Ит Лидери

Samsung плаща $1 млрд. на Microsoft за технологии за смартфони

Computer World

Samsung плаща по 1 млрд. долара годишно на Microsoft за изпозлване на нейни патенти в смартфони и таблети на базата на Android. Това става ясно от документ, който е част от съдебно дело, заведено от Microsoft през август.

От документа също така става ясно, че на корейската компания е било предложено намаляване на таксите ако тя предлага Windows-базирани устройства.

В края на 2011 г. двете компании сключиха договор, според който Samsung трябва да плаща за използване на патентовани от Microsoft технологии в продължение на 7 г.

Подобни договорености обикновено са строго конфиденциални и не е типично да се обнародват цифри от тях.
Според жалбата за втората година от договора, от юли 2012 г. до юни 2013 г., Samsung е трябвало да плати малко над 1 млрд. долара, като сумата се формира от обема на продажбите и цените на устройствата. От Microsoft се жалват, че корейската компания бави плащанията и част от причината за делото е възстановяване на дължими 7 млн. долара.

От Samsung заявяват, че споразумението е станало невалидно след придобиването на бизнеса с телефони на Nokia от страна на американския гигант. Microsoft пък контрират, че сделката не нарушава договора, посочвайи че са налице “изрични клаузи”, касаещи придобиването на други компании.

Оригиналната договореност между двете организации е кръстосано лицензионно споразумение, което означава че и Microsoft има право да използва технологии на Samsung. С развалянето й корейсият производител заплашва да заведе дело за неправомерно използване на негова интелектуална собственост.

Операционната система Android е разработвана от Google и е най-разпространената подобна платформа. Според Microsoft софтуерът нарушава нейни патенти и през 2010 г. стартира лицензионна програма за събиране на лицензионни такси.

Samsung е една от 25 компании, плащащи за използване на технологии на Microsoft в базирани на Android продукти. Сред тях са и HTC, Acer и Barnes & Noble. Според някои анализатори компанията печели повече индиректно от продажбите на своя конкурент, отколкото от Windows Phone устройства.

"По силата на лицензионната програма, около 80 процента от Android-базирани смартфони, продавани в САЩ са лицензирани да използват патенти на Microsoft", казва от компанията в своята жалба.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X