Ит Лидери

Сноудън е готов да се върне в САЩ за справедлив процес

Computer World

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (National Security Agency, NSA) на САЩ Едуард Сноудън, който предаде на преста документи за дейностите на структурата за прихващане на данни в интернет и други програми за масово наблюдение заяви, че би искал да се върне в родината си. По думите му обаче това може да стане смо ако обвиненията срещу него бъдат разгледани в справедлив процес.

За съжаление, според него, към настоящия момент никой не му предлага справедливост. Сноудън отговаря на журналистически въпроси по време на телемост, организиран от канадската телевизия CBC, организацията организацией Canadian Journalists for Free Expression (Канадски журналисти за свобода на словото) и университета Райерсон в Торонто.

Условията за завръшане на Сноудън в САШ се обсъждат от юристи от Русия и Германия, обяви адвокатът му Анатолий Кучерна. Засега единственото обещание, което е било получено от главния прокурор на САЩ, Ерик Холдър, е да не се иска смъртно наказание.

В момента, по думите на Кучерна, Сноудън продължава да работи в Москва в сферата на ИТ, като също така консултира някои американкси компании.

В САЩ срещу него са повдигнати обвинения в шпионаж и кражба на държавна собственост.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X