Ит Лидери

Cebit 2014: Лидери поискаха по-силна защита на личните данни

Владимир Владков

Защитата на личната неприкосновеност бе в умовете и речите на всички висши ръководители, събрани в Хановер в неделя вечер на откриването на традиционното изложение CeBIT, като темата бе „Големи данни с отговорност".

Споменавайки ускореното събиране на цифрови данни, германският канцлер Ангела Меркел каза: „Този цифров свят се нуждае от правна рамка, от правила. Ние сме едва в началото на този процес. Националните закони сами по себе си няма да са достатъчни."

Ангела Меркел, канцлер на Германия, при откриването на CeBIT 2014: „ИТ  секторът предлага огромни възможности за всички държави членки да развиват модерни форми на заетост. Липсват обаче умения, затова образованието и обучението са толкова важни“

Ограничаването на натрупването на данни може би вече не е правилният подход, предупреди Дитер Кемпф, президент на Германската асоциация по ИТ, телекомуникации и нови медии (Bitkom). „Трябва да се запитаме дали подходът за защита на данните, който се стреми да ограничи събирането на лични данни, може да бъде приложим в цифровия свят, заяви той. - Категоричната забрана може да е популярна, но тя не съответства на цифровия подход."

Онези, които искат да ползва личните данни, трябва да ги предпазват, каза Кемпф, предполагайки, че ползваме повече ИТ да решим проблеми с неприкосновеността, отколкото самите ИТ са създали. „С помощта на анонимността, псевдонимите, организационни мерки и нови технологии като „хомоморфно криптиране" ще е възможно да подсилим значително защитата на данните", добави той.

Стефан Вейл, министър председател на провинция Долна Саксония, в която се намира и Хановер, също призова за „етични и морални измерения на неприкосновеността на данните и защитата им". В Европейския съюз скоро ще се нуждаем от стандартни правила, така че всеки ще има високо ниво на неприкосновеност на данните. В разговорите за свободна търговия със САЩ нашите европейски стандарти трябва да станат опорна точка", добави той.

Дори Мартин Винтеркорн, главен изпълнителен директор на Volkswagen, изрази опасенията си, че днешните компютъризирани свързани коли могат да се превърната в заплаха за своите шофьори и техните данни. „Ние защитаваме потребителите срещу всички видове рискове и опасности на пътя – загубата на контрол и аквапланинг, задрямване зад волана или попадане в задръствания. Трябва да бъде също толкова отговорни и към защитата на нашите потребители срещу злоупотреба с техните лични данни", каза той, но отхвърли представите за държавата в ролята на „бавачка и Биг Брадър".

За да се избегне досадното следене на шофьорите (и вследствие нежеланото държавно регулиране), той поиска от автомобилните производители да излязат с общи стандарти по отношение неприкосновеността на данните. „Трябва ни форма на саморегулация на автомобилната индустрия. Volkswagen със сигурност е готова да подпише подобно споразумения."

Единствено британският премиер Дейвид Камерън изглежда не се вълнуваше от проблема с неприкосновеността на данните.

В своите забележки, той направи впечатление на човек, който от твърде далеч от тревогите на типичните европейци днес. Церемонията, която бе открита с диалог между млад актьор и робота RoboThespian, последван от изпълнение на цигуларката Никола Бенедети, той каза без капка ирония: „Какво мога да кажа? Цикулки, музика, робот актьор – за мен това е една типична неделна вечер."

Той продължи с набелязаните инициативи, въведени или планирани от правителството му в подкрепа на иновациите, включително „патентната кутия", която намалява данъците върху печалбите от патентовани изобретения, направени във Великобритания, както и нови помощи за компании, разработващи продукти за „Интернет на нещата". В понеделник регулаторът Ofcom, отговарящ за британската комуникационна индустрия", ще представи нови предложения за предоставяне на спектър, достъпен за свързани уреди и други нови приложения, добави той.

Отбелязвайки компании за чипове като Imagination Technologies, създател на графични чипове, които Apple използва в iPhone, и Arm, дизайнер на вездесъщите процесорни ядра, вграждани в повечето мобилни телефони, той заяви, че неговата мисия е да насърчава иновациите във Великобритания. В този смисъл той поиска нов съюз между иновативните британски фирми и германският опит в производството. „Нека обединим сили, нека правим прогрес чрез технологии, нека британци и германци да го направим заедно", каза Камерън.

И докато Камерън изглеждаше доволен да остави създаването на британското богатство в ръцете на няколко добре образовани, но малко на брой иноватори, Меркел бе заинтересована от по-широк пазар на труда, напомняйки на аудиторията, че хората все още са необходими, за да разтълкуват данните, „изливащи се" от свързаните устройства. „Човешкото същество може да не е чак толкова излишно, както би ви се сторило от речите на предишните оратори, каза тя. - ИТ секторът предлага необятни възможности за всички страни-членки да разработят съвременни форми на заетост. Има обаче липса на умения, ето защо образованието и обучението е толкова важно."


Cebit 2014: Лидери поискаха по-силна защита на личните данни

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Церемонията завърши с демонстрация на визията на Volkswagen за колата от бъдещето. Кемпф от Bitkom предположи преди това, че ще станем свидетели на ново предефиниране на интерфейсите човек/компютър, а Винтеркорн показа на сцената прототип на такъв тип интерфейс. Прототипът James 2025 илюстрира как докато пътуваме по умната магистрала, може да прехвърля данни за трафика и пътните условия към колите, а шофьорите могат да прехвърлят управлението на колата си чрез едновременно натискане на два бутона на волана, а след това да се облегнат назад и да се наслаждават на пътуването, участвайки в HD видеоконференция. Камерън и Меркел отказаха да се качат в прототипа, като оставиха на Вейл да покаже как технологията ще направи безполезен човека в някои ситуации.

Cebit продължава да петък вечер в германския град Хановер.

IDG News Service, Париж 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X