Ит Лидери

Сирма Груп планира да излезе на фондовата ни борса

Владимир Владков

Първично публично предлагане на акции (т.нар. IPO) подготвя българската група от технологични компании „Сирма Груп Холдинг“ АД (Сирма), като решение за това е взето на Общото събрание на акционерите на дружеството на 4 декември 2014 г., съобщиха от компанията. Според това решение на потенциалните инвеститори ще бъдат предложени 16 млн. нови акции по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. „Емисионната цена ще бъде определена в диапазона от 1,20 лв. до 1,65 лв. на акция, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите от 49 837 156 лева до 65 837 156 лева“, пише в съобщението на Сирма Груп Холдинг. Мениджър на публично предлагане е водещият инвестиционен посредник „ЕЛАНА Трейдинг“, който е изготвил проспекта за публично предлагане на емисията. Документът очаква одобрение на Комисията за финансов надзор (КФН), добавят от Сирма.

Компанията има над 23-годишна история и е реализирала много успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка. Партньори и клиенти на Сирма са международни ИТ гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens, както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ. Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на BBC за Световното първенство по футбол през 2010 и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012, а от края на миналата година клиент стават и Financial Times, като всички те са реализирани от Онтотекст, част от Сирма Груп Холдинг.

Други водещи компании от структурата са Сирма Солюшънс, носител на Forbes Business Awards 2012 в категорията „Развитие на бизнеса“, Сирма Мобайл - носител на престижната награда за мобилна сигурност SIMagine 2011, и Сирма Бизнес Консултинг е отличавана двукратно за най-добър ИКТ работодател за 2014 и 2012 г. Компанията за инженерен CAD/CAM софтуер EngView Systems е носител на наградата European Information Technology Prize.

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“ АД.„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009 г., сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари. Имаме и много високотехнологични идеи и разработки, за които имаме пълното ноу-хау и вярваме, че успешно ще се реализират на световния пазар“, заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“ АД.

„Многобройни са коментарите на местни и чуждестранни инвеститори за липсата на достатъчно добри компании на българската фондова борса, които да привлекат тяхното внимание. Считам, че Сирма, принадлежаща към един изключително перспективен отрасъл и доказала се с проекти на възможно най-високо ниво, е една такава компания. Тя може да даде началната искра за повишаването на активността на инвеститорската маса и завръщането на публичното предлагане като атрактивен начин за набиране на капитал за различни емитенти“, смята Мирослав Стоянов, директор „Инвестиционно банкиране“ в ЕЛАНА Трейдинг.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X