Ит Лидери

Canon купува производителя на охранителни камери Axis

Computer World

Планове да закупи шведския производител на камери за видеонаблюдения Axix обяви Canon. Предложението на японската компания е за 2,8 млрд долара (333 млрд. йени, 23,6 млрд. шведски крони) и е одобрено от трите най-големи акционери в Axis.

Canon вече произвежда свои орхранителни камери, но придобиването Axis ще даде достъп на компанията до широка гама IP продукти за видеонаблюдение и отворена платформа за създаване на приложения от външни разработчици.

В момента компактните фотоапарати съставляват 40% от бизнеса на Canon, но напоследък продажбите им спадатат, бидейки подбивани от смартфоните. За да компенсира загубите компанията се стреми да разнообразява обхвата си, навлизайки в сфери като медицинската техника и мрежовите камери.

Технологиите на Axis за мрежови трансфер на изображения ще подсили предложенията и на японската компания. Оптиките и сензорите на Canon пък биха могли да се окажат от полза за портфолиото на шведския производител.

От Canon не споделят как сделката ще се отрази на иновациите в продуктовата й гама, но тя следва вече установен модел за придобиване на компании в същата сфера, имащи предимство пред японския производител. Така например през 2010 г. бе закупена холандската компания Océ, чиито високопрозиводителни принтери изпреварват прортфолиото от офисни мултифункционални машини на Canon.

“Не целим да се съюзяваме с компании, разполагащио с технологии, чиито технологии съвпадат или се припокриват в прекалено голяма степен с нашите – обясни Ричард Бергер, говорител на Canon. – Търсим такива, които биха допълнили нашите.”

Като част от сделката от японската компания поемат анагжимента да съхранят целия наличен щат на Axis. В момента за производителя работят около 1900 души, като новите попълнения за 2014 г. за около 300. Не се предвижда промяна и на седалището на шведската организация, на центровете и за развойна дейност и офисите за продажби.

Axis разполага с представителства в над 40 страни. Продажбите на компанията за 2014 г. са били в размер на 5,5 млрд, крони (657,4 млн. долара) – 16 на сто ръст спрямо 2013 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X