Ит Лидери

Apple загуби обжалването на антимонополното дело за е-книгите

Владимир Владков

Апелативен съд се произнесе срещу жалбата на Apple, внесена по повод решението на долната съдебна инстанция, която постанови, че компанията носи отговорност за незаконна конспирация с издателите на електронни книги за изкуствено вдигане на цените им. Тричленен състав на щатския Апелативен съд гласува с 2 на 1 гласа срещу Apple.

Постановлението на Федералния апелативен съд е още един провал в опитите на компанията да оправдае своите търговски практики при е-книгите

Изразявайки мнението на мнозинството, съдия Дебра Ан Ливингстън заяви, че Apple е организирала заговор с книгоиздателите, потвърждавайки решението на окръжния съд от 2013 г. Делото бе заведено от Министерството на правосъдието на САЩ.

Освен това тя каза, че възбраната, наложена от съдията от Окръжния съд съдия Денис Коут, е подходящо и трябва да влезе в действие. Това е най-новият удар срещу Apple в проточилия се случай, който произтича от споразуменията на компанията с издателите при старта на нейния онлайн пазар за електронни книги.

По това време Amazon имаше доминираща позиция на този пазар, като често продаваше е-книги за $9,99, дори ако ги купуваше на едро от издателите на по-висока цена. Издателите не бяха доволни от тази ситуация и Apple им предложи алтернатива с iBookstore. Издателите можеха да слагат свои собствени цени, а Apple щеше да им даде процент от продажбите според ценовия модел на търговските агенти.

Като част от това споразумение издателите се съгласиха да спазват клаузата „най-облагодетелствана нация“, която изисква цените на електронната книжарница на Apple да са равни на най-ниската цена, която може да се открие на друго място. С други думи, ако Amazon продава една книга за $9,99, Apple ще е в състояние да направи същото. Това насърчава издателите да прехвърлят всички свои договори с търговци на е-книги като Amazon към модела на търговски агент, който според съда ще доведе до увеличение на цените.

Съдия Деби Джейкъбс не бе съгласна с мнозинството, като твърди, че Apple трябвало да работи с издатели за повишаване на цените, за да се конкурира с Amazon, и че не е правилно компанията да е отговорна за тайното споразумение с издателите.

Ливингстън не прояви голямо търпение да коментира разсъжденията на Джейкъбс, критикува нейните оправдания като неподкрепени от собствените аргументи на Apple и нямащи нищо общо с антитръстовото законодателство. Според нея, мнението на Джейкъбс „подкрепя концепция за контрол на пазара от доброволци (vigilantism) и че е напълно чужда на антимонополните закони.“

Не е ясно дали Apple ще продължи да обжалва решението. Тя може да поиска преразглеждане от Върховния съд на САЩ. В миналото шефове на компанията яростно защитаваха действията си, като твърдяха, че Apple не е направила нищо нередно. Apple не отговори на исканията за коментар.

В резултат на решението Apple ще трябва да плати на потребителите $400 милиона, като част от споразумението за уреждане на спора, което компанията постигна с купувачите на електронни книги и 33 главни прокурори. Компанията също така ще дължи на адвокатите по това дело допълнителни $50 милиона. Ако съдът бе отменил това решение, Apple не би дължала и цент. Стив Бермън, управляващ съдружник на адвокатска кантора Hagens Berman и водещ адвокат, представляващ потребителите в това дело, заяви, че е „доволен от обезщетението, което е успял да осигури“.

Новината се появява в ден, който би трябвало да е много добър за Apple. Компанията пуска своя музикална поточна услуга и интернет радиостанция. Навлизането й на пазара на поточна музика може да е предвестник на бъдещи антимонополни искове, тъй като главният прокурор на Ню Йорк и колегата му от Кънектикът разследват практиките на компанията при създаването на Apple Music.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X