Ит Лидери

Бизнесът с повече технологични проекти от ИТ отделите в ЦИЕ

Computer World

Бизнесът вече контролира над 55% от разходите за технологии в предприятията в Центрлна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва проучване на IDC сред ИТ директори, присъствали на събитието 2015 CIO Summit, организиранот от анализатора във Виена, Австрия. Изместването на „собствеността“ на подобни проекти от ИТ към бизнес мениджърите означава, че технологиите в по-голяма степен се възприемат като важни за успеха на компанията, а ИТ отделите – като стратегически партньор за постигането на поставените цели.

Вследствие на това изместване ИТ отделите са принудени да се адаптират чрез подобряване на взаимоотношенията си с бизнеса, смятат още от IDC. От там посочват, че около 7% от разходите отиват за т.нар. „ИТ в сянка“ (Shadow IT). Въпреки че тези средства дават свобода на бизнеса да експериментира с технологии и външни доставчици, това може да доведе и до увеличена комплексност, загуба на контрол, както и рискове свързани със сигурността.

Сред приоритети на ИТ отделите водещи са целите, произлизащи от бизнес нуждите, сочи още анкетата на анализатора. 38% от тези стратегии се въртят около осъществяване на промени и проекти за трансформация. Следват подсилването на ИТ и „подравняването“ с бизнеса, по ефетивното използване на събираните данни, както позволяването на иновации със съответно 36, 34 и 31 на сто. Също така намаляването на разходите за технологии, подобряването на процеси, осигуряването на непрекъсваемост изпреварват традиционните задачи на ИТ отделите.


Бизнесът с повече технологични проекти от ИТ отделите в ЦИЕ

© Computer World, Computerworld.bg

Топ сфери за инвестиции

При по-краткосрочните приоритети от IDC отбелязват наличие на смесица от стари ИТ системи и трансформационни стратегии. 34% от компаниите посочват бизнес разузнаването (BI) / Големите данни / аналитиката като топ сфери за инвестиции, както и фокус върху по-доброто използване на наличната корпоративна информация като нещо ключово за конкурентността. Например центърът за данни представлява значително развитие и инвестиционен фокус (31%), както и вечната тема за сигурността (29%).

Възможността да бъдат намалени разходите в области като ИТ инфраструктурата представлява възможност за инвестиране в решения за повече стойност за бизнеса, като фронт офис приложения (например CRM), както и такива съвместна работа. От друга страна сигурността продължава да е високо в класацията, заради нарастващата активност на киберпрестъпността, както и на риска от шпионаж и др.

Възприемане на тенденциите

ИТ директорите в ЦИЕ се опитват да адресират ключови въпроси, свързани с дигиталната трансформация на бизнеса. Според IDC мениджърите осъзнават, че например мобилните приложения, Големите данни и сързаните с тях анализи, както и частните облаци могат да бъдат ключови инструменти в тази насока. Също така на внимание се радват и т.нар. умни операции, Интернет на нещата, свързаните продукти и industry-as-a-platform услугите.

Според IDC обаче иновативните технологии, освен бизнес предимства, могат да създават и главоболия. Някои модерни термини, като биометрията, изкуствения интелект, софтуерното дефиниране и корпоративните социални инструменти се посрещата със смесен чувства.

Бюджети през 2015 г.

Според IDC тази година ще бъде отбелязан умерен ръст на разходите за ИТ. 20% от компаниите очакват да харчат повече за технологии, отколкото през 2014 г. На база на описаната анкета може да се очаква, че тези средства ще отидат за дигитална трансформация и подравняване на бизнеса и ИТ.

Някои организации обаче ще се сблъскат с двойно предизвикателство – плоски или намаляващи финансови ресурси и повишаващи се очаквания от страна на бизнеса. Висшият мениджмънт в подобни компании счита ИТ за стратегическа сфера за инвестиране, но не гледат на технологиите като на решаващ фактор за успеха. В такива условия ИТ отделите трябва да демонстрират възможности да доставят повече бизнес стойност, подчертават от IDC.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X