Ит Лидери

Стабилен ръст при дистрибуторския бизнес

Computer World

Александър Главчев

След като в класациите „ИКТ ТОП 100“ за 2014 и 2013 г. бяха отчетени близки ръстове, съответно 8,5 и 9,3 на сто, за изминалата година пазарът на дистрибуция на софтуер, хардуер и комуникации бележи повишение до над 13 на сто.

Общо 16 компании са споделили финансовите си резултати, като общият им оборот възлиза на почти 322,8 млн. лв. При миналогодишното издание на класацията 19 фирми се отчетоха с общо 521 млн. лв., т.е. с 38 на сто повече спрямо в тазгодишната класация. Сериозната разлика в сумите се обяснява с отсъствието с един от най-големите играчи в сегмента – Most Computers, които тази година не споделиха данни за бизнеса си през 2014 г.

При сравняване на сбора от приходите на 14-те фирми, за които е налице информация както за 2014-та, така и за предходната 2013 г., се отчита ръст от 13,2%.

От изпратилите попълнени анкети за 2014 г. лидер е PolyComp със 148,3 млн. лв. оборот и ръст в размер на 15,5% спрямо 2013-та. На втора позиция е Solytron Bulgaria със 118 млн. лв. и 14,7% ръст. Топ 3 затваря Datecs със 15,4 млн. лв. – 13,3% по-малко спрямо предходната година, който се изкачва с две позиции спрямо миналогодишната подредба.

Челната десетка от дистрибутори се допълва още от VALI Computers (12 млн. лв. приходи и впечатляващите 1323,6% ръст), Lancom Bulgaria (10,1 млн. лв, - 0,7%), Computer 2000 Bulgaria (8 млн. лв, -14,6%), Tech Vision (4,6 млн. лв., - 0,8%), Escom Bulgaria (2,5 млн. лв., - 6,7%), Data Optics Balkans (2 млн. лв., - 22%) и Atlascom (908 хил. лв., - 48,6%). Все пак, въпреки отрицателните изменения, Escom Bulgaria и Data Optics Balkans се изкачват с по две позиции спрямо миналогодишната подредба, Atlascom – с три, а Adsys – с цели пет.

Надежда Генова, директор на PolyComp, нарежда сред успехите на фирмата сключването на договори за партньорство с китайския доставчик на компютри, хардуер, мобилни устройства и др. Asus и американския производител на решения за печат Lexmark. По думите й фирмата набляга на добавените услуги и предлагането на цялостни решения по проекти. Друг важен успех за PolyComp е избирането на компанията за партньор на годината от Microsoft Bulgaria. Според Генова това показва, че дългогодишния фокус и усилия в обучението на канала се оценяват.

Ралица Килиан, изпълнителен директор на Solytron, обяснява, че компанията преследва целта да се превърне в българския дистрибутор, който предлага най-голяма добавена стойност на своите клиенти. „Компанията и до сега е в Топ 3 на българския пазар, със съществен ръст от 2012 до 2014 г., и като second tier дистрибутор осъзнаваме, че не можем да продължим да залагаме само на „местене на кашони“ – обяснява тя. – Опитваме се да бъдем възможно най-прозрачни, отворени и достъпни, да предлагаме клауд и drop shipping услуги заедно с нашите доставчици, защото разбираме, че те са неразделна част от нашия успех.“

Гледайки класацията, човек няма как да не забележи сериозният ръст на VALI Computers в сегмента, благодарение на който компанията застава на четвърто място, след като в таблицата за миналата година заемаше 14-тата позиция. По думите на Снежана Хинова, директор продажби, през 2014 г. фирмата е стартирала нови партньорства с аудио дивизията на Plantronics, с производителя на LCD панели – HANNSPREЕ, представяйки на пазара техните монитори, таблети и микро компютри, швейцарската фирма MyKronoz - с пълната й гама от смартчасовници, Cooler Master - с геймърската им линия CM Storm, Steelseries и тяхната геймърска периферия, Thecus - производител на NAS сторидж системи, IRIS - серия от портативни скенери и Develop - втората търговска марка на Коника Минолта за принтери, МФУ устройства и висок клас машини.

„Нашата цел е да не се превръщаме в дистрибутор, който да играе ролята само на логистичен партньор, през когото да минават сделки, договорени с представителствата в България на дадена марка, а да работим активно и да завоюваме място на пазара за всеки един бранд“, подчертава Хинова. По думите й, само един от брандовете, които компанията предлага, има представителство в България. “Това означава, че единствено от уменията на нашия търговски екип зависи как ще се позиционират и предлагат останалите 79 бранда на нашия пазар, а това е трудна задача”, обяснява още тя.

През август миналата година LANCOM Bulgaria (класирана на 5-та позиция) подписа подписа споразумение за дистрибуция на продуктите на китайския телекомуникационен разработчик ZTE в България. Договорът обхваща цялата гама технологични продукти на азиатския гигант, включително голямо разнообразие от комутатори, рутери, системи за видеонаблюдение и GPON оборудване, както и различни артикули за крайни потребители. Продуктите на ZTE покриват напълно стандартите и изискванията на интернет доставчици, държавни институции, малки, средни и големи фирми, както и на домашните потребители по целия свят.

Миналата година LANCOM Bulgaria навърши 10 години от своето създаване. Компанията предлага продукти на световни лидери в ИТ сектора като TP-LINK, AEG, ZyXEL и др., както и собствената си марка SeaMAX за медни и оптични кабели, MID устройства и компоненти.

Анелия Костадинова, управител на Computer 2000 (6-ти в тазгодишната класация), посочва за най-голям успех на компанията факта, че тя вече е оторизирана за доставка на решения за сигурност за целия регион от Intel Security, добавяйки и страните Косово и Албания. До момента компанията можеше да доставя само в България и Македония. Също така фирмата е добавила към портфолиото си и производителите Netwrix, Webroot, Wheel Systems и Spamtitan.

Класираните на 7-мо място Tech Vison пък от миналата година дистрибутират смартфоните Phicomm и таблетите 3Q. Също така фирмата е представиетел на проивводителя на POS терминали и професионални дислеи ELO, както и марките за монитори Iiyama и EIZO.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X