Ит Лидери

5 млн. адреса и пароли за Gmail изтекоха онлайн

Computer World

Архив с почти 5 млн. Gmail адреси и пароли за тях бяха публикувани в онлайн форум. По данни на специалисти данните по всяка вероятност са резултат от различни пробиви. Също така, според информация в мрежата, не става дума за директна кражба от Google.

Потребител с прякор "tvskit" е публикувал данните във форума btcsec.com,  посветен на сигурността на Bitcoin. По негови думи над 60% от данните са валидни.

“Не можем да потвърдим дали наистина става чак за 60 процента, но голяма част от изтеклите данни наистина са легитимни”, споделя Питър Крус, технологичен директор в CSIS Security Group, датска компания специализирана  в предоставянето на данни за киберпрестъпления на финансови институции и правоохранителни органи. От организацията заключват, че данните някои са стари (до 3 г.), в сравнение с предишни течове.

“Вярваме че информацията не идва директно от Google – допълва още Kruse. – По-вероятно става дума за други компрометирани източници.”

Това може да означава, че автентификационните данни не са за достъп до Gmail, а до акаунти в други сайтове, където потребителите са използвали своя пощенски адрес в Google. От SCIS потвърждават, че поне пет от изтеклите двойки имена и пароли никога не са били използвани за влизане в Gmail или Google акаунти.

От интернет компанията посочват, че не разполагат с данни за пробив в нейни системи.

Независимо кой точно е източникът на теча, засегнатите потребители е най-добре да сменят паролите си за услугите на Google. Интернет сайтът haveibeenpwned.com позволява на всеки да провери дали адресът на електронната му поща е сред изтеклите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X