Ит Лидери

Tegra X1 на Nvidia ще направи автомобилите по-умни

Computer World

Ново поколение мобилен процесор, Tegra X1, представи Nvidia на изложението CES 2015. Разработката не определена от директора на компанията, Джен-Сън Хуан, като “суперчип”, предсначен за самоуправляващи се автомобили и информационно-развлекателни системи от ново поколение.

Tegra X1 предлага изчислителна мощ от 1 терафлопс (от FLOPS – Floating point Operations Per Second – брой операции с плаваща запетая които може да бъдат извършени за една секунда), т.е. около два пъти повече от представения през миналата година Tegra K1. За сравнение преди 15-ина години за подобна мощност бе необходима една стая с техника, потребяваща 500 kW. Новият чип потребява 15W, съобщават от Nvidia.

Процесорът е базиран на архитектурата Maxwell, използвана в последното поколение настолни графични решения на компанията. Той съдържа 8 CPU и 256 графични ядра, произведен е по 20 nm технология и поддържа 64-битови данни.

По време на презентацията на Джен-Сън Хуан на CES бяха показани прототипи на два компютъра на базата на Tegra X1 – Drive СX и Drive PX. Първият е предназначен за информационно-развлекателни системи и автомобилни табла с опддръжка на триизмерна графика. Той предлага 10 пъти по-висока производителност от съвременните решения.

Drive PX осигурява т.нар. Surround vision, благодарение на 12 камери, предлагащи видимост във всички посоки. Решението може да идентифицира различни обекти и дори видове автомобили – например да различи полицейски автомобил. Също така PX ще се опитва да разпознава пешеходци и пътни знаци, сравнявайки ги с база данни.

По време на презентацията бе показана симулация, в която водачът напуска автомобила и му дава задача да се паркира. Използвайки двата процесора Tegra X1 в Drive PX, както и камерите, превозното средство само намира празно място и го заема. След това, когато водачът повика колата си, тя сама се връща в изходна позиция.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X