Ит Лидери

Facebook: $15-те млрд. за WhatsApp са за бъдещия й потенциал

Computer World

От социалната мрежа Facebook разкриха малко повече информация защо са похарчили почти 19 млрд. долара за сделката по придобиване на приложението за обмяна на мигновени съобщения на смартфони WhatsApp – сума, която накара много хора да изпаднат в недоумение

Около 15,3 млрд. долара от цената, платена от Facebook, са т.нар, гудуил (goodwill – добра воля) според документите подадени към Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

В бизнес счетоводството гудуил обикновено означава превишаване на реалната цена за придобиване на дадена компания, което не може да се припише на никакви доходи на предприятието и на негови материални активи. В настоящия случай случай впечатляващата разлика изглежда е потенциалната бъдеща стойност на WhatsApp според Facebook.

15-те млрд. долара могат да се отнесат към “очакнвани синергии от бъдещ ръст, от потенциални възможности за монетизация, от стратегически предимства благодарение на мобилната екосистема и от разширяване на нашите предложения за обмяна на съобщения между мобилни устройства” са посочили от Facebook в документа, подаден към Комисията.

Иначе разбивката на стойността на WhatsApp излежда по следния начин:

  • 2 млрд. долара е стойността на нейните потребители
  • 448 млн. долара струва търговската марка
  • 228 млн. долара е цената на технологията
  • 21 млн. долара са отбелязани като “други”

15-те млрд. със сигурност засега са нематериали, имайки предвид факта, че услугата отбеляза нетна загуба в размер 138 млн. долара през 2013 г. Продажбите на стойност 10 млн. долара пък са оскъдни в сравнение на отчетените от Facebook 7,87 млрд. за същата година.

Според Марк Цукърбърг, главен изпълнителен директор на социалната мрежа, компанията възнамерява да печели от WhatsApp и да развива услугата за дълъг период от време – 5 и повече години.

Услугата за обмяна на съобщения разполага с поне 600 млн. активни потребители месечно. Това сподели нейният ръководител Ян Коум в съобщение в Twitter през август. Facebook пък разполага с 1,35 млрд. потребители месечно.

Придобиването на WhatsApp официално приключи по-рано през този месец. При затварянето на сделката стойността й беше около 21,8 млрд. долара поради повишената стойност на акциите на Facebook.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X