Ит Лидери

Microsoft съди Samsung, спряла да плаща за патентите

Владимир Владков

Microsoft е подала съдебен иск срещу Samsung в петък, твърдейки, че производителят на устройства се е отказал от споразумението, което изисква той да плаща лицензни такси на Microsoft за Android телефоните, които продава.

Samsung не плаща по договора от септември 2013 г., когато Microsoft обяви, че придобива бизнеса на Nokia с услуги и устройства, пише в иска на Microsoft.

Samsung е спряла да плаща за лицензите за технологиите на Microsoft в края на миналата на миналата година, твърдят от Microsoft.

„Samsung наруши лицензното споразумение миналата есен, отказвайки да направи плащането на роялти такси за фискална година 2 навреме, а след това отказа да плаща лихва по последното си плащане, като заплаши да наруши отново лицензното споразумение, неспазвайки своите задължения за плащане на роялти такси“, пише в жалбата, подадена във федералния съд на Ню Йорк.

Microsoft и Samsung са се срещали месеци, за да решат неразбирателствата си по договора, но безрезултатно, написа Microsoft в своя блог.

„Ние не се решаваме лесно на съдебни действия, особено срещу компания, с която сме се рдавали на дълго и продуктивно партньорство“, написа корпоративния вицепрезидент и заместник юрисконсулт на Microsoft Дейвид Хауърд. „За съжаление дори партньорите понякога се карат“, добави той.

Компаниите сключиха патентно крос лицензно споразумение през 2011 г., според което Samsung би плащала на Microsoft за ползването на нейна технология в Android телефони и таблети, които продава.

Но след обявеното придобиване на Nokia от Microsoft, Samsung е решила са спре спазва клаузите му, написа Microsoft е петък.

„Samsung започна да ползва придобиването като извинение за нарушаване на споразумението, писа Хауърд. - Samsung не е попитала съда дали придобиването на Nokia прави невалиден договора.“

Говорителка на Samsung написа в е-писмо, че компанията ще разгледа съдебния иск в детайли и ще предприеме подходящите мерки в отговор.

От 2011 г. продажбите на Samsung смартфони с операционната система Android растат непрекъснато, показват данни на IDC. Смартфоните на Samsung, включително Galaxy S5 и S4, сега държат около 30-процентен дял от глобалния пазар, според IDC.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X