Ит Лидери

Русия и Китай са разбили файлове на Сноудън с щатски агенти

Владимир Владков

Руски и китайски разузнавателни служби обявиха, че са декриптирали файлове на бившия сътрудник на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън и са успели да идентифицират британски и щатски тайни агенти.

Британското разузнаване MI6 вече е изтеглило агенти от задгранични операции във вражески страни, според статия в лондонския Sunday Times, която цитира правителствени източници.

Статията съдържа противоречива информация. Въпреки че Sunday Times цитира официален представител на вътрешното министерство на Великобритания (U.K. Home Office), който казва, че „ръцете на Сноудън са изцапани с кръв“, а същевременно се цитира правителствен източник, според когото няма белези, че са били засегнати агенти.

Помощници на премиера Дейвид Камерън обаче потвърждават, че файлове на Сноудън са в ръцете на руски и китайски разузнавателни служби.

„Руснаците и китайците имат информация“, твърди пред вестника висш представител на британското правителство. - Това означава, че агенти са били преместени и че знанието за начина, по който работим, ни попречи да събиране жизненоважна информация. Няма доказателства, че някой е пострадал.“

Статията цитира и Дейвид Оманд, бивш директор на британската разузнавателна агенция Government Communications Headquarters (GCHQ), твърдейки, че достъпа на руснаци и китайци до материала на Сноудън представлява „огромно стратегическо отстъпление“, което ще навреди на Великобритания, САЩ и техните съюзници.

NSA и ЦРУ не пожелаха да коментират изнесеното в статията.

Първите изтичания от Сноудън за щатските разузнавателни операции излязоха преди 2 г. Сноудън излетя от САЩ първо за Хонконг, а след това поиска политическо убежище от Русия.

Сноудън казваше навремето, че е способен да предотврати декриптирането на файловете, които е взел, от чужди разузнавателни агенции. Информацията, която той публикува, доведе до продължаващ и днес дебат в САЩ за целите на правителственото шпиониране. Миналата седмица щатският Сенат прие закон, който ограничава огромната колекция на NSA от записи от домашни телефони. Законопроектът очаква подписа на президента Барак Обама.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X