Ит Лидери

Българи изобретиха стикер против скимиране за карти с чип

Computer World

Констанца Григорова

Уникално за света патентовано българско решение за защита на картови продукти срещу скимиране представи Емил Цолов, мениджър „Ключови клиенти“ в SkimProt ("СкимПрот" ООД) по време на второто издание на Card Payments Forum. Събитието се проведе на 28 март под наслов "Тенденции и сигурност на картовите продукти, мобилни приложения и платформи, online разплащане, терминали. Банкови операции и услуги. Мобилен портфейл". Организатор на конференцията беше b2b Magazine.

Скимиране

Според ФБР, скимиране е копиране на данни от магнитната лента на банкова карта чрез незаконен скенер (скимер).

Скимерите, инсталирани върху банкоматите, обикновено са незабележими.

Потребителите дори не разбират, че картата им се копира, докато използват устройството.

В търговските обекти престъпни служители скимират картите на клиентите си чрез миниатюрни ръчни четци.

Вече съществуват и вируси, с които хакери заразяват банкомати и POS терминали и които работят като виртуални скимери.

Общата сума на парите, откраднати от кредитни и дебитни карти всяка година в световен мащаб, е 5,5 млрд. евро, като само за Европа възлиза на 500 млн. евро, по данни на European ATM Security Team.

Защитният стикер за банкови карти с чип против скимиране предотвратява копиране на данните от магнитната лента и възпрепятства последвали измами с тях. Съставен е от четири слоя, които предпазват банковите карти с чип от копиране и източване.

До момента, цялата информация, която се сваля от кредитни и дебитни карти, се съдържа в магнитната лента. Новата технология, която все още не е разбивана и е на 100% сигурна, е EMV, заяви Цолов. EMV е глобален стандарт на Europay, MasterCard и Visa за работа с чип-карти (IC cards, chip cards) и опериране с такива чип-карти на местата за продажба – POS терминали и банкомати (ATM), с цел автентификация на транзакциите с кредитни и дебитни карти.

Защитният стикер SkimProt.

„Идеята на нашия продукт е да скрием информацията от магнитната лента и да оставим кредитната карта да работи само с този чип“, уточни Цолов.

По думите на Цолов, в Европа има около 10 000 скиминг устройства, поставяни всяка година на ATM машини, или средно по 30 на ден. През 2012 и 2013 г. има бум на скимирането. Цолов посочи и основните потърпевши от подобни атаки - картодържателите, застрахователите и банките. Щетите от скиминга са материални щети - директните парични загуби, допълнително натоварване на служителите, съдебни такси; лош имидж за картоиздателя; възпрепятстване на картодържателя до финансов ресурс.

Възможностите за превенция срещу скиминг са няколко: EMV технология и чип/смарт карти; хардуер и софтуер на банките-картоиздателки; хардуер и софтуер от производителите на банкомати; SMS известяване при теглене на пари от картата или сметката на картодържателя; онлайн банкиране; и мобилни приложения за ограничаване на последствията от кражба на информация от банкови карти.

Емил Цолов, мениджър "Ключови клиенти" в SkimProt ("СкимПрот" ООД). Снимка: Констанца Григорова


Българи изобретиха стикер против скимиране за карти с чип

© Computer World, Computerworld.bg

„Решението за предотвратяването на измами със скиминг е нашият продукт, който е иновативен, измислен е в България, изработваме го в София, разкри Емил Цолов - Това е стикер, който работи само върху банкови карти с чип и ги предпазва от скимиране. В момента няма аналог на този продукт и сме го патентовали на световно ниво. Опитваме се да разработим целия свят. Защитният стикер се залепва върху магнитната лента на банковата карта, и я предпазва на 100%, като прави информацията, записана върху нея, недостъпна за скиминг четеца. В същото време SkimProt подава необходимите команди на терминала чрез специално записан софтуерен код и насочва терминала да намери информация в чипа на картата.“

Решението на SkimProt е предназначено с карти с чип, защото идеята е, когато се скрие информацията от магнитната лента, вътре има сервизни кодове и софтуерни задания, които помагат на ATM машините и POS терминалите да четат информацията на картодържателя от магнитната лента към чипа. За момента не всички държави работят с чип-карти.

Защитният стикер не променя или уврежда банковата карта и не влияе на информацията, записана върху нея. Предимство на решението е и фактът, че то е независимо от платежната система и не оказва влияние върху нея, допълни Цолов.

Решението е универсално – то е функционално за всички банки и банкомати, без отношение към бранда, налично е онлайн и в търговската мрежа и купуването и ползването му не крие допълнителни и скрити разходи, посочи Емил Цолов, мениджър „Ключови клиенти“ в SkimProt.

Онлайн пакет от 2 бр. SkimProt с безплатна доставка с наложен платеж струва 19,90 лв. Стикерите се предлагат и в магазини „Зора“ и „Сектрон“.

70% от оплакванията към Европейския потребителски център са свързани с онлайн търговци

През 2013 година Европейският потребителски център (ЕПЦ) е получил 680 сигнала, от които 286 информационни запитвания и 394 жалби, по които се е наложило ЕПЦ да се намеси, като сподели случая с колегите от ЕПЦ по месторегистрация на търговеца и преговаря в интерес на потребителя. 42% от случаите са закрити успешно, като е постигнато споразумение между търговеца и потребителя, 15% от случаите са препратени на друг компетентен орган, а в 43% от закритите случаи не се е стигнало до доброволно разрешаване. Около 70% от оплакванията са свързани с онлайн търговци, като дори в транспортния сектор, където има повече жалби, билетите се купуват онлайн. Не се води отделна статистика за картови разплащания, тъй като има отделна мрежа FIN-Net, която разглежда финансовите аспекти, но която няма представителство в България. Данните да изготвени по заявка и специално подготвени за организирания от b2b Magazine "CARD Payments Forum Sofia 2014".

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X