Ит Лидери

4 ИТ фирми отличени в конкурса за иновативно предприятие 2014

Владимир Владков

„Иновационен визионер“ на 2014 г. стана Онтотекст, част от Сирма Груп, в десетия юбилеен Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината", организиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ като домакин на Enterprise Europe Network – България. Статуетката беше връчена на Онтотекст от президента на Р. България Росен Плевнелиев. Аглика Трейд, вторият носител на статуетка в конкурса, отличен в категория „Иновативни технологии в традиционни сектори“, също разчита на внедрени ИТ технологии. В конкурса, който се стреми да насърчава иновационната дейност на българските предприятия и да популяризира успешните български иновативни компании, с грамоти бяха отличени още 3 ИТ фирми - Мусала Софт в област „Устойчиво иновативно поведение“, Джъмпидо – в област „Социална иновация“, и Крайтек Блек Сий – в област „Иновативна дигитална игра. Още 4 иновативни фирми получиха почетни грамоти.

Победителите

Иновативната фирма на 2014 г. Онтотекст е сред водещите в семантичните технологии за интелигентен анализ на текст в световен мащаб. „Тя се конкурира успешно с IBM Watson, Oracle и Temis. Фирмата е разработила инфраструктура за семантична база данни, която е водеща в света. Базата данни предоставя много гъвкави възможности за анализ, обработка и визуализация на информация от големи структурирани и неструктурирани информационни масиви, така че да се откриват нови взаимовръзки, значения, хипотези и релации. Сред клиентите на фирмата са BBC при отразяването на Олимпийските игри в Лондон 2012 г., Astra Zeneka и Британският музей“, обясняват организаторите на конкурса. Онтотекст е и национален шампион по спечелени научноизследователски проекти по рамковите програми на Европейската комисия.

Текстилната компания Аглика Трейд има близо 50-годишна история с производствени бази във Велико Търново и Твърдица. Компанията е разработила и патентовала иновативна структура на хавлиен плат, която позволява дигитален печат върху изделията с фотографско качество, „нещо непостижимо за останалите конкуренти на световния пазар“, твърдят организаторите. Клиенти на фирмата са известни световни дизайнерски марки, рекламни агенции и корпорации.

Аглика Трейд е разработила специалната патентована структура на хавлиен плат DoubleFace, която комбинира състав от микрофибър и памук. Сплитката на материята е уникална и не позволява да бъдат издърпвани бримки, а това гарантира изключителна устойчивост и дълъг живот на продуктите от нея. Това, което прави изделията наистина без конкуренция на световния пазар, е възможността върху тях да се печата с дигитална технология и 300 dpi резолюция, което е равносилно на качеството на фотографска снимка. За сравнение конкурентите разполагат с технология и хавлиени платове, върху които може да се постигне до 72 dpi резолюция. DoubleFace е апретурно обработен, за да спира развитието на микроорганизми във влажна среда. Поради 30 % наличие на микрофибърни филаменти (останалите 70% са памук) материята съхне многократно по-бързо от традиционния текстил. Във фабриките на Аглика работят 400 души. През 2014 г. Аглика инвестира 10 млн. долара в своя фабрика в САЩ, която ще е с производителност 60 тона на месец и ще произвежда текстилни изделия само по въпросната иновативна технология за американския пазар.

Отличените ИТ компании

Над 40% от печалбата на Мусала Софт се реинвестира в направление научни разработки. Компанията подкрепя участието на млади български таланти в международни олимпиади по информатика и математика и поддържа и развива Академия за ИТ лидери.

Джъмпидо пък създава и разпространява софтуер, с който децата в началните училища учат математика с помощта на интерактивни игри. „При решаването на задачи игрите изискват движение на цялото тяло и са подходящи за деца със специфични образователни потребности. Игрите допринасят за внедряването на ИТ в учебната среда и позволяват на учителите сами да създават математически задачи. Продуктът няма конкурент на световния пазар и вече има и мобилно приложение. Джъмпидо се използва в над 300 училища в цял свят“.

Най-новата онлайн мултиплейър игра на Крайтек “Arena of fate” реформира множество традиции в жанра, като въвежда времево ограничение и точков резултат на игралната сесия. „Arena of Fate“ успешно преосмисля традиционния облик на МОВА игрите, като с редица малки и големи промени, вариращи от основните цели и правила до отделни механизми и системи, превръща фантастичната битка в атрактивно, съвременно, спортно съревнование, отразявайки най-актуалните тенденции в този жанр на електронните спортове. Играта реформира още една традиция в жанра, като включва и образователен елемент. вместо да използва измислени герои, на разположение на играчите са известни личности от историята и персонажи от световната литература и фолклор. „Така освен колоритът на сблъсъци, противопоставящи Миямото Мусаши и Жана Д`Арк на Баба Яга и Шерлок Холмс например, играта съчетава забавното с полезна информация за героите, избрани от различни краища на света, източници и култури“, обясняват разработчиците.

В десетото юбилейно издание на конкурса беше връчена и специална награда за цялостен принос за развитието на иновациите в България на проф. Марин Петров. Марин Петров е професор по международна икономика и доктор по икономика в областта на международното научно-техническо сътрудничество. Той е дългогодишен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, Нов български университет и Международното висше бизнес училище в Ботевград. Професор Марин Петров е научен редактор на докладите Иновации.бг и автор на редица издания, сред които над 80 научни публикации, 8 монографии и 2 учебника посветени на развитието и управлението на иновациите и интеграционните процеси в Европа. Председател е на Експертния съвет по иновации към Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и е участвал в обучението на хиляди студенти в сферата на международната икономика и бизнес.

Останалите отличени иновативни български фирми са:

  • Курабийница (в област „Качество на живот“), която е създала Roo’bar – енергиен биодесерт от сушени плодове, ядки и суперхрани (чия, баобаб, конопен протеин и др.). Roo’bar е произведен без термична обработка и рафиниране и без добавяне на захар и консерванти Само за 2 г. суровият биодесерт става пазарен лидер в този сегмент в Европа и е търсен от любителите на здравословното хранене в над 36 държави, включително САЩ, Канада, Русия, Дубай, Австралия и др. През 2013-2014 г. отбелязват 300% ръст на производството, като освен за собствено производство разработват рецепти и произвеждат биодесерти за чуждестранни марки. „Рецептите се създават от екипа на фирмата в партньорство със световни диетолози“, твърдят от „Курабийница“ ООД. Компанията има сертификат за биопроизводство, признат в ЕС и САЩ, скоро очакват и сертификат за кашер храни. През 2014 г. са отличени с награда за иновативен продукт на азиатското изложение за храни и напитки SIAL в Китай.

  • БалБок Инженеринг с награда в област „Зелена иновация“, предоставя зелена услуга на общините за събиране, обработка и пълно унищожаване на опасни битови отпадъци. През 2012 г. фирмата е разработила уникална система за разделно събиране и обезвреждане на опасни битови отпадъци, която в момента се прилага успешно в Столична община, общините Пловдив, Шумен и Сливен, като интерес към услугата имат още над 30 големи и малки общини в България. Система за събиране, обработка и унищожаване на опасни битови отпадъци (живак и живаксъдържащи уреди, лакове, бои, домакински препарати и химикали, замърсени опаковки, стари лекарства и други, чиито състав и свойства създават риск за човешкото здраве и околната среда) сътрудничи с общините, които периодически предават отпадъка от името на гражданите и получава сертификат за унищожаването му. Дейностите по системата се финансират в рамките на общинската такса смет, т.е. не са свързани с допълнителни разходи и големи инвестиции за допълнителна инфраструктура. Основното средство за събиране на опасните отпадъци са мобилни станции със сертифицирани контейнери за отпадъците. Специалист от фирмата ги описва и разпределя за транспорт и обработка. Заявки за събиране на опасен боклук от мобилните станции могат да се подават от гражданите на безплатен телефонен номер. Използват се и наличните стационарни депа на общините. Като ефективност на вложените разходи за инфраструктура и рекламни кампании спрямо събран отпадък, системата на БалБок е по-ефективна от западните модели с киоски и стационарни депа. Разходите за общината за посещение на една такава мобилна станция са между 300 и 600 лв на ден. БалБок има сертификати за безопасен транспорт на токсични отпадъци.

  • Топлик (в област „Иновативни решения за устойчива енергия“), инженерингова компания, разработила проект за интерактивен шоурум с „топла“ и „студена“ стая с вградени иновативни инсталации за отопление и охлаждане, които дават възможност на потребителите да направят симулация на най-ефективните за тях решения. Шоурумът ще допринесе за затвърдяване на връзката между потребител и производител като намали недостига на знания и промени потребителските навици. Експертите на компанията ще помагат на потребителите да изберат най-добрата опция за отоплителна или охлаждаща система и ще ги мотивират да постигнат по-висока енергийна ефективност чрез персонализирана информация, която ще бъде въведена в специално проектиран софтуер. Благодарение на софтуера, който ще има опцията да калкулира сметката за електричество при всеки избор на техника, като всеки клиент ще има избор между различни решения. „Този шоурум ще отвори път към нов тип пазар в сектора на отоплението, вентилацията и климатизацията не само в България, но и в Европа, променяйки маркетинговите канали от каталожна продажба към персонализиран и информиран избор на клиента“, твърдят от компанията Топлик.

  • Смол Фут е отличена като „Иновативно новостартирало предприятие“. Фирмата е създател и производител на патентовани надуваеми снегоходки, предназначени за планински спасителни служби, полярни експедиции и хора, практикуващи екстремни зимни спортове (сноуборд, сноукайт и парапланеризъм и бейс джъмп при снежни условия). Снегоходките са разработени чрез финансиране за иновативен продукт по ОП Конкурентоспособност. Всеки чифт снегоходки е в комплект с мини помпа, чифт котки (за по-твърд сняг), чифт компактни чантички, сигнално огледалце, сигнална свирка, комплект за поправка. Снегоходките са уникални, защото са надуваеми и затова са леки и компактни, с отлична плаваемост на сняг, гъвкава форма, позволяваща адаптиране към терена. Иновативната конструкция на снегоходките на „Смол Фут“, при която надуваемата част е с отвор по средата, позволява на обувката, върху която са обути, да е в директен контакт с терена. Всичко това води до редица предимства пред конвенционалните снегоходки. „Смол Фут“ се помещават в производствената база на големия производител на обувки „Колев и Колев“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X