Ит Лидери

Facebook е платила за WhatsApp почти $22 млрд.

Computer World

Facebook обяви затварянето на сделката по придобиване на разработчика на приложението за обмяна на моментални съобщения WhatsApp. Чрез него социалната мрежа вече притежава най-популярната подобна услуга за мобилни устройства.

Новината за сделката бе съобщена в началото на настоящата година и тя трябваше да струва на Facebook 16 млрд. долара, плюс 3 млрд. в дялови опции. До момента на нейното приключване, регистрирано от Американската комисия по ценните книжа и борсите, обаче нейната стойност е нараснала до 21,8 млрд. долара.

Според разработчика на WhatsApp услугата разполага с 500 млн. потребители по целия свят. Най-голям ръст на аудиторията се отчита в Бразилия, Индия, Мексико и Русия. Въпросите за обмена на данни между двета компании възникнаха веднага след обявяването първите новини за влизането на услугата в състава на Facebook. В съответствие с политиката за конфиденциалност от WhatsApp заявяват, че не събират информация за имената, електронните пощи, както и физическите адреси на своите потребители. За работата на системата обаче е необходимо да бъде въведен телефонен номер.

И двете компании потвърждават че възнамеряват да работят независимо една от друга. От Facebook обещават да се отнасят с уважение към политиката за конфиденциалност на WhatsApp, затова засега не е ясно как точно ще се осъществява обменът на данни.

Одобрявайки сделката Федералната търговска комисия на САЩ призова двете организации да обмислят внимателно начина на обработка на потребителската информация. И ако Facebook възнамерява да я използва по какъвто и да е начин, който не е предвиден в потребителските споразумения на WhatsApp, то тя трябва първо да поиска разрешение от клиентите.

Основателят на WhatsApp, Ян Кум, влиза в борда на директорите на Facebook, но няма да участва в работата нито един от комитети. Също така той няма да получава допълнително заплащане за това.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X