Ит Лидери

Лек ръст на българския ИТ пазар

Computer World

Минималният ръст в БВП (+1,6% според НСИ) през първото полугодие на 2014 г. е повлиял и на ИТ пазара в България, където е било отчетено леко общо повишаване на доставките. Такова заключение направи Людмил Стойчев от анализаторската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co по време на традиционния летен дилърски семинар на Asbis България. Въпреки позитивната нотка обаче той подчерта, че проблемите като финансовата нестабилност на страната и спрелите външни инвестиции няма как да не окажат своето влияние.

Също така няма как да не се отбележи, че ръстът идва след тежката 2013 г., която по данни на CBN e била белязана от силен спад брутния марж, достигайки най-ниските си стойности за последните 6 г. Приходите на компаниите в българския ИТ сектор през миналата година са били едва около 85% от тези през 2008 г.

По думите му потенциален проблем е, че засега никой не коментира как ще бъде запълнена капиталовата дупка, образувалала се в резултат на двете затворени банки. “Ако се влезе в спирала на теглене на заеми, това ще повлияе на инвестиционната активност”, подчерта Стойчев.

Според анализатора тласък на пазара са дали финансираните от ЕС проекти за внедряване на бизнес софтуер, като до момента общият им брой е между 300 и 350. Това, освен че е дало тласък в развитието и бизнеса на българските ERP, CRM и BI разработчици, несъмнено е довело и до закупуването на хардуер – сървъри, работни станции, които в даден момент ще трябва и да се подменят.

CBN предвижда, че до края на годината едрият и средният бизнес ще продължава да бъде стабилен и ще увеличава ИТ разходите си. Същевременно поръчките за държавната администрация, имайки предвид бюджетната дупка, по всяка вероятност ще претърпят срив през последните месеци на 2014-та.

Малките компании и частните клиенти пък се очаква да правят разходи предимно за мобилни устройства. В тази насока обаче Стойчев посочи, че хардуерните фирми продължават да имат малък дял в продажбите на мобилни телефони, въпреки че новите устройства са на практика мини-компютри и вече влизат в диапазона на дилърите. По данни на CBN в периода 2009-2013 г. общите доставки на хардуер са се увеличили с 18%, а тези на мобилни телефони – с 40 на сто. За същия период дялът на мобилните телефони, продадени в дилъския канал, са нараснали от 3 на 5%. Според Стойчев доставчиците на хардуер имат шансове да се намесят по-сериозно на този пазар и да предлагат изграждане на корпоративни мобилни решения.


Лек ръст на българския ИТ пазар

© Computer World, Computerworld.bg

Също така през следващата година анализаторите от компанията предвиждат възстновяване на пазара на асемблираните компютри. Същевременно пазарът на таблети ще се свие, като причината е разтеглените цикли на подмяна на устройствата в България.

Вече превърналият се в традиоционен летен семинар на Asbis България се проведе на между 12 и 14 септември в курортния комплекс “Св. Константин и Елена”. В рамките му презентации изнесоха представители на марките Prestigio, Canyon (и двете собственост на Asbis), AMD, AsRock, Asus, Intel, Microsoft, Razer и WD (Western digital).

Освен технологичните лекции на вниманието на партньорите на Asbis бе обособена и изложбена част, където те можеха да разгледат най-новите продукти на производителите, както и да поговорят очи в очи с техни представители за България. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X