Ит Лидери

Нови лаптоп и таблети от Lenovo

Computer World

Ултра лек 14-инчов лаптоп, ThninkPad X1 Carbon и плеяда от таблети пуска на пазара в България Lenovo. Най-интересните от тях са 8-инчов бизнес таблет ThinkPad Tablet 8 и 10-инчовият таблет за развлечения Yoga Tablet 10 HD+.

Според компанията ThinkPad X1 Carbon е най-лекото устройство в класа ултрабук в момента на пазара. То тежи 1,27 кг. и за производството му, както си личи от името, са използвани въглеродни влакна.

Основното нововъведение в “карбоновия” лаптоп е т.нар. адаптивна клавиатура. Това са функционални бутони, които позволяват по-лесно и интуитивно управляване на устройството, с използване на жестове с ръка във въздуха или с гласови компанди. За разпознаване на жестовете се изпозлва вградената камера, като потребителят може с движения на ръката пред устройството да сменя слайдове в презентации, да усилва и намалява силата на звука и т.н.

Тъй като разработван с мисълта да бъде използван като професионален инструмент, за новия лаптоп се предлага и специална докинг станция. Към нея могат да бъдат свързани до два монитора, различни USB устройства, тон колонки и Ethernet мрежа. Така, когато птребителят реши да работи на бюрото си, той трябва включи само един кабел, който, освен всичко, и зарежда батерията на лаптопа.

X1 Carbon се предлага във вариан със и без мултитъч дисплей. Останалите хардуерни показатели включват: Intel Core i7 процесор, 8 GB оперативна памет до 512 GB твърдотелен диск и 3G/4G модул. Благодарение на технологията Rapid Charge до 80% може да бъде заредена за по-малко от час. При пълно зареждане пък лаптопът може да работи почти 9 ч.

Цените на X1 Carbon започват от 4 399 лв.


Нови лаптоп и таблети от Lenovo

© Computer World, Computerworld.bg

От Lenovo позиционират ThinkPad 8 като бизнес таблет. Два са основните му показатели в тази насока. На първо място е използваната пълна версия на Windows 8.1. За да оползотворят напълно възможностите й от Lenovo са предвидили възможност за свързване на устройството към специална док станция, към която могат да бъдта включени стандартни мишка, клавиатура и монитор, превтъщайки го в пълноценна настолна офис машина. Удобството за мобилния служител, да си носи служебния компютър под формата на 8-инчов таблет и да не се ангажира със синхронизация на мобилни устройства, когато реши да работи на бюрото, е повече от очевидно.Налице е обаче един недостатък – свързването към док станцията става през micro-USB порта, което елиминира възможността за зареждане на устройството докато то работи в режим на настолен компютър.

От хардуерна гледна точка ThinkPad 8 предлага Intel Atom Z3770 процесор и 2 GB оперативна памет. Дисплеят му е с разделителна способнист от 1920 на 1200 пиксела.

Интересен аксесоар е калъфът Quick Shot Cover, който се подгъва, за да разкрие 8-мегапикселовата камера, при което тя автоматично се активира. Затварянето на капака на калъфа заключва таблета и го слага в режим sleep, а също така го „събужда” при отваряне.

ThinkPad 8 е вече в България на ценa от 949 лв.


Нови лаптоп и таблети от Lenovo

© Computer World, Computerworld.bg

Yoga Tablet 10 HD+ e 10,1-инчов много режимен таблет, наследник на представения в края на миналата година Yoga Tablet 10 HD. Основното му предимство бе огромната батерия 9000 и 6000 mAh за съответно 8- и 10-инчовата версия на продукта, специалната стойка (позволяваща трите знакови режима на таблета – Hold, Tilt и Stand) и ниската цена.

Обновената версия на устройството ще се само в 10-инчва и включва подобрени хардуерни показатели – четириядрен Snapdragon 400 процесор, 2 GB оперативна памет, 8-мегапикселова предна камера и дисплей с разделителна способност 1920 на 1200 пиксела. Всичко това е значителна стъпка напред първата версия, която предложи 1,2 GHz чип на MediaTek, 1 GB RAM, , 5-мегапикселова камера и екрана с резолюция 1280 x 800.

Дългият живот на таблета е постигната благодарение на цилиндричната батерия, която позволява лесен захват и служи и за стойка.

Заедно с Yoga Tablet 10 HD+ Lenovo представи нов набор от приложения DOit, които улесняват споделянето и синхронизацията, както и защитата и работата с ценна информация.  Серията от апликации DOit включва пет основни приложения: SHAREit, SECUREit, SYNCit, SNAPit и SEEit.

Yoga Tablet 10 HD+ ще бъде наличен в България през април 2014г.

Освен описаните три продукта Lenovo предсатви и три други таблета TAB A7-50, A8-50 и A10-70, различаващи се предимно по размера на екрана (съответно 7, 8 и 10,1 инча).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X