Ит Лидери

Apple поиска от съда да нареди на Samsung да премахне функции

Владимир Владков

След присъдата на съдебното жури Apple е поискала от съда в Калифорния да нареди на Samsung Electronics да спре да ползва функции, за които заседателите са решили, че нарушава 3 нейни патента.

Освен това компанията е поискала от съда да преразгледа присъдените обезщетения или да назначи ново дело.

Запрещението, което търси Apple от Районния съд в Калифорния, би покрило функции като „отключване на телефона с приплъзване", автоматична корекция при изписване на думи и т.нар. „бързи връзки" за сканиране на текст и разпознаване на някои типове структури като телефонни номера, дати и адреси на е-пощи.

Съдебно жури в Калифорния реши по-рано този месец, че Samsung трябва да плати на Apple около $119 млн. за нарушаване на 3 патента. Някои продукти на Apple също бяха посочени като нарушители на 1 патент на Samsung.

В жалбата си от събота Apple посочва, че не иска от съда да забрани изцяло продуктовите линии, а да получи съдебна заповед, която да попречи на Samsung да използва занапред някои специфични функции, нарушаващи трите патента на Apple.

Apple е предложила едномесечен период за влизане в сила на подобна забрана. В този период Samsung може да премине към ненарушаващи алтернативи, за които твърди, че са налични и са лесни за инсталиране, според редактираната публична версия на жалбата. Samsung не би могла да се оплаче, че тясно насочената забрана, която иска Apple, ще лиши потребителите от даден продукт, пише още в жалбата.

„След като заседателите отхвърли изключително големите претенции на Apple за обезщетение, сега Apple се опитва отново да издейства от съда изхвърляне на конкурентни смартфони от пазара. Ако успее, това ще наруши правилата на честната конкуренция и ще ограничи избора на американските потребители", заяви на свой ред Samsung по повод на новата жалба.

Apple бе поискала от съда обезщетения в размер на $2,2 милиарда. След като журито й даде много по-малко пари, компанията поиска отделно съдебно постановление за по-големи обезщетения за патентите, които журито е решило че са нарушени, както и присъда от съда, че Samsung е нарушила и другите два патента.

Компанията има и алтернатива да поиска нов процес за нарушаване на споменатите два патента, както и ново дело за щетите за всичките 5 патента.

В статия в южнокорейски вестник се предполага, че Samsung и Apple наскоро са се споразумели да уредят патентните си спорове извън съда, като се цитират хора, директно отговарящи за тази дейност. В съда обаче двете компании отхвърлиха предложенията за извънсъдебно решение на спорните въпроси.

IDG News Service, Бангалор 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X