Ит Лидери

CIO на НАП, Порше БГ и Юнимастърс - ИТ мениджъри на 2014 г.

Владимир Владков

Атанас Янев, директор на дирекция „Информационни системи и моделиране на бизнес процесите“ в НАП, Георги Комсийски, ИТ мениджър в Порше БГ, и Ивайло Тошев, ИТ директор на Юнимастърс Лоджистикс са носителите на наградата “ИТ мениджър на годината” за 2014 г. Конкурсът се провежда за седма поредна година от ICT Media, сп. CIO и Клубът на ИТ мениджърите в България и отличава ИТ директори, които през годината са допринесли в най-голяма степен за развитието на бизнеса на компаниите си с помощта на ИТ.

И тази година ИТ директорите получиха награди в 3 категории - “Ефективност”, „Иновации” и “Мениджмънт”.

В категория “Ефективност” победител тази година е Георги Комсийски, ИТ мениджър на Порше БГ, който получи приза от Филип Кирев, началник на кабинета на министъра на икономиката. Подгласници в тази категория станаха Симеон Стойчев, главен директор „ИТ“ в Телерик АД, и Сергей Андреев, директор "ИТ" в Овергаз. „Всеки от номинираните в тази категория заслужава да спечели, но първата награда е само една. Впечатлен съм, че системите, внедрени от победителя тази година, се ползват в офисите на Порше не само в България“, каза Кирев.

Под ръководството на Георги Комсийски и с неговото активно участие през последните 2 г. в Порше БГ се реализират поредица проекти, насочени към интеграцията на ИТ услуги, свързани с различни типове бизнес. Практиката показва, че такава стратегия носи полза за всички дружества и партньори. Благодарение на успешна интеграция на различни ИТ решения компанията е постигнала уеднаквяване на процеси и отчети, минимизиране на дублирането на информация и необходимостта от синхронизиране на данни в различни системи, намаляване на възможността за евентуални грешки, значително улеснено управление и въвеждане на нови услуги. Всичко това се отразява върху значително повишаване на ефективността на работата в компанията. „Благодаря на колегите и на екипа в Порше БГ, както и на ръководството на компанията, което ми даде възможност да осъществя всички тези проекти“, заяви след награждаване Георги Комсийски.


CIO на НАП, Порше БГ и Юнимастърс - ИТ мениджъри на 2014 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Победител в категория “Иновации” е Ивайло Тошев, ИТ директор на Юнимастърс Лоджистикс. Наградата му бе връчена от Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, ИТ и съобщенията. „Връчвам наградата в най-предизвикателната категория – иновации, или на български – нововъведения, каза Валери Борисов. - Когато говорим за нововъведения, внедрените в Юнимастърс улесняват ежедневната работа на колегите в тази логистична компания. Тъй като иновациите в държавната администрация вървят с малко по-бавно темпо, отколкото в частния бизнес, но ние сме силно амбицирани да настигнем бизнеса. Мога да споделя една новина в аванс. На път сме скоро, през март – април 2015 г., да имаме хибриден облак на българското електронно управление. Надявам се колегите от ИА ЕСМИС да бъдат сред номинираните следващата година в този конкурс“, заяви Борисов.

В категория „Иновации“ за подгласници бяха определени Димитър Кехайов, директор на дирекция “ИТ” в БАКБ, и Лъчезар Христов, системен администратор в София Ауто.

Ивайло Тошев е начело на ИТ подразделението на "Юнимастърс Лоджистикс" ЕАД от 2006 г. досега. Той допринася за разработката на ИТ стратегия и тактика, изпреварвайки конкурентните компании в сферата на ИТ осигуряването. Под ръководството и с активното участие на Ивайло Тошев са проведени значителен обем анализи на технологиите, използвани в бранша. В кратки срокове са реализирани много значими ИТ проекти, а през последните години Юнимастърс Лоджистикс е пионер в успешното въвеждане на облачни технологии. Поредното полезно попълнение в “облачния ИТ арсенал” на Юнимастърс Лоджистикс е ERP системата CargoWise One. Решението дава възможност на Юнимастърс Лоджистикс да управлява своя бизнес изцяло в една система.


CIO на НАП, Порше БГ и Юнимастърс - ИТ мениджъри на 2014 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категория „Мениджмънт“ отличието беше връчено на Атанас Янев, директор на дирекция „ИС и моделиране на бизнес процесите"в НАП, от Гроздан Караджов, председател на Парламентарна комисия по транспорт, ИТ и съобщения на 43 НС.

За подгласници журито определи Кирил Кирилов, главен директор „Информационни технологии“ в Алианц България Холдинг, и Сергей Андреев, директор "Информационни технологии" в Овергаз. „Искам да благодаря на номинираните за техните усилия, а резултатите от тези усилия ни събира тук тази вечер, каза Караджов. - В такива моменти казваме, че се гордеем с труда на хора като тях и затова искам да им пожелая много здраве и лично благоденствие.“

През февруари 2014 г. НАП приключи успешно проект за изграждане на Управленска информационна система (УИС), включваща DataWarehouse и средства за бизнес анализи. Решението е реализирано по проект, финансиран по ОП “Административен капацитет”, като общата стойност на проекта е над 1,8 млн. лв. Атанас Янев и неговият екип имат съществен принос за успешната реализация на този важен за агенцията проект, въпреки че по принцип реализацията му се ръководи от дирекция „Анализи и прогнози“ в НАП. За да бъде оценен този принос следва да се отчита, че от техническа гледна точка това е много сложен ИТ проект, свързан със зареждането на огромен обем информация от различни източници и осигуряване на ИКТ инфраструктура с високи изисквания към оборудването и комуникационната среда. Под ръководството на Атанас Янев тези задачи са изпълнени успешно. Осигурена е висока производителност в работа на ИТ екипа, оптимална организация на изпълнението на ИТ дейностите, отлично взаимодействие със спонсора на проекта в лицето на дирекция „Анализи и прогнози“, както и с ИТ компаниите, участващи в изграждането на решението.


CIO на НАП, Порше БГ и Юнимастърс - ИТ мениджъри на 2014 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Традиционната специална награда, учредена в памет на Явор Димитров, един от основателите на клуба на ИТ мениджърите и член на УС на клуба, бе връчена на Лъчезар Христов, системен администратор в София Ауто.


CIO на НАП, Порше БГ и Юнимастърс - ИТ мениджъри на 2014 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За трети път Клубът на ИТ мениджърите в България даде и стипендии “CLUB CIO” на ученици с постижения в областта на точните науки. Стипендиите, всяка от които на стойност 1200 лв, целят да насърчат изявени млади хора към професионална ориентация в областта на приложението на ИТ за целите на бизнеса. Стипендиантите на Club CIO са Деница Маркова, Божидар Ганев и Александър Чергански от 11 клас на СМГ, дванадесетокласниците Кристиян Цъклев от СМГ и Марин Шаламанов от НПМГ, както и десетокласникът Илиян Йорданов от МГ "Д-р Петър Берон", Варна.

Преди церемонията “ИТ мениджър на годината” се проведе кръгла маса на тема “Взаимодействие между ИТ и бизнеса – идеалът и реалността”. Модератор на кръглата маса беше Пламен Зюмбюлев, директор на дирекция „Експлоатация на телекомуникационната мрежа и ИТ“ в Мобилтел. В кръглата маса участваха още Юлия Шивергева, ИТ програмен мениджър на Приста Ойл Груп; Марин Калчев, главен директор на главна дирекция “ИТ” в НОИ; Александър Захариев, търговски представител на Gartner в България; Ивайло Йосифов, главен изпълнителен директор и председател на УС на Дженерали България Холдинг ЕАД; Димитър Димитров, прокурист в ЗД Евроинс АД; Николай Костов, собственик и управител на Аптеки “Ремедуим”, и Олга Василевска, управляващ съдружник, MW LOGISTICA.

Партньори на церемонията “ИТ мениджър на годината” са БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ, УниКредит Булбанк и Мобилтел, а на кръглата маса – Auto Bavaria/ BMW Dealer, Дженерали България Холдинг, Alaric Capital, ЗД Евроинс АД. Събитието протече със съдействието на Chivas, Dicota и Gartner.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X