Ит Лидери

41% биха заплатили задълженията си към НАП с банкова карта

Computer World

41% от българите биха платили задълженията си към Националната агенция по приходите (НАП) с банкова карта ако имат такава възожност, сочи проучване проведено по поръчка на Visa. Според резултатите от него 55 на сто от хората на възраст между 26 и 35 г. биха се възползвали от възможността да платят своите местни данъци и такси с карта. 38% от живеещите в столицата и 39% от големите градове биха се възползвали от ПОС-терминал в клон на НАП.

С 2% повече са потребителите, плащащи своите данъци с банкови карти, с което те вече са общо 10 на сто. Като основни предимства на електронните разплащания те посочват тяхната бързина (50%) и удобство (79%).

Налице са разлики в нагласите към електронните плащания между половете. Въпреки че мнозинството от българите все още плащат своите данъци в брой, броят на жените, които през тази година ще погасят своите задължения към държавата чрез банков превод, нараства с близо 10% и достига общо 13,5% от дамите в страната. Двукратно увеличение се забелязва и при мъжете, които ще платят онлайн или общо 8% от всички.

Според резултатите от проучването Visa Европа 90% от потребителите вярват, че разплащанията на ПОС-терминали са лесни, удобни и пестят време. 87% споделят, че този начин на плащане им дава достъп до всичките им лични финанси, а 86% избират посочения метод, защото не трябва да се съобразяват с това дали в близост около тях има банкомат.

52% от българите споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време с цел заплащане на своите данъци. 38% от запитаните отговарят, че имат достатъчно средства, за да погасят задълженията си веднага. Едва 4% от анкетираните намират данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях. През 2014 г. най-голяма част от тях ще платят лично своя данък имот (87%), такса смет (82%) и данък моторно превозно средство (53%).

Проучването на Visa България изследва потребителските нагласи към електронните разплащания като цяло. 92% от анкетираните споделят, че онлайн разплащанията пестят време, 80% изтъкват тяхното удобство и 84% ги намират лесни за изпълнение. Сред силните предимства, които се разпознават в онлайн разплащанията, са възможността за плащане по всяко време на денонощието (94%) и липсата от съобразяване с фиксираното работно време на институциите (93%). 94% от анкетираните споделят, че биха предпочели да не посещават държавните учреждения и техните клонове на място.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X