Ит Лидери

Откраднаха данните на 4 млн. държавни служители в САЩ

Владимир Владков

САЩ разследват огромно изтичане на данни, което вероятно е засегнало лична информация за около 4 млн. служители на федералното правителство, според публикации от четвъртък, 4 юни.

Китай е заподозряна, че има пръст в атаката, описана от неназован представител на правителството като „една от най-големите кражби на правителствени данни досега“, пише в. Wall Street Journal.

Атаката е била насочена срещу Бюрото за управление на персонала (OPM), държавна агенция, натоварена със задачата да наема и стимулира държаните служители. Същата агенция бе „пробита“ и през миналата година, но тогава това сякаш беше самостоятелна атака.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ потвърди пробива и добави, че данните от OPM и от Министерство на природните богатства са били компрометирани в началото на миналия месец, пише Associated Press.

Бюрото за управление на персонала провежда голяма част от проверките на държавните служители и големият въпрос сега е дали е изтекла информация за работещите в разузнавателните служби.

През миналата година OPM и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ са спрели проверките за миналото и квалификацията, правени от подизпълнител във Вирджиния, след като неговите мрежи бяха пробити, а самата фирма заяви тогава, че това прилича на атака, финансирана на държавно ниво. Този инцидент засега не се свърза със сегашния пробив.

ФБР разследва случая, за да определи кои федерални агенции са били засегнати, макар че според публикациите данните засяга всички.

Китай често е заподозряна за атаки, спонсорирани на държавно ниво, но не е ясно какви доказателства има срещу страната в този случай. Неназован представител на щатското правителство е казал пред Journal, че Китай е под подозрение, но разследването все още е в ход. в. Journal отбеляза, че на всички са ясни огромните трудности да се определи произходът на атаките.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ каза, че нейната система за засичане на прониквания, позната под името Айнщайн, е засекла атаката и ФБР е започнало разледване, добавя AP.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X