Ит Лидери

Щатски съд разреши снимка от Google Earth като доказателство

Владимир Владков

Апелативен съд е постановил, че снимки от Google Earth могат да бъдат ползвани като доказателство в съда. В четвъртък Деветият състав на щатския Апелативен съд е издател постановлението при разглеждане на жалбата на Пачиано Лизарага-Тайрейдо. Тайрейдо твърдял, че е бил на мексиканска територия близо до границата със САЩ, когато е бил арестуван преди няколко години от агенти по обвинение за незаконно влизане в САЩ.

Той настоявал, че служителите на граничните власти са пресекли случайно границата, преди да го арестуват.

Един от агентите е свидетелствал в съда, че е записал координатите на ареста на Лизарага-Тайрейдо, ползвайки джобно GPS устройство. За да илюстрира местоположението на тези координати, правителството представи сателитна снимка от Google Earth.

Лизарага-Тайрейдо твърди, че също има сателитна снимка и цифрово добавено „кабърче“ и координатите били недопустими „слухове“, позовавайки се на правило, което забранява допускането на извънсъдебни изявления, които да доказват истината по спорния въпрос.

По отношение на „слуховете“, правилото е дефинирано като „устно твърдение на дадено лице, негово писмено твърдение или невербално поведение, ако лицето си служи с него като твърдение“, пише в становището на апелативния съд.

Снимка на Олимпийското градче в Пекин от Google Earth

В случая на Лизарага-Тайрейдо съответното твърдение не е направено от лице, а от програмата Google Earth, според становището. „Макар че човек вписва GPS координатите, той не играе никаква роля при определянето къде ще бъде поставено „кабърчето“. Истинската работа се извършва от самата компютърна програма.“

Деветият съдебен състав е заявил, че в допускане на доказателството те се присъединяват към други съдилища, които поддържат тезата, че машинните изявления не са слухове. Машината може да се повреди, да произведе противоречиви резултати или те да бъдат подправени. „Но тези опасения се разглеждат от правилата за удостоверяване, а не на слухове“, твърди съдът.

При подобно удостоверяване представящият доказателството трябва да покаже, че машината е надеждна и правилно калибрирана, а данните в машината, в този случай GPS координатите, са точни. Но Лизарага-Тайрейдо е направил само възражение на базата на това, че доказателството е тип „слухове“, което е било отхвърлено. Той не е повдигал възражение за удостоверяване по време на делото, нито при обжалването, добавят от съда.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X