Ит Лидери

Apple и IBM сключиха сделка с фокус корпоративния пазар

Владимир Владков

Apple направи огромна крачка към корпоративния ИТ пазар чрез споразумение за партньорство с IBM, която ще разработва iOS приложения за своите услуги за Големи данни и анализи, а освен това ще популяризира iPhone и iPad сред своите клиенти.

Сделката гарантира, че IBM, която е един от най-големите доставчици на корпоративни ИТ решения, ще разработва над 100 приложения и услуги изключително за Apple iOS, заявиха в общо изявление двете компании.

Освен това тя ще прекрои своите облачни услуги за iOS и ще предостави активиране и управление на iOS устройства на своите потребители, включително възможност да наемат, а не да купуват хардуера на Apple.

Същевременно Apple ще предложи нови гаранционни услуги AppleCare за корпоративни потребители, включващи 24-часова помощ и поддръжка на място.

Шефът на Apple Тим Кук каза, че партньорството отваря „обширен пазар за Apple“. „Това е радикална стъпка за предприятията и нещо, което само Apple и IBM могат да предложат“, добави Кук.

Първите приложения на IBM, резултат от сътрудничеството, ще се появят още през есента, когато се очаква пускането на новата платформа iOS 8 на Apple.

Първите приложения ще бъдат насочени към търговските вериги, здравеопазването, банките, пътуванията, транспорта, телекомуникациите и застрахователната индустрия.

Сделката с IBM може да осигури значителен ръст на Apple в корпоративния сектор, като има потенциал да повиши мащабните внедрявания на нейните продукти сред служителите.

IBM твърди, че три четвърти от компаниите във Fortune 100 ползват нейния корпоративен софтуер, а освен това има най-голям пазарен дял за 5 последователни години в класацията на IDC за най-голям производител в света на корпоративен социален софтуер.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X