Ит Лидери

Yahoo щяла да плаща $250 хил/дневно, ако не дава данни на NSA

Владимир Владков

Щатското правителство е заплашило Yahoo с глоба от $250 000 на ден, ако не съдейства на неговоите усилия за подслушване, обяви Yahoo в четвъртък.

Yahoo каза, че е била заплашена с тези глоби, след като е оспорила правата за наблюдение, дадени на правителството според закона Protect America Act of 2007. Информацията се появява именно сега, тъй като щатският Съд за наблюдение на чуждото разузнаване, който следи какви закони влизат в сила, се съгласи да бъдат разкрити документите по делото.

Yahoo каза, че „изключително рядко“ се случва този съд да направим публично достояние такива записи. Тя подчертава някои от коментарите в публикацията в блога си и казва, че скоро ще публикува онлайн 1500 страници от документи.

„Ние смятаме, че това е важна победа за прозрачността“, заяви генералният юрист консулт на Yahoo Ромн Бел в блога.

Yahoo добавя, че тя е отхвърлила искания за подслушване на базата на това, че те са били противоконституционни и твърде обширни. Но не успяла при този си опит и получила нареждане от съда да предаде данни за свои потребители.

Правителството на САЩ е искало да събира „чужда разузнавателна информация“ за „цели, за които е логично да се смята, че са разположени извън САЩ“, заявява на свой ред в своя блог Кабинетът на директора по национално разузнаване. Съдът е казал, че е приемливо за разузнаването да включва граждани на САЩ, ако те се намират извън страната.

Документите, изтекли миналата година от бившия сътрудник на Националната агенция по сигурност (NSA) Едуард Сноудън показват подробно комплексните методи за наблюдение, ползвани от щатското правителство за събиране на данни, обработвани от онлайн компании, включително Yahoo, Google и Microsoft. Една от програмите - PRISM, е давала възможност на NSA да влиза в сървърите на компании, според тези документи.

Високотехнологичните фирми обединиха усилията си в борбата срещу исканията за данни от страна на правителството, като отхвърлиха всякакви предположения, че са участвали доброволно в събирането на информацията.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X