Ит Лидери

Франция към Google: Правото да бъдеш забравен важи навсякъде

Computer World

Google трябва да се съобрази с постановеното от Европейския съд право за премахване на неподходящи или неактуални резултати, като това трябва да се отнася за всички сайтове на интернет компанията, а не само за тези предназначени за страните от ЕС. Такова решение взе френската Национална комисия по информатика и свободи (Commission nationale de l'informatique et des libertés, CNIL), давайки на интернет гиганта 15 дни да се съобрази с него.

CNIL разпореди Google да премахва резултати от търсене от всички свои домейни, включително и google.com. В случай на неизпълнение компанията е заплашна от глоба в размер до 300 хил. евро. До момента интернет гигантът премахваше само резултати, намиращи се на сайтове, насочени към държави от ЕС, сред които е и френската версия на търсачката – google.fr.

Диспутът започна преди повече от година, когато Съдът на Европейския съюз даде на гражданите право “да бъдат забравяни”, т.е. да могат да поискат премахване на резултати от търсене в интернет, включващи името им, ако данните са неточни или неактуални. Компаниите, предлагащи такива услуги, трябва да разглеждат заявките и да ги изпълняват, ако са налице необходимите условия. В противен случай потребителите имат право да подават оплаквания в местните органи, отговарящи за защитата на данни.

Във Франция този орган е именно CNIL, като там са получени стотици оплаквания от хора, на които “забравянето” е било отказано. Според комисията, за да е ефективно решението на Съда на ЕС, премахването на резултати трябва да става на всички сайтове на търсачката, тъй като услугата, предлагана от Google, представлява единна обработка на информацията.

До момента в Google са били получени на 55 хил. заявки от Франция, касаещи над 168 хил. интернет адреса, от които половината са били премахнати.

“Решението се фокусира върху услуги, насочени към европейски потебители, и това е подходът, който ние възприемаме за се съобразим с него”, заявиха от компанията. От там допълват още, че целят намиране на баланс при прилагането на решението и че работят в тясно сътрудничество с органите за защита на данните. Според нейни данни 95% от заявките от ЕС се намират на местни версии на търсачката.

Google може да определеля дали заявка към .com домейна идва от европейски IP адрес и използва тази техника, за да пренасочва потребителя към съответната локална версия на търсачката. Всеки обаче може да използва линк, намиращ се в долния десен ъгъл на нейната заглавна страница, чрез който да използва международната версия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X