Ит Лидери

Qualcomm разследвана за монопол в Европа и САЩ

Computer World

Производителят на процесори за мобилни устройства Qualcomm ще бъде разследвана в Европа и САЩ по обвинение за възползване от монополно положение. Подобно разследване в компанията се провежда и в Китай, където генерира половината си оборот, и е обвинявавана в завишаване на таксите за използване на нейни патенти.

“Резултатите ни са повлияни негативно от затрудненията, които изпитваме в Китай”, признават от компанията, допълвайки че някои клиенти отлагат бизнеса си с нея заради разследването.

Нито производителят, нито китайското правителство дават индикации кога разследването ще може да приключи. Според правилата на Националната комисия за развитие и реформи (National Development and Reform Commission – NDRC) на страната при доказване на пиодобно обвинение максималната глоба, която може да бъде наложена, е в размер на 10 на сто оборота на компанията за предходната година. Приходите на Qualcomm за фиансовата 2014 г. са 26,5 млрд. долара.

През октомври Европейската комисия започна разследване срещу производителя за използването на отстъпки и финансови стимули при продажбата на свои продукти. Месец по-рано подобен процес бе стартиран и в САЩ, където Федералната комисия по търговията проверява обвинения за нарушени споразумения за лицензиране на патенти.

И двете нови разследвания също могат да доведат до глоби и дори до ограничения на дайността, обясняват от компанията. Според Qualcomm в Китай някои нейни клиенти оспорват или укриват дължими патентни такси. Страната е важен производител на таблети и смартфони и поради конфликтите с тамошни компании от бранша през календарната 2014 г. над 200 млн. доставени устройства няма да бъдат отчетени от американския доставчик.

Тамошните власти проверяват съмнения за това как Qualcomm събира въпросните такси, а също така и политиката за продажба на чипсети само на клиенти, заплатили за патентите, допълват още от компанията. В допълнение се проверяват и обвинения за отказване на лицензи на някои производители на хардуер.

През фискалното четвърто тримесечие на годината оборотът на Qualcomm отбелязва 3% ръст, достигайки 6,7 млрд. долара. Нетните приходи са нараснали с 26% спрямо миналата година, до 1,9 млрд. долара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X