Ит Лидери

Китайска компания с интерес да произвежда оптични кабели у нас

Computer World

Китайската технологична компания „Хeнтон Оптик Илектрик” (Hengtong Optic Electric) проявява интерес за инвестиции в България като част от стратегията си за експанзия на външните пазари. Това е станало ясно по време на среща на ръководството на компанията със заместник-министъра на икономиката Любен Петров в Шанхай. Вицепрезидентът на китайския производител Анмин Гао е съобщил, че започват голям инвестиционен проект за Централна и Източна Европа, като България вече е в центъра на техния интерес, проучват се възможностите за основаване на съвместни предприятия.

От Hengtong проявяват предварителен интерес от инвестиции в производство на кабели (конвенционални и оптични), оборудване за оптични мрежи (OND - Optical Network Devices) и изграждането на такива мрежи и др. Установен e контакт с българска фирма и предстои развитие на проекта. Също така в компанията имат интерес и към развитието на оптична мрежа за високоскоростен интернет в селските райони, както и в енергийни мрежи. Тъй като тя използва българска суровина за производството на своите кабели, от нея проучват възможността да направят такъв завод у нас, обясняват от Министерството на икономиката.

Зам.-министър Любен Петров е запознал компанията с данъчната и инвестиционна среда в България, посочвайки, че предлагаме редица облекчения за големи инвеститори. Китайската компания има 7 млрд. долара годишен оборот за миналата година.

Директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е добавил, че агенцията предоставя както сертификати за приоритетен клас инвеститори, така и допълнителни насърчителни мерки за инвестиции във високотехнологични сектори в общини с висока безработица.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X