Ит Лидери

ЕСМИС ще предлага облачни услуги на общините

Владимир Владков

До края на април тази година физическата среда по проекта за високоскоростен интернет, финансиран с 20 млн. евро от ЕС и изпълняван от ИА ЕСМИС, ще бъде готова, обяви ръководителят на проекта Васил Василев по време на 16-ата конференция за е-управление, организирана от ICT Media.

„До края на годината ще сме готови за процедурата за избора на оператор, на който да се отдаде под наем създадената инфраструктура. Като физическа среда мрежата ще е готова до края на април, като имаме само два проблема с трасетата във Видин и Смолян, но в другите общини сме доста напреднали. В 4 -5 общини сме готови и с Акт 15. Работим с инициатива да се променят някои неща по ЗУТ, по специално с изграждането на линейната инфраструктура в цялата държава.

В следващия програмен период ЕК е поставила изисквания от 2016 г. при рехабилитация на пътища и изграждане на нови пътища задължително да бъде изграждана и цялата инфраструктура, необходима за държавата, включително електропроводи, канална мрежа и оптика.

 

Облачни услуги

Освен изградената инфраструктура обаче, ЕСМИС планира да развива и услуги. В момента агенцията изгражда мини център за данни, направен с нефинансова подкрепа от ОП с налични мощности и минимални средства. На принципа на облачните услуги ще бъде дадена възможност на онези администрации, които са свързани към Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ), да направят съвместно пилотни проби и да видят какви услуги могат да ползват от този облак, как той може да се ползва за хостване на сървъри, като център за база данни и др.

„В момента например активно използваме Microsoft Lync, имаме 1500 лиценза, т.е. имаме възможност да предоставим на общините от тези лицензи. Всички услуги, които ЕСМИС предоставя, са безплатни за общински и държавни структури в страната, обясни Василев. - Заедно с колегите от МВР, Министерството на финансите и Министерство на отбраната сме изградили федерации по Lync системата, тествали сме ги успешно, така че тази услуга може да се реализира и с общините. Облачните услуги са бъдещето на ИТ технологии, пестят средства за купуване на сървъри и други мощности, които са основно перо в дадена общинска администрация.“

Освен това ЕСМИС разполага с много свободни помещения в цялата страна, в които по-големите общини да създадат собствени центрове за данни, а ЕСМИС ще ги поддържа. Такива центрове вече действат за Агенцията по вписванията и за НОИ.

Тези свободни мощности могат да се ползват и като резервни на съществуващи центрове. Те могат да са достатъчно отдалечени един от друг, отговаряйки на всички изисквания в областта на Disaster Recovery, тъй като инфраструктурата на ЕСМИС е разположена на територията на цялата страна, добави Василев.

Със сравнително скромни средства за няколко години на базата на ЕЕСМ и подходящи съобщителни обекти, в които сега се намират опорни възли на мрежата, да бъде изградена инфраструктура от центрове за данни, която да предоставя облачни услуги за администрацията, първоначално инфраструктура като услуга, а впоследствие предоставяне на платформа като услуга и софтуер като услуга, коментират от ЕСМИС.

Свързване на останалите общини

В бъдеще към съществуващата оптична инфраструктура Единна електронна съобщителна мрежа могат да бъдат свързани още 77 общини, които са на разстояние до 10 км, обясни Васил Василев. За целта трябва да бъде изградена 270 км оптична свързаност, включително междуградски трасета и оптика в самите населени места. Остава още около 115 общини, за които е нужно да се изгради 2500 км оптика. Изграждането на такова огромно количество оптика е свързано и с пари, не само с желание. Затова заедно с Министерство на земеделието участваме в следващия програмен период по ОП за селските райони ще кандидатстваме за разширение на проекта за широколентов достъп в тези региони. Вярваме, че всички тези общини ще успеем да ги привържем към Единна електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на държавната администрация. Такава инфраструктура ЕСМИС може да изгради, да развива в бъдеще и да поддържа.

ЕСМИС свързва по сегашния проект читалища, пожарна, полиция, училища, бюра по труда и други ведомства на територията на общините Аврен, Кула, Макреш, Чупрене, Роман, Бобов дол, Тетевен, Угърчин, Ябланица, Стрелча, Ковачевци, Брезово, Раковски, Самуил, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем , Братя Даскалови, Павел баня, Омуртаг, Минерални бани, Симеоновград, Стамболово, Венец, Върбица, Мездра, Белоградчик и Димово.

Включени са и 24 населени места по трасетата от областния град до общинския център: Горна Бешовица, Горна Кремена, Горна Гращица, Таваличево, Горна Козница, Мала Фуча, Бабино, Сопот, Български извор, Влахово, Подвис, Равнища, Средногорци, Горно Черковище, Виден, Найденово, Голям дол, Козма презвитер, Александрово, Константиново, Манастир, Иваново, Конево и Менгишево

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X