Ит Лидери

Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

Владимир Владков

Владимир Владков

През 2015 г. държавата трябва да обяви сектор ИКТ за стратегически за България. За 10 г. българските ИТ фирми са създали 35 хиляди работни места, генерират 4 пъти по-голяма добавена стойност в БВП на страната и могат да създадат още 30 000 работни места, ако държавата застане на страната на бизнеса с умни политики. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на официалната церемония по връчване на годишните награди на БАИТ за 2014 г., на която присъстваха също зам.-министър председателят Мeглена Кунева, министърът на икономиката Божидар Лукарски, зам.-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов, зам.-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов, членовете на УС на БАИТ, представители на ИТ бизнеса, медии и др.

„Вие сте двигател на растежа, дърпате напред цялата икономика, държавата трябва да ви подкрепи да направите още повече“, бе обръщението на президента към ИТ компаниите. „Всички дават за пример Телерик – 4 момчета за няколко години създадоха стойност от 270 млн. долара, а в българската енергетика работят 100 000, а се унищожава по 1 млрд. лв. всяка година, посочи президентът. - Това са две Българии. Заставам на страната на всяко усилие, което добавя и надгражда, а не разваля и съсипва.“

„Електронното правителство има срок до края на 2016 г., парите са осигурени, механизмите са ясни, необходима е много работа, работете с държавните институции. Пожелавам на това правителство на България да въведе по време на своя мандат електронното правителство в действие“, добави Плевнелиев.

Той посочи още, че България е „постигнала много" по отношение на иновационната екосистема. „JEREMIE е фонд с 350 млн. евро, който финансира 7000 проекта и благодарение на него цялата екосистема тръгна напред, каза Плевнелиев. - Румъния се опитва да се поучи от опита на Eleven и LAUNCHub, Хърватска също. Започва да създаваме еко среда, която да акумулира таланта не само на България, а и на региона.“ Той поздрави министъра за сключения нов договор с Европейския инвестиционен фонд, осигурявайки на фонда JEREMIE нови 400 млн. евро. „По този начин ще бъдат финансирани поне още 7000 иновативни стартиращи проекта“, добави Плевнелиев.

"През миналата година в условията на 3 сменени правителства и относително незавиден бизнес климат българският ИТ бранш успя да постигне ръст. Тази година се надяваме този ръст да се ускори, въпреки че сме изправени пред редица препятствия. Надявам се съвместно с държавната администрация да отстраним част от тези препятствия", каза Петър Иванов, председател на УС на БАИТ.

Най-голямото предизвикателство пред ИТ фирмите е ситуацията с работната сила. „Браншът е изключително иновативен и динамичен, като с 1% от работната сила в България генерира 4-4,5% от БВП. И това става в условията на липсващи 30 до 40 хиляди ИТ специалисти. В Европа недостигът на ИТ кадри се оценява на близо 1 млн.“, посочи Иванов.

Според него, вече не е достатъчно да се създаде добра бизнес среда за развитие на ИТ бизнеса в България, а тя трябва да се по-добра от околните страни. „ИТ специалистите и ИТ бизнесът са изключително мобилни. ИТ кадрите лесно си намират работа в други страни, дори без да напускат държавата, в която живеят, работейки дистанционна за чужда компания. ИТ фирмите обаче също лесно могат да сменят мястото на правене на бизнес, ако не са удовлетворени от средата“, обясни председателят на УС на БАИТ.

Краткосрочното решение на проблема с ИТ кадрите, според него, е вносът на специалисти. В средносрочен план университетите ни трябва да увеличат бройките за ИТ специалностите, така че след 5 г. да повече обучени ИТ специалисти. „Дългосрочната задача е мащабна реформа в образователната система, така че информационните технологии да заемат централно място във всички предмети", каза Петър Иванов.

„Разчитаме на съвместната работа с цялата държавна администрация, за да преодолеем тези проблеми и да допринесем за увеличаване на БВП“, обясни той. Според разчетите на ИТ асоциацията, ако бързо бъдат „намерени“ тези липсващи 30 – 40 хиляди ИТ специалисти, това би увеличило делът на ИТ бизнеса до 6-7 на сто от БВП.

Наградите на БАИТ за 2014 г.

Президентът връчи специалната награда на БАИТ за значим принос в развитието на ИКТ технологиите на Теодосий Теодосиев, ръководител на Националната школа по физика и приложна математика и преподавател по физика в ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък. Това е четвърто издание на конкурса „Награди на БАИТ“, като тази година журито определи общо 14 носители в 12 категории.

Студентската награда бе връчена на Иван Атанасов, студент от Университета по библиотекознание и ИТ за портала „ТВ Новини“, който има директна връзка с 69 партньори, включително телевизии, радиостанции, ПР агенции, интернет и мобилни оператори. През 2014 г. порталът е събрал над 2,4 милиона посещения и публикувал 5000 статии.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Образователната награда бе дадена на Софтуерен университет ООД от Димитър Димитров, директор бизнес развитие на Lenovo България. „Учебното заведение цели да предложи образование на световно ниво в сферата на софтуерното инженерство. Там се обучават хиляди млади хора и се повишава тяхната квалификация, като свързва образованието с професионалната реализация. Оттам излизат кадри, натрупали достатъчно практически опит, за да се реализират успешно в софтуерната индустрия“, каза Димитров.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категория „Журналистически принос“ бяха определени 2 награди – едната за Юлиян Арнаудов от в. Капитал, а поощрителната за регионална медия – на Росинка Проданова, водещ и продуцент на следобедния екип на БНР – Радио Благоевград.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Наградата за държавна администрация бе връчена на НАП за информационната система „Контрол“, чрез която са обхванати всички оперативни и управленски дейности, свързани с контролната функция на приходната агенция и е затворен цикълът за електронен обмен на данни със задължените лица. Въвеждането на системата, разработена от Мусала Софт, е довело до съкращаване на времето за подготовка на извършването на ревизии и проверки в НАП, подобрява се комуникацията между органите в отделните териториални дирекции и офиси на НАП, улеснява се изготвянето и издаването на документи в хода на контролните производства и се подпомага достъпът на задължените лица в България до данъчна информация.

В категория „Общинска администрация“ за победител бе избрана администрацията на община Дряново заради информационния център за мобилни услуги, здравни съвети и здравен телемониторинг за гражданите и бизнеса. Кметът на Дряново д-р Иван Николов получи наградата от Стоян Боев, член на УС на БАИТ. Благодарение на проекта е създадена реална възможност за здравна превенция на социално значими и рискови заболявания, профилактика на хронични заболявания, корекция на терапия, проследяване на състоянието на пациентите в динамика, в населени места, където няма медицинско обслужване, а личният лекар се намира на километри разстояние, обясни Боев. Д-р Иван Николов благодари на екипа на общинската администрация и посвети наградата на жителите на община Дряново.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Държавната администрация, МТИТС и специално Министерският съвет имат не повече от 2 – 3 месеца, за да структурират правилно спешното масово въвеждане на електронни услуги в България. И тук искам да се обърна към кмета на един малък град с голямо сърце (Дряново), който показва, че е-услуги са стратегически важни, че те могат да достигнат до всеки българин и всеки може да ги оцени. Електронните услуги могат да са полезни в много области – от спешната помощ през създаването на работни места до образованието и логистиката, до спасяването на човешки животи“, заяви президентът Плевнелиев.

Двама победители бяха обявени в категория „Стартиращи компании“ - Джъмпидо за едноименния образователен софтуерен проект и Трансметрикс за въвеждане на концепцията за Големи данни в карго индустрията.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Министърът Лукарски обяви, че Министерството на икономиката вече е подела инициативата на БАИТ за по-лесно издаване на т.нар. сини карти, макар че „българските ИТ специалисти ще си останат най-добрите и в Европа и в света.“ Той връчи наградата на младата компания Трансметрикс, която използва анализа на Големи данни в карго индустрията, за да подобри използването на капацитета чрез прогнозиране на бъдещи обеми от пратки. Пилотните внедрявания на софтуерното решение значително повишават печалбите на компаниите. За DHL Express софтуерът е прогнозирал бъдещите пратки с точност над 90%. Анализите на друг клиент са показали, че чрез софтуерът празното пространство може да се намали от 40% на 18%, а подобно намаляване ще вдигне печалбата на карго компанията с 300%, каза още Лукарски.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Иво Русев от Microsoft България връчи приза на Кирил Русев от Джъмпидо за образователния пакет Jumpido, използващ серия от образователни игри за началното образование се комбинират с решаването на задачи по математика. „Този продукт се разпространява в момента чрез дистрибутори училища в България, САЩ, Великобритания, Холандия, Турция, Македония, Египет, Мароко, Колумбия, Перу и Литва. В него има над 130 образователни игри, които напълно потапят играчите в света на знанията. Това е най-съвременният начин за съпреживяно учене в движение, като учениците могат да работят в екип, да се състезават помежду си“, каза Иво Русев.

С оглед на опита си от две стартиращи компании (Нимеро и сега Джъмпидо) мога да кажа, че в България стана модерно да си Startup, да се опитваш да правиш нещо, а не да чакаш някой да ти даде работа в ръцете. Именно в такава среда искам да живея“, добави Кирил Русев, основател на Джънпидо.

За бизнес иновативност бе отличена компанията Телерик (вече официално работеща под името Telerik: A Progressive Company) за разработената платформа Telerik. Наградата бе връчена от вицепремиера Мeглена Кунева, която поздрави всички номинирани и наградени компании с думите „Вие показвате какво значи цифрова икономика, именно вие сте големият български принос за целия ЕС чрез своите „красиви български умове“. За една година Telerik изгражда иновативната си платформа, която позволява на разработчиците да създават изключително потребителско изживяване, оптимизирано за всяко приложение и екран. Платформата интегрира всички модули, необходими в процеса на разработка на мобилни приложения – от първоначалната идея до реализацията и измерването на ключови показатели. За 3 месеца след пускането на уеб страницата на платформата са регистрирани над 100 000 посещения.


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категория „Е-бизнес“ призът бе даден от зам.-министър Валери Борисов на Allterco за проекта Books Forge, осигуряващ мобилно Android приложение за лесно четене както на платена, така и на безплатна българска литература. „Приемам хвърлената ръкавица от Петър Иванов, който призова администрацията да работи тясно с бизнеса, каза Борисов. - В залата виждам поне 20 представители на ИТ бизнеса, които могат да потвърдят, че вратите на МТИТС бяха и отново са широко отворени за ИТ фирмите, за техните проблеми и добрите им идеи.“


Президентът: Е-правителството има срок до 2016 г., пари има

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Наградата за мобилно решение бе връчена на Мусала Софт за проекта „Атмосфера“, а в новата категория „Развлекателен софтуер“ победителят е ЧЕС АРЕНА за създадения с помощта на Империя Онлайн шахматен портал. Именно Империя Онлайн получи отличието на БАИТ за корпоративна социална отговорност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X