Ит Лидери

HP с официална заявка за отделяне на HP Enterprise

Владимир Владков

Hewlett-Packard е попълнила официалните документи за регистриране на HP Enterprise като независима компания, една от стъпките по пътя към разделянето на гиганта на две дружества.

Документите (Form 10), са подадени във вторник в Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Те дават добър поглед към работата на поделенията, които ще бъдат обединение в HP Enterprise, и как са се справяли във финансово отношение през последните няколко години.

Бизнесът на тези отдели е постигнал печалба $1,6 милиарда през миналата година при постъпления от $55,1 милиарда, което означава спад спрямо 2013 г., когато с приходи от $57,4 млрд. е постигната печалба $2,1 милиарда.

Според начина на разделянето на бизнеса HP Enterprise е т.нар. „spin-off“ компания, т.е. ново дружество и затова за него се подават документи за регистрация на борсата. Другата половина - HP Inc., не трябва да попълва такива документи, така че финансовите данни за нея ще са видими чак след фактическото разделяне. Но отсега е ясно, че двете дружества ще са почти еднакъв размер на бизнеса.

HP обяви миналия октомври, че планира да се раздели на две. HP Enterprise ще продава сървъри, системи за съхранение, мрежово оборудване и корпоративи услуги. HP Inc. ще продава PC-та и принтери.

В сряда HP каза, че всичко върви по план и разделянето ще завърши в началото на следващата й фискална година, която започва на 1 ноември. HP Enterprise ще пусне свои акции на Нюйоркската фондова борса NYSE под името HPE.


HP с официална заявка за отделяне на HP Enterprise

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Навършилата 76 г. компания се бори от години са преобърне тенденцията на спадащи продажби, като не успя да капитализира пазарната промяна от PC-та към смартфони и таблети, както и от оборудване за сървърни зали и центрове в предприятията към облачни услуги.

Шефовете казват, че разделянето ще вдъхне нов живот на бизнеса и ще позволи на всяка компания да се фокусира върху своята работа. В изявление от сряда главният изпълнителен директор Мег Уитмън обяви, че е „по-убедена от всякога“, че разделянето ще създаде „две конкурентни компании, добре позиционирани да спечелят на съответните пазари и да донесат добавена стойност на своите акционери“.

Всичко това обаче води и до нови разходи. Ръководители на HP говореха за „ди-синергията“ от управлението на две отделни компании и за увеличени разходи, произтичащи например от работата на два отделни HR отдела, двама финансови директори, две централи. Тези „ди-синергии“ ще струват общо $400 млн. до $450 млн. годишно, разделени поравно между двете нови дружества, добавят от HP.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X