Ит Лидери

Китайската Alibaba потвърди плановете си за IPO в САЩ

Владимир Владков

Китайският гигант в е-търговия Alibaba Group обяви в неделя плановете си да пусне свои акции на борсата в САЩ, като се очаква да постигне рекорд за IPO на китайска компания в САЩ.

Базираната в Ханджоу компания публикува кратко съобщение, че е „решила да започне процес по първично публично предлагане на акции в САЩ. Това ще ни направи по-глобална компания и би подобрило прозрачността ни, освен това ще позволи на компанията да продължи да следва дългосрочната си визия и идеали, допълват от Alibaba. - Ако обстоятелствата го позволяват в бъдеще, ние ще бъдем конструктивнi към разширяване на нашия обществен статут на китайския капиталов пазар, за да споделим нашия растеж с народа на Китай."

Източници, цитирани от в. Wall Street Journal, пресметнаха, че IPO процесът би могъл да събере $15 милиарда, въпреки че няма да бъде включена платежната система на фирмата Alipay или нейният фонд паричен пазар.

Yahoo остава основен акционер в Alibaba Group, като според много анализатори това е подкрепило борсовата цена на щатската компания в момент, в който основният й бизнес бе силно затруднен. През 2012 г. Yahoo намали дела си от 40% на 20%, а двете компании коригираха споразумението си така, че Alibaba Group да получи правото да откупи оставащия дял на Yahoo „при едно бъдещо първично публично предлагане", пишеше тогава в изявлението на двете интернет фирми.

IDG News Service, Бостън 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X