Ит Лидери

Сделките с Motorola и IBM удариха по печалбите на Lenovo

Computer World

Скорошните придобивания на Lenovo са погълнали част от доходите й. Въпреки високите продажби на персонални компютри чистата печалба на китайската компания бележи 37% спад през първото тримесечие на 2015-та, сравнение с аналогичния период на миналата година.

Lenovo плати 2,9 млрд. долара за Motorola Mobility и още 2,1 млрд. долара за бизнеса със x86 сървъри на IBM. Преди сделките компанията демонстрираше стабилни резултати, в резултат на доставките на компютри, които в Китай продължават да са високи.

Разбира се “ударът” по доходите не нещо неочаквано: от Lenovo предсказаха, че в краткосрочна перспектива печалбите й ще спаднат. Чистата печалба на компанията запървото тримесечие на годината е достигнала 100 млн. долара – с 58 на сто по-малко спрямо аналогичната сума преди година. Оборотът й пък е нараснал с 21%.

За да поддържа ръста производителят разширява пазарите, на които продава свои мобилни устройства и бизнес решения. В частност покупката на покупка Motorola Mobility дава на Lenovo излаз на америкаснкия и други пазари на смартфони. По оценка на анализатора IDC, купувайки Motorola, китайската компания вече е третият по големина производител на такива устройства, след Apple и Samsung. Пред нея обаче все още стои задачата да направи този свой бизнес рентабилен.

По информация от самия производител, доходите от смартфони, таблети и др. продукти носят 37% от оборота му, докато година по-рано те са носели коло 17 на сто.

Въпреки това персоналните компютри продължават да са основен бизнес за китайската компания, която е и водещ производител в тази насока. В рамките на финансовата година, приключила на 31 март, Lenovo е продала рекордно количесто такива продукти – 60 млн. бр.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X