Ит Лидери

NSA и GCHQ обвинени в кражба на SIM кодове

Computer World

Американски и британски кибер шпиони са проникнали и са установили контрол върху компютърната система на най-големия производител на SIM карти за мобилни устройства, добивайки достъп до ключовете за криптиране на мобилни комуникации по целия свят. Това сочи документ, публикуван от активиста Едуард Сноудън, цитиран от онлайн изданието The Intercept.

Пробивът е бил извършен през 2010 г. от специалисти на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ и Центъра за правителствени комуникации (GCHQ) на Великобриртания и е дал възможност на двете организации потенциален дотъп до голяма част от световните мобилни комуникации.

Според документа жертва на атаката е била холандската компания Gemalto, произвеждаща чипове за идентификационни модули за мобилни устройства и банкови карти. Според сайта на организацията нейни клиенти са 450 мобилни оператори и над 3 хил. финансови институции. Годишно тя доставя около 2 млрд. SIM карти. Благодарение на взлома споменатите служби са получили възможност достъп до мобилни комуникации, без да се нуждаят разрешение за това от страна на телеком компаниите.

Според The Intercept от Gemalto не са знаели за пробива. “Много съм обезпокоен – коментира Пол Бевърли, изпълнителен вице президент в компанията, цитиран от изданието. – Най-важното сега е да оценим мащаба на случилото се.” Също така, по негови думи, предстои да бъде изяснено как точно пробивът е бил извършен и дали той е оказал ефект върху телеком оператори.

В слайд от секретния документ, изготвен от GCHQ, може да бъде прочетено, че специалистите са получили достъп вътрешните мрежи на Gemalto, инсталирайки шпионски инструменти на няколко компютъра в компанията. “Вярваме, че имаме достъп до цялата им мрежа” е написал авторът на документа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X