Ит Лидери

SAP със солиден ръст при печалбите от облачни услуги

Computer World

131% повече приходи от облачни абонаменти (95% при постоянни валути) отчита SAP през първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година. HANA продължава да е движеща сила за компанията, като клиентите на решението са се удвоили за последната година и вече са над 6400, допълват от производителя.

Печалбите след данъци на компанията за първите месеци на годината бележат 5% ръст, достигайки 697 млн. евро, при изчисляване извън стандарта IFRS. По IFRS правилата обаче печалбите са 413 млн. евро и печалбата бележи 23% спад на годишна база.

„За нас е удоволствие да докладваме трицифрени растеж в двата сегмента - облака и нашата бизнес мрежа, която стартира на високи обороти – споделя Бил Макдърмот, главен изпълнителен директор на SAP. – SAP S/4HANA се радва на стабилна начална скорост и набира инерция. Ние сме компания със силен растеж - всеки регион отчита двуцифрен растеж на приходите от облака и софтуера през това тримесечие. Оставаме все така фокусирани върху безпроблемното изпълнение на нашата последователна, ориентирана към потребителите, стратегия."

Общият размер на приходите в сегмента на бизнес мрежата на SAP е 368 млн. евро (€308 млн. при постоянни валути) през първото тримесечие, с ръст спрямо миналата година от 207% (157% в постоянни валути). 1,8 милиона свързани компании търгуват с над $750 млрд. безпроблемно в тази мрежа. Бизнес мрежата на SAP обединява Ariba, Concur и Fieldglass в една операционна платформа, която се счита за отделен бизнес сегмент.

Регионални приходи

114% по-големи приходи от облачни абонаменти в региона EMEA, отчитат още от SAP. От компанията обясняват този резултат със силно представяне във Великобритания и Германия. Същевременно макро и политическата обстановка в Русия и Украйна продължава да оказва влияние върху бизнеса й.

В Северна и Южна Америка приходите от облачни абонаменти и поддръжка са нараснали със 136%. Приходите от облачни абонаменти и поддръжка извън IFRS-стандарта са се увеличили с 34% спрямо същия период на миналата година, движени от трицифрен растеж в САЩ. Бразилия пък е успява да се върне със силен двуцифрен ръст на приходите от софтуерни лицензи.

В Азиатско-Тихоокеанския регион най-забележителен е ръстът от 137% в приходите от облачни абонаменти и поддръжка (извън IFRS-стандарта) в Индия. Приходите от облака и софтуер са се увеличили с 38%. Япония също се откроява със силен двуцифрен ръст от софтуерни лицензи.

Прогнози до края на 2015

  • Въз основа на инерция в облачния бизнес на SAP компанията очаква до края на годината приходите от облачни абонаменти и поддръжка извън IFRS-стандарта да бъдат в диапазона от € 1,95 - € 2,05 млрд. при постоянни валути (2014: 1,10 млрд. евро). Горната граница на този диапазон представлява ръст от 86% в постоянни валути. Concur и Fieldglass се очаква да допринесат с около 50 процентни пункта за този ръст.
  • Компанията очаква за цялата 2015 г. приходите от облака и софтуер извън IFRS-стандарта да се увеличат с 8%-10% при постоянни валути (2014: €14,33 млрд.).
  • SAP очаква за цялата 2015 г. оперативната печалба извън IFRS-стандарта да бъде в диапазона от €5,6 млрд. - €5,9 млрд. при постоянни валути (2014: € 5,64 млрд.).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X