Ит Лидери

Саша Безуханова: Последователност + постоянство = УСПЕХ

Computer World

Саша Безуханова e една от емблематичните фигури в развитието на ИТ средата в България и издиганeто й на международно ниво. През 2006 г. тя успява да привлече Hewlett-Packard в България, вследствие на което компанията откри свой Глобален център за отдалечени услуги (Global Delivery Center) у нас, в който днес работят около 5000 души. Освен това, с нейна помощ е създадена Националната ИКТ стратегия за конкурентоспособност.

Кариерата на Саша Безуханова на високо ниво започва през 90-те години. В в периода от 1990 г. до 1994 г. тя е директор на австрийската фирма за медицинска апаратура HELLImed, основен представител на HELLIGE и ALOKA за България. През 1995 г. става генерален директор на S&T Bulgaria, като следващата компания, в която продължава кариерата си, е Hewlett-Packard. В HP Саша Безуханова работи като генерален мениджър за България между 1998 г. и 2008 г., след което е повишена в директор за бизнеса с публичния сектор на компанията в Централна и Източна Европа. От 2012 г. до края на 2013 г. тя вече работи като директор направление „Публична администрация” в HP за всички развиващи се пазари.

Понастоящем обаче името на Саша Безуханова се свързва най-вече с гражданската онлайн платформа за демокрация, публични дискусии и дебати по формиране на национални политики за развитие на България MoveBG, както и с Българския център на жените в технологиите (BCWT), на които е основател. В допълнение, тя е член на борда и председател на Консултативния съвет на високо равнище на Европейския център за жените и технологиите (ECWT) към Европейския съюз.

Също така Саша Безуханова е председател на съвета на настоятелите на Техническия университет, член на настоятелството на Американския университет, почетен председател на Българския ИКТ Клъстер и председател на управителния съвет на предприемаческата организация Junior Achievement в България. 

С времето Саша Безуханова е заслужила и много отличия, сред които Бизнес дама на десетилетието (1991-1999 г.) от IDG България, ИТ мениджър на годината за 1996 г., 2001 г. и 2002 г. от IDG България, Лице на бизнеса в България през 2008 г. от Financial Times, една от петте най-влиятелни жени в България през 2011 г., според в. Пари 2011, и Digital Woman of Europe за 2013 г.

Кои са уменията, които най-много са ви помогнали да постигнете това високо кариерно развитие в сферата на ИТ?

Уменията, които считам за изключително важни за постигане на високо кариерно развитие, не само в моя професионален път, а изобщо, са последователност и постоянство. Готовността за поемане на риск и на отговорност са други качества и умения, които са ни нужни по пътя, за да успеем. Не на последно място, изграждането на мотивиран екип, работещ с отдаденост, е от ключово значение за постигане на високи резултати и успех. 

Кое постижение считате за върха на своята кариера досега в ИТ?

Като най-значимото си постижение определям привличането на инвестицията на Hewlett-Packard през 2006 г. за изграждане на Глобалния център за отдалечени услуги в България, който днес осигурява работа на 5000 души. Този проект постави България на световната ИТ инвестиционна карта. В резултат на това HP се утвърди не само като най-голямата компания в ИКТ сектора у нас, но днес е и сред петте най-големи работодатели в страната. Най-важното постижение обаче е, че много млади талантливи хора получиха шанс за реализация по най-високите стандарти в собствената си държава. Стотици се върнаха от чужбина, за да работят и живеят в България. 

Обикновено всеки си има своите т. нар. productivity hacks и много топ мениджъри споделят своите в LinkedIn. Какви са вашите? 

Всеки ден ставам по изгрев и се отдавам на йога и медитация за 30 минути. Обожавам планините и природата изобщо и се стремя да живея в хармония както със себе си, така и със света, който ни заобикаля. В България има изключително красиви места, които ме зареждат и вдъхновяват. Това ми помага в работата ми и в комуникацията с хората. Общуването с интересни личности от различни сфери винаги е било за мен важен стимул. Обичам да работя с младите хора. Тяхната нестихваща енергия, ентусиазъм и креативност са източник на вдъхновение и здравословна провокация, които ми помагат да уча и израствам заедно с тях.

Интервюто проведе Тихомир Иванов

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X