Ит Лидери

Facebook ще създаде реaлистична виртуална реалност

Computer World

Качествената виртуална реалност може да е неотличима от реалния свят от гледна точка на наблюдаделя, счита Майкъл Абраш, главен изследовател в Oculus. Компанията разработва шлема за виртуална реалност Rift и през 2014 г. бе придобита от Facebook.

Човешкото съзнание няма директен контакт с околния свят, а получава информация от различни органи. Затова качественото симулиране на усещания може да създаде виртуална реалниост, която ще е напълно реалистична за потребителя.

По думите на Абраш, който говори по време на конференцията Facebook F8, виртуалната реалност в бъдеще ще промени света. Според него в компанията искат да създадат истинска виртуална реалност, а не просто допълваща такава - т.е. заменяща напълно реалността. Дори в момента игрите, поддържащи устройства като Rift карат хората да се чувстват все едно са например в самолет или на ръба на скала. В бъдеще тези изживявания ще стават все по-близки до реалността.

Разработката на виртуална реалност може да стане една от основните инициативи на Facebook, наред със създаването на глобална мрежа за свързаност, съставена от комически и безпилотни апарати и изкуствения интелект за търсене в масивите от данни в мрежата.

Според анализатори обаче реалната виртуална реалност е нещо, което надали ще е възможно в скоро време.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X