Ит Лидери

Хардуерният пазар в България през 2014 г. – с негативна тенденция

Computer World

Александър Главчев

Категоричен спад на хардуерния пазар сочат данните, събрани от Computerworld за тазгодишното, 18-то поредно издание на класацията „ИКТ ТОП 100“. При сбор на докладваните приходи на фирмите, занимаващи се с доставка на компютърен хардуер, офис оборудване, производство на хардуер, доставка на комуникационни продукти и системна интеграция (на хардуерни решения) за тази и миналата година се отбелязва 21% спад. Това число се получава при вземане предвид само на резултатите на фирми, за които са наице данни както за 2014-та, така и за 2013 г.

Тазгодишните резултати ярко контрастират спрямо миналогодишната класация на Computerworld, когато се съпоставяха данните за 2013 и 2012 г. Тогава бе отчетен 8% ръст, при директно събиране и сравняване резултатите, и дори по-впечатляващо 12% разрастване на пазара при засичане на постъпленията само на фирмите, споделили данни и за двете години.

Редно все пак да се отбележи, че докладваните обороти за 2014-та са повече от тези за 2013 г. с 19,7%. Това разминаване в голяма степен може да се обясни с включването на Konica Minolta в класацията, чиито приходи са достатъчни за да повлияят на крайния извод.

Информация за бизнеса през 2014 г. на общо 57 компании, опериращи на родния хардуерен пазар е налична в редакцията на Computerworld. В резултат на дайността си те са генерирали общи приходи в размер на 292,6 млн. лв. За сравнение миналата година 54 фирми докладваха за общо 244,4 млн. лв.

Datecs запазва водещата си позиция, отчитайки 84,5 млн. лв за 2014 г. – с 8,7% повече спрямо 2013-та. На второ място отново е STEMO с 32,2 млн. лв, която през миналата година обаче е генерирала 17,3% по-малък оборот от хардуерни решения спрямо предходната година. Третата и четвъртата позиция също са непроменени – VALI Computers и Plesio. Първата от изброените отчита 24,8 млн. лв. приходи и 3,4% спад, а втората – 16,6 млн. лв. и 9,1% ръст. Kontrax затваря челната петица с 15,9 млн. лв оборот – сума, която е с 5,5% по-голяма от аналогичните резултати на компанията в хардуерния сегмент през 2013 г.

Челната десетка се допълва още от IBS Bulgaria (10,9 млн. лв и +70,9% ръст), Digital World (10,7 млн. лв., +42,1%), Konica Minolta BS Bulgaria (8,96 млн. лв.), Persy (8,95 млн. лв, +19,5%) и Lirex BG (8,2 млн. лв. оборот и 41,6% ръст).

Компютърен хардуер

PC пазарът бележи спад вече няколко години подред. Тенденцията е глобална и през първото тримесечие на настоящата година отделът за решения за персонални компютри на Intel отчете 8% по-малко приходи спрямо аналогичния период на 2014-та. Тенденцията бе особено очевидна и на найважното изложение за PC индустрията – провеждащото се в Тайван Computex. Наблюдатели отбелязаха по-рехава тълпа и изместване на тематиката. Двата най-големи производители на компютри от островната държава, Acer и Asus, говореха повече за облачни услуги и за носима електроника, отколкото за основния си бизнес с продажбата на лаптопи.

Пак според Intel е налице и надежда – от компанията очакват задаващата се операционна система Windows 10 да доведе до засилена замяна на техника. Според оптимистичната прогноза новата ОС може да подтикне замяната на 600 млн. компютри на възраст над 4 г.

У нас обобщаването на данните за този сегмент обаче сякаш противоречи на световната тенденция. 37 фирми са докладвали общо 63,9 млн. лв приходи. През миналата година 34 компании генерираха малко над 55 млн. лв. Разликата между двете суми е 16,1%. При засичане на резултатите само на онези 32 компании, за чиито финансови резултати има информация както за 2014-та, така и за 2013 г., отчетеният ръст е 6,9%.


Хардуерният пазар в България през 2014 г. – с негативна тенденция

© Computer World, Computerworld.bg

На първа позиция в сегмента е VALI Computers със 17,7 млн. лв и 17,6% спад в оборота от продажба на компютърна техника. Втори са от IBS Bulgaria с 10,2 млн. лв приходи и впечатляващи 68,7% повече приходи спрямо миналата година. На трето място пък е Plesio Computers с 9,5 млн. лв и 9 на сто ръст.

Челната десетка се допълва още от Kontrax (5,5 млн. лв. оборот и 49,9% ръст), Virtualna Zona (2,5 млн. лв.), Techno Pro (2,2 млн. лв.), Index Bulgaria (1,8 млн. лв.) Bulnex (1,7 млн. лв. -19,4%), CAD R&D Progress Group (1,75 млн. лв., -18,6%) и SBS (1,72 млн. лв оборот и 2,6% спад).

Редно е да се отбележи, че имайки предвид обема на родния пазар е възможно няколко проекта, случили се през миналата година, да повлияят дотолкова на резултатите, че изводът от класацията да изглежда по друг начин. И трите компании, формиращи челната тройка на класацията, докладват изпълнение на амбициозни проекти, включващи доставка на компютърна техника.

От VALI Computers споделят за участие в третия етап на Националната програма „ИКТ в училище“, в рамките на който фирмата е изградила терминални решения в над 240 училища, както и WiFi мрежи в над 40 училища. Проектите са включвали още оборудване на над 100 учебни заведения с проектори и интерактивни дъски. Съвместно с Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” пък е била изградена уебинарна система за онлайн конференции. Тя подпомага воденето на лекции от няколко лектори, интерактивно обучение на няколко класни стаи в реално време и N на брой учасници. Обучението е двустранно в реално време с възможност за задаване на въпроси към лекторите, възможност за споделяне на документи, акцентиране върху съдържание, анкети и текстови съобщения, които да подпомогнат учебния процес.

Компанията, класирана на второ място в класацията, IBS Bulgaria, пък споделя за няколко проекта, като два от тях са свързани с доставяка на голямо количество компютърна техника. Фирмата е обновила работните станции на банкова институция (чието име не се споменава) с 1390 броя енергийно ефективни компютри. В телекомуникационна компания пък от IBS са доставили 680 бр. преносими компютри и 445 бр. настолни конфигурации с монитори. Други проекти, включващи доставка на хардуер, които в доставчика считат за важни са подмяна на дисковата система в компания от фармацевтичния бизнес и изграждане на клауд инфраструктура за Българската стопанска камара.

Plesio Computers споделят за доставка на цялостно компютърно оборудване за кол центъра на 60K. Сътрурничеството между двете компании започва още през 2008 г., с доставката на първите 180 компютъра и продължава с новоокритите офиси в София и Пловдив.

Офис оборудване

Сериозно раздвижване на пазара на офис техника – това сочат резултатите, докладвани от компаниите, работещи в сегмента. Computerworld разполага с информация за 24 компании, които са генерирали общо 30,7 млн. лв в тази сфера. През миналата година техният брой бе 23, а докладваните приходи – 23,1 млн. лв. Разликата между двете суми е солидна – цели 78,9 процента. Важно е да се подчертае отново обаче, че през тази година за пръв път участва Konica Minolta, чиито приходи няма как да не повлияят на общия резултат. При сравняване на данните за фирмите, за чиято дейност има данни както за 2014-та, така и за 2013 г. ръстът е по-скромен – под 50 на сто.


Хардуерният пазар в България през 2014 г. – с негативна тенденция

© Computer World, Computerworld.bg

Лидер в тазгодишната класация в сегмента отново е Digital World, която отчита 10,7 млн. лв приходи и впечатляващ ръст от 42,1% спрямо миналата година. На втора позиция е за първи път участващата в класацията Konica Minolta BS Bulgaria. Местното представителство на японската компания отчита 8,9 млн. лв оборот за 2014 г. Топ 3 на доставчиците в сегмента се затваря от Plesio Computers със 7 млн. лв приходи и ръст в размер на 9,3%.

Челната десетка се допълва още от VALI Computers (5,1 млн. лв. приходи и 231,4% ръст), Kontrax (4,8 млн. лв, +47,1%), Techno Pro (1 млн. лв), Prime Distribution (985 хил. лв, +260,8%), Atlascom (773 хил. лв, +23,7%), Paraflow Communications (523 хил. лвм +75,5%) и Datecs (497 хил. лв оборот и 3,7 на сто спад).

Класираните на 1-ва и 3-та позиция Digital World и Plesio посочват за основен източник на приходите си в сегмента работата с мобилни оператори. Ако от първата компания говорят за доставка на оборудване и за трите телекома, от втората посочват за основен проект доставката и монтажа на офис оборудване и мултимедийна техника за офисите и цялата магазинна мрежа на Telenor България. Проектът е стартирал 2014-та и се очаква да завърши през 2016 г.

Установената на втора позиция Konica Minolta пък наскоро обяви 27% ръст в продажбите на печатащи устройства през канала за доставки през 2014-та, спрямо 2013 г. През миналата година компанията е продала чрез партньорите си 166 броя A3 цветни и 285 броя А3 черно-бели машини. Брой продадени принтери, включително в останалите сегменти, е 834. Общо доставените мултифункционални устройства пък са близо 1200. Други области, които според производителя предлагат потенциал за растеж, са софтуерът, продажбите на устройства като част от проекти, подмяната на стари решения, както и секторът на производствени машини (подходящи за печатници, офиси с високи натоварвания и т.н.).

Производство на хардуер

Умерен ръст се отчита от българските производители на хардуер през 2014 г. Резултатът е по-скромен от миналогодишните 14,9 на сто, но все пак много позитивен, имайки предвид 15-те процента спад, отчетени през 2013 г.


Хардуерният пазар в България през 2014 г. – с негативна тенденция

© Computer World, Computerworld.bg

За изминалата година общо 9 фирми са споделили данни за оборот в сферата и са генерирали общо 98,6 млн. лв. постъпления. За миналогодишното издание на класацията “ИКТ ТОП 100” техният брой бе 13, а оборотът – общо 103 млн. лв., като общите докладвани обороти от производство са с 4,2% по-малко спрямо миналата година. От друга страна обаче, при елиминиране на разликата в броя фирми и засичане и сравняване на общите резултати на компаниите, за които са налице данни както за 2014-та, така и за 2013 г., се отчита средно 7,6% ръст в печалбите от родното хардуерно производство.

Лидер в сегмента продължава да е Datecs с 84 млн. лв приходи, като техният ръст е 8,7%. На втора позиция е Persy с 8,1 млн. лв. оборот – 21,3 на сто повече спрямо 2013 г. Трета е Orgtechnika с 3,6 млн. лв и 37,9% ръст. Челната петица се допълва още от Adsys (1,9 млн. лв оборот и 20,1% спад) и GSS (292 хил. лв.).

От Datecs споделят за 10% ръст в износа на изделия, проектирани и произведени във фирмата. Най-големият й пазар, с 40% дял, продължава да е САЩ. Най-големите проекти, в които е участвала компанията през 2014 г. е доставката на 75 хил. мобилни принтери за изборите в Ирак, доставката на платежни терминали, мобилни принтери и мобилни принтери на баркод етикети за пощите на САЩ (USPS) и доставката на платежни терминали с баркод четци за няколко ритейл вериги в САЩ. От Datecs подчертават, че след няколко години на неуспехи през 2014 г. са усвоили технологията за безконтактни плащания, което и е позволило да започне производството на мобилни платежни терминали, които приемат и безконтактни карти.

Persy пък докладва за 1400 сървъра, включително в много европейски страни, като делът на чуждестранните поръчки вече надхвърля 20% от оборота на фирмата. От там допълват, че голяма част от продукти се инсталират в центрове за данни и комуникационни възли, които разширяват възможностите си за обслужване на по-интензивни задачи и управление и съхранение на по-големи обеми от данни. Разбира се, най-значимият проект на Persy за последните 2 години е, че компанията е официален доставчик на сървъри за CERN (European Organization for Nuclear Research – Европейска организация за ядрени изследвания). За 2013 и 2014 г. тя е доставила на най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици общо над 600 бр. сървъри.

Хардуерна системна интеграция

Сериозен спад в общите обороти от хадруерна системна интеграция сочат подадените анкети от фирми, опериращи в сферата. През тази година редакцията на Computerworld разполага с данните за приходите на 24 компании, като общият им обем е 76,4 млн. лв. При миналогодишното издание на класацията техният брой бе 27, а оборотът – общо 82,8 млн. лв. - т.е. тази година сумарните приходи са със 7,7% по-скромни. При сравняване на общите приходи на фирмите, подали данни както за миналата, така и за 2013 г. се отчита дори по-сериозен спад – 13,2%. За сравнение преди година резултатите бяха “плоски”.


Хардуерният пазар в България през 2014 г. – с негативна тенденция

© Computer World, Computerworld.bg

На първо място сегмента отново е STEMO с 30,2 млн. лв оборот - 17% по-малко спрямо 2013 г. Втора е Lirex BG със 7,9 млн. лв. и 38,5% ръст. Трета е Sirma Holding Group – 6,5 млн. лв оборот и 87 на сто ръст.

В челната десетка влизат още Index Bulgaria (с 6 млн. лв оборот), Paraflow Communications (5,1 млн. лв. приходи и 12,4% спад), Stone Computers (4,8 млн. лв., -66,2%), Mnemonica (4,6 млн. лв, +52,1%), Barcode Systems Bulgaria (2,8 млн. лв., +106,1%), Kontrax (2,4 млн. лв, -48,9%), както и Bulnex (1,8 млн. лв. приходи и 234,7% ръст).

Сред последните новини около STEMO e придобиването в края на миналата година на нова специализация - HP ASE Data Center and Cloud Architect V1. Това означава, че специалистите на компанията могат да проектират и управляват цялостни и споделени услуги в конвергирана инфраструктура и облачна среда. Сред проектите пък от компанията открояват: доставката на нови сървърни конфигурации и разширение на съществуващя дисков масив на Българското национално радио, доставката на сървърна инфраструктура за управление на контейнери на Пристанище Бургас, изграждане на център за данни на Еконт Експрес, добавяне на блейд сървърни конфигурации и разширение на дисков масив за нуждите на CallPoint New Europe и др.

Lirex BG пък, съвместно с Index Bulgaria, е стартирала изпълнение на проект за поддръжка и доработване на системата е-Парламент в Република Сърбия. Инициативата е продължение разработката и внедряването на системата, което е било извъшено от двете компании в периода 2011-2013г. Тя обхваща модули за: управление на целия документоборот на парламента, провеждане на електронни заседания, електронно следене на пленарните сесии, както и база данни за законодателни документи и парламентарни структури, депутати, включително хронология на участието им в предишни парламенти. Започналият през 2014г. нов проект предоставя ежедневна поддръжка на потребители за работа в системата. Lirex споделят, че с цел разширяване на употребата сред все по-широк кръг потребители се провеждат допълнителни обучения, чрез които се представя пълният обхват от възможности на приложението.

Сред амбициозните решения на Sirma Solutions (част от холдинга Sirma Group) е система за планиране и управление на ресурсите-товарни превози в БДЖ – Товарни превози. За експлоатация й се използват облачни услуги изнесени във външен център за данни, а именно облачен приложен сървър и облачен сървър за базата данни.

Комуникационен хардуер

През 2014 г. 20 фирми докладват за общо 11,7 млн. лв. приходи. В миналогодишното издание техният брой бе 16, а техните сумарни приходи – 7,65 млн. лв. При сравняване на двете суми е налице 75,9% спад.


Хардуерният пазар в България през 2014 г. – с негативна тенденция

© Computer World, Computerworld.bg

Нова година на ръст бележи секторът на комуникационния хардуер у нас. Ако миналата година той бе около 6 на сто, то сега данните за 2014 г., при отчитане на резултатите за 16-те фирми, които са участвали в класацията с данни както за 2013-та, така и за миналата година, в сферата се отчита увеличаване на приходите със средно 8,7%.

Новост тази година е оглавяването на класацията от Virtualna Zona, които са генерирали 3 млн. лв. оборот. На втора позиция е Kontrax с 2,8 млн. лв. – 111,5% повече спрямо миналата година. Трета е Alcomtech с 2,2 млн. лв. и 23,4 на сто ръст.

Челната петица допълват още: VALI Computers (1,1 млн. лв оборот в сегмента – с 48,2% по-малко спрямо миналата година) и Paraflow Communications (667 хил. лв, +6,1%).

От Virtualna Zona описват себе си като утвърден доставчик на комуникационно оборудване на мобилните оператори и “на почти всички интернет доставчици”, както и на ред хотели, банки и т. н. Фирмата от няколко години е оторизиран дистрибутор на продуктите на TP-Link.

Alcomtech пък отличават за изминалата година свой проект за Министерство на финансите на Република Македония. Той включва изграждане на телефонна централа с компютърна интеграция за нейните 500 IP абоната.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X