Ит Лидери

Сървърните продажби обърнаха тенденцията, твърдят от IDC

Владимир Владков

Продажбите на сървъри са нараснали след дълги периоди на спад, като има вероятност да запазят положителната тенденция през 2015 г. и след това, пише в анализ на IDC.

Ръстът през последното тримесечие е доста скромен – световните приходи от сървъри са се покачили едва с 2,5% спрямо същия период на миналата година, но сървърните производители приветстват новината след 5 последователни тримесечия на спад.

Сървърните производители се възползват от старта на новия цикъл на обновявания, като потребителите заменят системи, разгърнати скоро след началото на финансовата криза, казват от IDC.

Но има и други фактори, които допринасят, казва анализаторът от IDC Куба Столарски. Продажбите на сървъри x86 са доста добри от известно време, стимулирани от компании като Google и Facebook, които изграждат свои огромни инфраструктури.

Но във високия клас от пазара продажбите на скъпи Unix системи и големи мейнфрейм машини спадат от години, повличайки целия сървърен пазар. Сега тези системи държат достатъчно малък дял от целия пазар, така че x86 машините могат отново да изгреят, добави Столарски.

Още повече, че продажбите на нови типове системи от среден клас, които покриват инфраструктурни продукти, продавани от компании като Cisco Systems и VCE, също растат, което допринася за цялостния ръст на пазара.

Тези положителни тенденции доведоха до известен ръст за периода април – юни. Световните приходи на фабриките за сървъри достигнаха $12,6 млрд., при около $12,3 милиарда за предишното тримесечие.

Две бъдещи развития дават индикации, че растежът би трябвало да продължи и дори да се ускори през следващата година, казват от IDC.

Едната е пускането на сървъри, базирани на сървърната платформа Grantley Xeon на Intel, чието обявяване се очаква на конференцията за разработчици в Сан Франциско следващия месец. Нов чип на Intel обикновено предизвиква вълна от сървърни покупки.

Освен това Microsoft ще сложи край следващата година на поддръжката на масово използваната операционна система Windows Server 2003, което също ще доведе до повече надграждания.

Всеки, който очаква момента „Windows XP“ при сървърите, трябва да е наясно. Преходът вероятно ще е по-бавен, казва Столарски, а някои потребители ще запазят своя сегашен хардуер и ще надградят само операционната система.

Hewlett-Packard запазва водещата си позиция на сървърния пазар през последното тримесечие с дял 25,4% от приходите, леко увеличавайки го спрямо миналата година.

Cisco е най-печеливш от ситуацията, увеличавайки своите приходи с 35,4%. Компанията все още има малък дял като цяло с едва 4,4%, но IDC каза, че си оспорва четвъртото място с Oracle, чийто продажби нараснаха съвсем малко.

Сред губещите през това тримесечие е IBM, която е в процес на продажба на своя бизнес с x86 сървъри на Lenovo. Продажбите й за периода са намалели с 10%. Dell, която вече работи като частна компания, също отчита спад на продажбите с 6,5 на сто, добавят от IDC.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X