Ит Лидери

Над $2 млрд. обезщетение поиска Apple от Samsung в съда

Владимир Владков

Samsung трябва да плати повече от $2 милиарда за повторно нарушаване на патенти на Apple в над 37 милиона смартфона, продадени в САЩ, бе казано на съдебните заседатели по време на започналия съдебен процес между двете компании, чиято подготовка отне повече от 2 години.

Apple представи позицията си с декларацията, че „причината за исканото голямо обезщетение е заради огромното нарушение на Samsung", но Samsung скоро след това контраатакува, обяснявайки пред заседателите, че числата на Apple са „твърде, твърде преувеличени и че те са обида за вашата интелигентност".

Samsung е обвинена в нарушаване на 5 патента на Apple, свързани с функции в смартфона - „приплъзване за отключване", която предотвратява неволно използване; корекция на дума по време на писане; контекстни връзки с данни за контакти; универсално търсене в телефона и в Интернет; фоново синхронизиране на данни. Apple е обвинена в нарушаване на два патента на Samsung, включително за отдалечено предаване на видео и за цифрови изображения.

Делото следва подобен нашумял процес за нарушаване на патенти в същия съд, който приключи по-рано тази година след две журита с обезщетение за Apple на стойност $929 милиона.

И макар че патентите и телефоните са различни в това дело, процесът започва почти по същия начин, като Харолд МакЕлини, адвокат на Apple, попита заседателите: „Къде бяхте на 9 януари 2007?"

На журито бе показано видео от представянето на iPhone на Macworld Expo 2007, където Стийв Джобс демонстрира поне една от функциите, които са предмет на процеса – функцията за отключване чрез приплъзване, която предотвратява случайно набиране, докато телефонът е в джоба.

„След като iPhone бе пуснат в продажба, Samsung много бързо разбра две неща, каза МакЕлини. - iPhone нахлу с буря в света, потребителите се влюбиха в него, iPhone бе последван от iPad, буквално без да се задържат по рафтовете. Другото признание е, че просто не са имали продукт, който би могъл да се конкурира."

Жалбата на Apple разчита изцяло, както и при предишния процес, на вътрешни документи от Samsung, с които адвокатите са успели да се сдобият след подаване на жалбата. В много от документите, показани на съда във вторник, дизайнерите на Samsung неколкократно са посочвали iPhone, когато са дискутирали функциите в собствените си мобилни телефони.

В един от документите от Samsung, озаглавен пътна карта за потребителския интерфейс, Samsung сякаш е копирал директно графика от уеб сайта на Apple, когато предлага система, която би разпознавал неща като телефонни номера и адреси на е-пощи, а освен това предлага на потребителите контекстно меню, още една от технологиите, обект на жалбата.

Адвокатите на Samsung имат на свой ред вътрешни документи от Apple, включително е-писмо от 2010 на Джобс, в което се споменава „Свещената война от 2011" срещу Android и са отбелязани областите, в които Apple изостава от Android, включително в говорните технологии, технологията за свързване tethering и облачното синхронизиране на потребителски данни.

„Apple е заплашена да остане в старата парадигма твърде дълго", пише Джобс в е-писмо преди вътрешната среща с топ 100 служителите на Apple.

Samsung каза, че аргументът за нарушаване на патент е опорочен, тъй като Google, а не Samsung е разработила някои от технологиите, и че дори ако всички обвинения са валидни, иск от около $40 на телефон за плащане на такса „възнаграждение" на Apple, е безразсъден.

Джон Куин, адвокат на Samsung, каза на заседателите, че делото всъщност се води заради успеха на Android и донесе един от обвиняваните телефони - Samsung Galaxy Nexus. Моделът Nexus, за разлика от повечето телефони на Samsung, е изцяло базиран на Google Android без никакви подобрения от Samsung.

И въпреки че Samsung е ответник по това дело, изходът му може да има по-нататъшно развитие.

Някои от функциите са широко използвани в Android телефони, така че победа на Apple би наложила промени в операционната система на Google или би дала плацдарм на Apple за серия подобни процеси и срещу други играчи.

На по-високо ниво делото и други подобни хвърлят светлина върху проблеми с щатската патентна система. Много хора вече усещат, че патентите, издадени през последните години, често са твърде обширни и неясни, или са подадени от държателите, само за да попречат на конкурентите да навлязат на пазара.

Тези дела доведоха и до пренасочване на корпоративните инвестиции на големите компании към харчене на повече пари за съдебни процеси, каза Черил Милоун, председател и основател на Article One Partners, онлайн общност за валидиране на патенти.

„И въпреки че световни марки и малки фирми виждат, че патентите на собствените им компании са с високо качество, широко разпространено е мнението, че има много нискокачествени патенти, които „избуяват като плевели". Това влияе върху иновациите, като заслужаващи внимание подобрения са задушени в този „храсталак" и обществото трябва да плаща монополни цени и разходите за съдебните спорове", добави тя.

Очаква се съдебното жури да слуша пледоариите по делото в понеделниците, вторниците и петъците до края на април, след което започват дебатите. Първоначално в състав от 10 заседатели, журито се сви до 8 члена заради заболяване на един от заседатели и трудности за друг.

Делото 12-00630 „Apple срешу Samsung Electronics" се води в Районния съд на Северния съдебен окръг на Калифорния, отдел Сан Хосе.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X