Ит Лидери

Адвокатите на Samsung представиха „човешкото лице" на Android

Владимир Владков

Адвокатите на Samsung се опитаха да представят „човешкото лице" на развойните усилия на Google Android в началото на тяхната защита срещу твърденията на Apple за нарушени патенти и искането й за обезщетение в размер на $2,2 милиарда.

8-членното жури във Федералния съд в Сан Хосе чу за ранните дни на Android, дългите часове, които инженерите са отделили за развитие на операционната система и „вкусните" последователни итерации, които впоследствие получиха имена като Ice Cream Sandwich (Сладоледен сандвич) и Honeycomb (Медена питка).

„Не сме говорили напоследък, но можете ли да дойдете и да проверите това, върху което работим в момента. Мисля, че ще ви хареса", пише бившият шеф на Android Анди Рубин в е-писмо до Хироши Локеймър, вицепрезидент на инженерния отдел в екипа Android на Google.

„Той ми направи демонстрация и аз буквално „хвръкнах във въздуха", каза Локеймър пред съда в петък. - Това не ми се беше случвало. Запомнете, че това беше преди 8 години. Мислех за Google като за търсачка и не бях осъзнал, че Google разработва мобилна операционна система."

Два месеца след демонстрацията, през януари 2006 г., Локеймър се присъединява към екипа на Рубин в Google.

Той говори за целта на Google да създаде единна телефонна платформа, която да е съвместима и с отворен код, както и за дългите часове на разработката й от екипа от 20 до 30 инженери.

Адвокатите на Samsung се опитаха да фокусират вниманието върху тежката работа, която е положена за развоя на Android, в противовес на твърденията на Apple, че устройствата на Samsung само са копирали конкурентните. Те се опитаха да наблегнат и върху това, че Google, а не Samsung, е отговарял за много от функциите в телефоните.

Това не се различаваше много от начина, по който адвокатите на Apple започнаха пледоариите си, като маркетинг шефът Фил Шилер и други шефове разказаха истории за ранната разработка на iPhone.

Историята на Apple обаче звучеше по-мистериозно. Част от това се дължи на загадъчната личност на основателя Стийв Джобс и неговата прочута фикс идея за секретност. Това създава атмосфера на мистерия и драматичност около онова, което се случва в компанията.

Един от шефовете на Apple говори миналата седмица за тайните срещи с Джобс в „тъмна, мръсна стая без прозорци". Той описа предизвикателството да получи одобрение от Джобс за функции в iPhone, нервността, която е изпитвал в деня на пускането на iPhone, както и вечерята със семейството му по повод успешното представяне на иновативния телефон.

Когато Локеймър бе попитан дали пускането на първия Android телефон е бил голям ден за него, той отговори просто: „Абсолютно, това бе голям ден за мен."

И макар че тайнствеността, която Apple може би създаде около историята за създаването на iPhone, случилото се зад кулисите на Apple не винаги работи в нейна полза. Вътрешни е-писма от Джобс споменават за „Свещена война" срещу Google, а размяна на съобщения между Шилер и главния изпълнителен директор Тим Кук, в които се обсъждат възможността за замяна на рекламната агенция на Apple, са истории, които компанията може би предпочиташе да останат тайна.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X