Ит Лидери

Онтотекст стана иновативна компания на 2014 г.

Владимир Владков

Българската компания за семантични технологии Онтотекст, част от Сирма Груп, спечели голямата награда за иновативно предприятие на годината. Тя бе връчена от президента Росен Плевнелиев по време на десетия Национален иновационен форум, организиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Еnterprise Europe Network – България. Онтотекст е избрана заради постиженията и разработките си в областта на семантичните технологии, които през последните години доведоха до лидерската й позиция в този иновативен сегмент и налагането й като световно разпознаваем бранд.

Най-популярния продукт на Онтотекст е семантичната базата данни GraphDB – система за управление на бази данни, съвместима с W3C стандартите за семантичен уеб RDF(S), OWL и SPARQL. GraphDB е част от семейството на базите данни NoSQL. За разлика от други популярни представители като MongoDB, тя поддържа ефективно сложни заявки, като по този начин комбинира основни предимства на релационните бази данни и на NoSQL.

Същевременно семантичната платформа на Онтотекст позволява публикуване и управление на информационно съдържание, като предоставя гъвкави възможности за анализ, обработка и визуализация на големи обеми структурирана и неструктурирана информация, чрез използване на семантично търсене и семантична база данни. Състои се от модул за обогатяване на съдържанието, извършване на текст анализ и семантично анотиране на документи, инструменти за интеграция и трансформация на данни в стандарта RDF, както и интерфейси за семантично редактиране и представяне на данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X