voestalpine.

#№2 - VMware Bulgaria

“За компанията в България 2014 г. беше изключително динамична и белязана от бързи темпове на растеж и увеличаващи се инвестиции тук, коментира Диана Стефанова, управляващ директор на Центрове за разработка VMware, България & EMEA - През миналата година VMware създаде първия по рода си за компанията в глобален мащаб Център за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения. Създаването на този център превърна VMware България от чиста R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран както върху развойна и оперативна дейност, така и върху генерирането на приходи от професионални услуги за VMware.”

VMware продължи да инвестира в разширяване екипа на развойното звено, като във връзка с планираното разрастване компанията нае близо 6 хиляди кв.м. допълнително офисно пространство. “Независимо от проблема с недостига на ИТ кадри, и през 2014 г. продължихме да разширяваме екипа си със същото темпо, както досега, и успяхме да привлечем талантливи професионалисти от страната и цяла Европа”, посочи Стефанова.

#№3 - CSC Bulgaria

„Разширихме значително дейността си за Германия, Австрия и региона. Най-вече в областта на дейностите ни по разработка и поддръжка на специфични клиентски приложения, с нови клиенти в банковото дело и застраховането, някои от които с глобална дейност. Покрихме и нови бизнес сектори, например разплащанията и ефективното фирмено управление на покупките на горива и други продукти свързани с транспорт“, коментират от CSC Bulgaria.

През изминалата година традиционната работа на компанията в областта на застраховането е отбелязала редица успехи. „Увеличихме списъка от страни, в които активно оперираме, с нови такива в Латинска Америка, Азия и Африка. Спечелихме нови клиенти в традиционните ни пазари, базирани в Европа (в това число Франция, Португалия, Белгия), а портфолиото от предлаганите ни услуги в областта на застраховането се разрастна“, допълват от CSC Bulgaria.

#№4 – Fadata

Fadata се изкачва от пета позиция година по-рано до четвърто място в тазгодишната класация за софтуерен развой.

През миналата година, в рамките на 11 месеца и с подкрепата на проектния екип от румънската застрахователна компания Asirom, част от Vienna Insurance Group, Fadata успешно внедри решението INSIS Non Life с конфигурация от 31 застрахователни продукта и извърши интеграция на INSIS с множество външни за клиента системи като потребителския Portal, SAP финансова система, EMC Documentum, Eurotax, Zgloszenie, WizSalary и TechFin.

#№5 – Sirma Holding Group

През 2014 г в „БДЖ-ТП” ЕООД са реализирани два важни ИТ проекта – „Система за планиране и управление на ресурсите-товарни превози” и „Система за локализиране и проследяване на железопътния транспорт” във връзка с проект „Мултимодална платформа „Адриатика – Дунав - Черно море”, финансиран по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа” 2007-2013 и съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие”. Изпълнител на проектите е „Сирма Солюшънс”.

През миналата година „Сирма Солюшънс“ изпълни успешно проект за изграждане на достъпна за гражданите и бизнеса интегрирана информационна система на НАП в съответствие с принципите на електронното управление.

От 2014 г. интегрирана информационна система, която предоставя над 60 електронни услуги на гражданите и бизнеса, спазвайки принципа на еднократно събиране на данни и на служебното начало, вече работи в Националната агенция за приходите (НАП). Проектът се финансира по Оперативна програма “Административен капацитет” с малко над 642 хил. лв. и е реализиран от „Сирма Солюшънс“.

#№6 - Stanga

„През 2014 година Stanga затвърди партньорството си с водещи рекламни агенции в Северна Америка и Европа, като успешно реализирахме множество проекти: първа фаза на новия туристически сайт на Емирство Дубай, базиран на SiteCore CMS, съдържащ интегриране на множество външни системи и възможност за ползване на мобилни приложения за Android и iOS; сайт за чипсовете Lays, със система позволяваща регистрация на десетки милиони потребители и предложения за нови вкусове чипс, със сложни алгоритми за филтриране на съдържание и управление на вота; нов уеб интерфейс на Emirates Airlines; поддръжка и реализиране на регионалните сайтове на Nike и Mini Cooper; нови модули за глобалния маркетингов екстранет на Cartier и други интересни разработки”, заяви Недрет Реджеп, главен технологичен директор на Stanga.

#№7 - MusalaSoft

„2014 беше година на ръст и подготовка за още по-интензивен растеж за Musala Soft. Благоприятни бяха световните пазари и особено традиционните за нас западноевропейски и американски, където търсенето на качествени софтуерни услуги показа стабилен позитивен тренд. Позиционирането ни на пазара на труда като един от най-предпочитаните работодатели (за 3ти път спечелихме наградата на Forbes - Развитие на човешките ресурси) ни даде възможност да изпълняваме новите си проекти разширявайки екипа си, коментира Елена Маринова, президент на Musala Soft - През 2014 г. се разраснаха няколко сегмента в портфолиото ни и знакови силни проекти. Например работата ни като ключова част от екипа на Deutsche Telekom Qivicon - smart home решението на немския телеком, което вече излиза извън границите на Германия. Друга област, в която развихме позициите си, е приложението на big data & analytics в здравеопазването и в този контекст - проекта на IBM Watson Health. Добавихме и нови имена в клиентското си портфолио като например Telenor и Daimler, през 2015 г. вече виждаме ръст в тях.”

2014 г. донесе и финализирането на платформата на софтуерната компания за автоматизирано тестване на мобилни приложения Atmosphere, която е резултат от инвестициите в Центъра й за приложни изследвания и разработки. През 2015 г. Atmosphere вече има своите първи приложения.

#№8 – eCommera

Любомир Чолаков, управител на eCommera за България посочи, че през 2014 г. eCommera успя да реализира растеж на приходите от над 30%, като разшири бизнеса си с текущи клиенти като ASDA, Clarins, House of Fraser. „Основните ни инициативи през годината бяха свързани с редизайн на e-commerce решения – проекти, за които наши клиенти спечелиха множество e-tail награди и оптимизация на стабилността на системите ни, което позволи на водещите ни клиенти успешно да обработват по над 80 хиляди поръчки на ден по време на активния търговски период в края на годината, когато техни преки конкуренти бяха силно затруднени с оперирането на своите решения. Стъпка в стратегическото ни развитие беше решението за партньорство със SAP hybris и обучението на екип в тази област”, обясни Чолаков.

#№9 - Bulpros Consulting

През изминалата година Bulpros Consulting работи съвместно с Ауксо ГмбХ за разработката на облачна платформа, която да предоставя Infrastructure as a Service и Software as a Service услуги на немския пазар. Платформата e разработена в партньорство с архитектурния екип на Microsoft в Редмънд, САЩ. В проекта са инвестирани над 10 000 човекодни и над 2 млн. eвро. Облачната платформа е закупена от една от най-големите одиторски фирми в света през март 2015 г.

Друг по-интересен проект, който фирмата реализира през 2014 г., е мобилното приложение в областта на финансовия и банков сектор Trader’s Box Application. Приложението е разработено за BNP Paribas Германия и е препоръчано от Microsoft Windows Phone Store (в рамките на своята категория). Trader’s Box Application подпомага работата на крайни потребители, които искат да са в течение с икономическите тенденции, пазарни курсове и промени по техните инвестиции.

От началото на 2014 г. Bulpros Consulting започна разработката на два самостоятелни продукта - Staffico - авангардна облачна платформа от типа SaaS, която подобрява и улеснява дейността на агенции за подбор на персонал и вътрешно-фирмени отдели за подбор като автоматизира голяма част от техните процеси и Jabborate - цялостно решение за компании, които искат да комбинират комуникационните възможности на Cisco инфраструктура с една или повече системи за съвместна работа.

#№10 – Nemetschek

Успехите на Nemetschek през 2014 г. са свързани с дългосрочната й стратегия за ръст съвместно с партньорите й - международни компании като Bosch, DocuWare, Vectorworks. „Освен, че растем като брой хора, започнахме да формираме и специфични иновативни екипи, които разработват допълнителни идеи към съществуващите ни проекти. Вече реализираме и собствени плъгини за продуктите на Atlassian – австралийска компания, на която сме официален регионален представител. Освен това, значим успех е и технологичното лидерство, което постигнахме с DocuWare – последната версия на продукта изпревари конкуренцията с възможността за управление на фирмената информация през мобилни устройства”, разкриха от софтуерната компания.

#№11 – ScaleFocus

През изминалата година ScaleFocus се фокусира в инициатива за повишаване на експорта на софтуерни решения. „Компанията постигна завиден успех в разработката на софтуер за клиенти във Великобритания, Германия и САЩ. ScaleFocus затвърди позицията си във Великобритания след отваряне на първия си офис извън България в края на 2013 и успя да изгради по-сериозен имидж на „Острова“ в първата година от функционирането му.

През 2014 г. ScaleFocus беше разпозната като една от най-бързо растящите компании в Европа, с награда от International ‘Stevie’ Business Awards. Също така компанията получи важното отличие за „ТОП ИКТ Работодател“ в областта на ИТ услугите”, коментираха от разработчика.

50% пазарен ръст на годишна база при продажбите на готов софтуер

34 компании генерираха оборот от продажба на готов софтуер в размер на 45,9 милиона лева. Спрямо постъпленията на 32 участнички в „ИКТ Топ 100” година по-рано, възлизащи на 30,4 милиона лева, този сегмент се радва на 50% пазарен ръст на годишна база.


Софтуерният пазар генерира 363 милиона лева през 2014 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Следва да се отбележи, че в миналогодишната класация присъстваха BonevSoft Auditing, ERP Bulgaria, Barcode Systems Bulgaria, Prima Soft, Sirma Group Holding, Prime Distribution, Stone Computers и Microinvest, които не фигурират тази година в подредбата за готов софтуер. Също така, в настоящата класация се появяват ScaleFocus, GSS, Konica Minolta BS Bulgaria, Hugin Sweda Bulgaria, Mapex, CenterMine, Lema Trading, Virtualna Zona, Interconsult Bulgaria, Index Bulgaria и OneBit Software, които не се включиха в предходното издание.

Така имаме сравнителни данни и за двете години за 25 компании (43,3 млн. лв. за 2014 г. спрямо 23,9 млн. лв.) и ръстът се оказва още по-внушителен – 81%.

#№1 – CAD R&D Progress Group

Както през последните 10-ина година, основните проекти на CAD R&D Progress Group са свързани с доставката на софтуерни лицензи на Microsoft и съответните услуги свързани с договорите за обемно лицензиране (софтуерна осигуровка, Premier Support, ITAP), обясниха от компанията. Най-големият проект за 20145 г. е за предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на Microsoft с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация на България, изпълняван от ДЗЗД Консорциум „ПРОКОН” (Обединение на ЦАПК „Прогрес” и „Контракс” АД). Договорът беше изпълнен към дата 31.12.2014 г.

Други основни проекти, свързани с лицензирането на софтуерни продукти на Microsoft за 2014 г. , изпълнени от Консорциум „ПРОКОН” са по договор за обемно лицензиране на продукти на Microsoft с включена софтуерна осигуровка (Software Assurance) за нуждите на Български пощи и за нуждите на „ЕСО” ЕАД.

ЦАПК „Прогрес” изпълни още договор за обемно лицензиране на продукти на Microsoft с включена софтуерна осигуровка (Software Assurance) за нуждите на БТК ЕАД (Виваком); проект за системна интеграция, миграция към Office 365, доставка на софтуерни лицензи на Microsoft, доставка на Dell оборудване в „Булгартабак Холдинг”; доставка на софтуерни лицензи на Microsoft със софтуерна осигуровка в НОИ; системна интеграция, миграция към Office 365, доставка на софтуерни лицензи на Microsoft, и доставка на Dell оборудване в „Александра Груп Холдинг”; Enterprise Subscription Agreement за софтуерни продукти на Microsoft за нуждите на „Информационно обслужване”.

В Обединението „АмеПро” с „Амексис” ООД, ЦАПК „Прогрес” изпълни проект за проектиране на СИОУП, разработване и внедряване на софтуерна система за дистанционно обучение и обучение на потребителите в Академията на МВР и проект за създаване на информационна инфраструктура „е-университет” за интегриране на информационни и управленски системи в Медицински Университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – Варна”.

Като успехи за свършената работа и усилия през 2014 г. е признанието за партньор на годината на Microsoft на Обединение „АмеПро”, което вече е потвърдено официално и наградата ще бъде връчена на световната конференция на Microsoft 12-16 юли в Орландо САЩ.

#№2 – Comparex Bulgaria

„Работата на Comparex в България е насочена предимно към продажбата на софтуерни лицензи и управление на лицензионни договори”, обясниха от компанията. Няколко от успешните проекти са свързани с:

  • Осъвременяване на текущата инфраструктура и миграция към Cloud решения на Microsoft, използвайки продукти като: Office 365, Exchange Online, CRM Online, Azzure – решения, които оптимизират разходите и в същото време подобряват ефективността на мобилните служители;

  • Лансиране на местния пазар на SAM2GO, управляван сервизен продукт на Comparex, който предлага на клиентите по-голяма прозрачност за техните софтуерни активи, подобрена сигурност и намалени разходи за софтуерните решения;

  • Разширяване на софтуерното портфолио и успешни проекти с партньорите VMware, Veeam, Citrix, McAfee, Symantec, LANDesk, AutoCad, Adobe и др.

Microsoft са удостоили постиженията на Comparex с наградата „Партньор на годината в областта на управлението на софтуерните активи” (SAM Partner of the Year). Comparex беше отличен и за предоставянето на отлични решения и услуги за обемно лицензиране.

#№3 – Kontrax

През 2014 година Kontrax успя отново да отбележи ръст в продажбите спрямо предходната година и да запази доверието на своите традиционни клиенти, както и да добави някои нови проекти, по-интересните от които са проект на Министерство на труда и социалната политика (с бенефициент Държавна агенция закрила на детето) за проектиране и разработване на „Национална информационна система (НИС) на ДАЗД“, проект на Главна дирекция изпълнение на наказанията към Министерство на правосъдието за доизграждане, усъвършенстване и подготовка за интегриране с ЕИСПП на информационната система на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за изпълнението на проект на Министерство на правосъдието, и много други.

#№4 – Global Consulting

През изминалата 2014 г. значително време посветихме за реализацията на проект, с който сме бенефициент по оперативните програми, разкриха от компанията. „През 2013 г. кандидатствахме по линия на структурните фондове на ЕС и ОП „ Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, процедура „Внедряване на иновации в предприятия“. Почти цялата 2014 г. активно работихме по изпълнението на одобреното проектно предложение за „Повишаване на конкурентоспособността на Глобал Консултинг чрез внедряване на иновативния продукт „Глобално Застрахователно Моделиране”, разказват от софтуерното дружество.

Сред останалите проекти, по които компанията е работила през 2014 г. се открояват:

  • Доставка, инсталация и поддръжка на хардуер и софтуер на EMC - система за съхранение на данни, както и разработка и внедряване на „Регистър по банкова сигурност“.

  • AIB (Afghanistan International Bank) - доставка и поддръжка на софтуер – система за интернет банкиране и цялостно обновяване на дизайна на уебсайта на банката.

  • Започната е работа по проект за „Разработване на нови модули и оптимизиране на националната информационна система за отпадъци“. Работата по разработката на системата продължава и през 2015 г.

#№5 – Fadata

В началото на 2014 г. Fadata успешно внедри решението INSIS Non Life в румънската застрахователна компания Asirom, част от Vienna Insurance Group.

В края на 2014 г., Fadata подписа споразумение за внедряването на INSIS Life Solution в полското дружество Prudential, част от Prudential Assurance Company Ltd. Обхватът на проекта включва внедряването на INSIS Life Solution в Prudential Полша и интеграцията му с различни приложения на животозастрахователната компания.

#№6 – ScaleFocus

През 2014 г. ScaleFocus продължи разрастването си в Европа и Северна Америка, като същевременно затвърди и установи нови партньорски отношения. ScaleFocus успешно внедри IBM Cognos TM1 в няколко международни компании, както и в сектора на държавна администрация в България.

Пазарът на софтуерна системна интеграция с положително развитие

На 33,8 милиона лева възлизат постъпленията от софтуерна системна интеграция за 2014 г., генерирани от 21 компании. Година по-рано, 25 фирми участваха в тази класация и оборотите им достигнаха 28,8 милиона лева. Сравнението на пазара показва ръст от 17,2% на годишна база.


Софтуерният пазар генерира 363 милиона лева през 2014 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Ако съпоставим единствено постъпленията от софтуерна системна интеграция за 18-те компании, за които разполагаме с данни и за двете години, то ръстът е 16,7%.

#№1 – Kontrax

Сред ключовите проекти за 2014 г. за дружеството са проект на Министерството на труда и социалната политика (с бенефициент Държавна агенция закрила на детето) за проектиране и разработване на „Национална информационна система (НИС) на ДАЗД“; проект на Главна дирекция изпълнение на наказанията към Министерство на правосъдието за доизграждане, усъвършенстване и подготовка за интегриране с ЕИСПП на информационната система на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за изпълнението на проект КС11-33-1/29.11.2011 г. на Министерство на правосъдието по ОП "Административен капацитет"; проект на Община Малко Търново за създаване на постоянна изложба на етнографското наследство и природните забележителности на община Малко Търново с прилагане на компютърни технологии с версии за показване на специализирани компютърни системи, в Интернет и на DVD и др.

Успешно продължава изпълнението на дългосрочния корпоративен проект за централизирано управление на печата в клоновата мрежа на Банка ДСК, с постоянно оптимизиране на ефективността и ценовите равнища.

От началото на 2014 стартира и 3 годишен проект за осигуряване, контрол и отчитане на печата в централата и всички офиси в страната на Алфа Банк.

С високо ниво на обслужване се изпълняваха и проектите за поддръжка и разширение на контакт центровете на Blizoo, HP Global Delivery Center, Telus (Call Point), Sitel, Mtel.

Продължава успешното развитие на Информационната система за общински съвети (ИСОС). Тя работи успешно в Пловдив, Варна, Бургас, Кюстендил, Габрово, Сливен, Севлиево, Казанлък, Ихтиман, Панагюрище, Горна Оряховица и др.

Завършени бяха информационните системи на ГДО и ГДИН към Министерство на правосъдието.

#№2 – Stone Computers

През 2014 г. реализирахме много добро съотношение на one-time проектите за системна интеграция и пускане в експлоатация на системи и аутсорсинг проуктите с дълъг срок на договорните отношения, твърди Александър Аврамов, изпълнителен директор на Stone Computers.

Сред големите проекти на дружеството за системна ингерация са доставката и инсталация на комуникационно оборудване в Societe Generale Expressbank, системите за съхранение на даннии на Hitachi Data Systems в ПОК „Съгласие“, „Близу“ и „Амдокс“, както и проекта за модернизация на средата за съхранение на данни в „Алианц“.

Компанията е успяла да изгради интересни и значими проекти заедно с партньора си Hitachi Data Systems (HDS) през 2014 г. в клиенти от различни индустрии и с различни ИТ среди.

„През миналата година довабихме още един важен международен играч сред ключовите си партньори – Huawei. Вярвам, че поговорката „кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа ти какъв си“ е вярна с пълна сила и за технологичните парттньорства. За да си иновативен доставчик на услуги, или системен интегратор, трябва да имаш иновативни, модерни и гъвкави партньори до себе си”, коментира Аврамов.

#№3 – Lirex BG

През 2014 г. Lirex.com стартира мащабен проект за изграждане на Система за ранно оповестяване от пожари, бенефициент по който е Столична община. Проектът се финансира по мярка 226 на програмата „Развитие на селските райони“, а контролиращ орган е Държавен фонд „Земеделие”.

Самата система включва обзорно видеонаблюдение и охрана, център за мониторинг и контрол, специализиран софтуер за ранно откриване на горски пожари, метеорологични станции, електрическо захранване (автономни фотоволтаично системи).

През 2014 г. Lirex.com съвместно с Index Bulgaria започна изпълнението на проект за поддръжка и доработване на системата е-Парламент в Сърбия. Приложението е специално разработено и внедрено в периода 2011-2013 г. за нуждите на сръбския парламент.

В началото на 2014 година Lirex стартира проект по договор с Делегацията на Европейската комисия в Босна и Херцеговина за изграждане на единна система за обмен на данни – „Supporting Data Management“ с бенефициент Министерство на сигурността на Босна и Херцеговина.

#№4 – Intelligent Systems Bulgaria

През 2014 г. Intelligent Systems Bulgaria e осъществила много нови и ключови проекти в различни индустрии.

Компанията е започнала проект по внедряване на ERP в една от най-големите компании в агросектора, както и при дистрибутора на селскостопанска техника „Ником-М”. В традиционно силния за дружеството бранш търговия на дребно, фирмата е успяла да спечели и реализира мащабен проект за основния франчайзър на Marks&Spencer и Celio в Кипър – VOICI la MODE. Друг значим проект, който е започнат през 2014 г., е в компаниите от групата на „Стабил Инженеринг” ЕООД. През изминалата година компанията е увеличила значително и броя на реализираните CRM проекти, сред които ключова е интеграцията в софтуерния разработчик „Тайгър Технолоджи”.

През 2014 г. Intelligent Systems Bulgaria за втора поредна година се нареди сред Топ 5% Microsoft Dynamics в света. Дружеството си завоюва и статут на LS Retail Diamond Partner, което е най-високото равнище на партньорство в компанията.

#№5 – Stemo

„И през 2014 г. Stemo развиваше традиционно дейността си в няколко основни направления - хардуерна и софтуерна интеграция, специализирани бизнес, софтуерни, технологични и сервизни услуги. Въпреки усложнената политическа ситуация и финансовата криза, свързана с фалита на КТБ - един от най-големите клиенти на компанията, Stemo успя да реализира редица проекти”, посочват от интегратора.

Сред по-значимите реализации на Stemo от миналата година са поддръжка на проект „Интегрирано административно обслужване на централно и местно ниво и предоставяне на публични услуги” МТИТС; надграждане на Електронния риболовен дневник (ЕРД) с възможност за обмен на данни с Европейската комисия и интеграцията му със средата за обмен FLUX и мониторинг на функционалността на обмена на данни за съответствие в

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури; софтуерна поддръжка по проект „Национална база данни за пазара на труда и Европейски социален фонд“ в Агенция по заетостта; създаване на електронен регистър на всички заинтересовани групи и инструменти за промотиране на разработките на Секторна информационна стратегия за регионално, общинско и градско управление и нормативната уредба в Министерство на регионалното развитие; система за визуализиране в реално време на информация за пристигащи и излитащи полети предназначена за пътниците, обслужвани от Терминал 1 за Летище София; разработване и внедряване на Интранет и Екстранет среда с изграждане на единна платформа с централизирана база данни и склад за документи за нуждите на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерство на икономиката; изграждане на централизирана система за мониторинг и управление на информационната сигурност и оперативна съвместимост, доработки, поддръжка и въвеждане на данни за конституенти и инсталационна база на портала на CERT - Национален център за действие при инциденти в информационната сигурност към ИА ЕСМИС; внедряване, консултиране и поддръжка на SAP и други свързани услуги в редица предприятия и много други.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X