Ит Лидери

ИТ проекти 2013: ИС за Натура 2000 и внедряване на Big Data

Владимир Владков

Единната информационна система (ЕИС) за защитените зони от екологична мрежа Натура 2000, интегрирана с наличните ИС в различните структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е победител в категория „Администрация" в юбилейното 10-о издание на конкурса „ИТ проект на годината" на в. Computerworld България. В категория „Корпоративни проекти" журито постави на първо място внедряването на технология за анализ на Големи данни в Софийска вода (Veolia Environnement България).

Моника Димитрова-Бийчър, ръководител на Управляващия орган на ОПАК, връчи отличие на класиралия се на първо място за 2013 г. ИТ проект в администрация на Михаил Михайлов, директор на дирекция „Национална служба за защита на природата" в МОСВ. Проектът е реализиран от консорциум „Натура-ГИС" с партньори ЕСРИ България и Териториална проектантска организация Варна.

Подгласници в категорията на обществените организации са проектите за създаване на БУЛРИС - речна информационна система в българската част на р. Дунав на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" и информационната система, включваща е-регистър, чрез които НАП автоматизира обработката на искания за вземания в ЕС. Проектът БУЛРИС е изпълнен от „Обединение Булрис 2009" АД, включващо СИЕНСИС, ТехноЛогика, ДП „Съобщително строителство и възстановяване" и КРУП, консорциум „Дунав" и консорциум „БУЛ РИС 2". Реализираният в НАП е-регистър за обезпечаване на дейността по административното сътрудничество с държавите-членки на ЕС при събиране на публични вземания е внедрен от Мусала Софт.


ИТ проекти 2013: ИС за Натура 2000 и внедряване на Big Data

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Евгений Иванов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, награди победителя в категорията "Корпоративен сектор" - Валери Пейков, ИТ директор за България във Веолия. Ръководената от него дирекция е осъществила със собствени сили проекта „Автоматизирано управление на клиентски риск, поведение и клиентски стратегии във водни компании и ютилити сектор". 


ИТ проекти 2013: ИС за Натура 2000 и внедряване на Big Data

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Отличията в категория "Администрация"

Апелирам към публичната администрация и други сектори да участват в подобни конкурси, защото ИТ секторът е много важен за създаване на качествени проекти, които да печелят награди не само на национално ниво, а и на европейско и световно. Нашата оперативна програма работи в тази насока, нашите бенефициенти доказват това. Искам да насърча подобни проекти да кандидатстват, защото така се създават добрите „визитни картички" на България. За мен е чест да връча наградата на Министерството на околната среда и водите за реализирания проект и да апелирам и другите финансови инструменти да подкрепят такива добри практики", заяви при връчването на наградата на МОСВ Моника Димитрова-Бийчър.

„За мен е чест да получа тази награда, връчена от реномирано издание, което повече от 20 г. анализира ИТ технологиите, каза Михаил Михайлов от МОСВ. - Това е втората награда за ИС за защитените зони, което доказва, че министерството е взело правилното решение да възложи и внедри тази система. Бяхме поздравени и от Европейската комисия за реализираното решение, което ни успокоява, че не сме похарчили напразно парите на европейските данъкоплатци, включително и българските. Искам да благодаря и на изпълнителя ЕСРИ България, без чиято експертиза и усилия нямаше да държа тази награда. Нека повече държавни администрации получават подобни награди през следващите години." 

Отличените корпоративни проекти

В категорията на корпоративните проекти в челната тройка освен решението в Софийска вода бяха номинирани и проектите „Изграждане на ИТ корпоративна архитектура на основата на облачни технологии" на „Приста ойл груп" ЕАД, реализиран от Майкрософт България, Виваком и Интелиджънт Системс България, и „ДЗИ ОНЛАЙН – електронен портал на ДЗИ" на „ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД, изпълнен от Скейл Фокус. 


ИТ проекти 2013: ИС за Натура 2000 и внедряване на Big Data

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Това не е само конкурс – това е платформа, място, където се обменят идеи, обменят се добри производствени практики. ИТ секторът има изключителен потенциал, а като в него преобладават малките и средни предприятия. В качеството си на директор на агенцията за насърчаване на такива фирми с удоволствие мога да отбележа, че в сектора се създава продукт с изключително висока добавена стойност, като тези решения имат висок експортен заряд. Неслучайно ние като изпълнителна агенция организираме участието на български фирми на международни изложения в ИКТ сектора, като предстоящото CeBIT в Хановер", каза Евгений Иванов, директор на ИАНМСП при връчването на отличието на Валери Пейков, ИТ директор на Софийска вода.

„Благодаря на страхотния екип на Веолия България, който имам честта да ръководя, както и на цялата група Veolia, която ни даде възможност да творим и да правим иновации в нашата страна", каза Валери Пейков.

„Благодаря на целия екип от ДЗИ и колегите от Скейл Фокус, които ни помогнаха да реализираме тази иновация на застрахователния пазар. Нашите потребители много я харесват, застрахователният пазар има много да наваксва по отношение на ИТ и затова се надявам да продължим с иновациите", заяви Таня Панева, директор на дирекция „Бизнес архитектура, проекти и процеси", в ДЗИ – Общо застраховане.

Юлия Шивергева, ИТ програмен мениджър в Приста ойл груп, благодари на акционерите на компанията. „Те повярваха, че една чисто българска компания, която направи експанзия в над 30 страни по света, може да си позволи да включи новите облачни технологии и те да помогнат за разрастването на българския бизнес", добави тя. 

Специална награда

получи проектът на ИА ЕСМИС към Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията за интегриране на Електронната съобщителна мрежа и Националната мрежа на държавната администрация. Отличието бе връчено за особен принос за развитие на е-услуги в администрацията на директора на ЕСМИС Красимир Симонски от управителя на ICT Media Недялка Йоловска.

Проектът получи специална награда, защото е уникален – обединени са две мрежи с национално значение, които се ползват от един и същи потребител – държавните ведомства, спестявайки на данъкоплатците 50 млн. лв. годишно. Всичко това е направено със собствени сили и без допълнителен разход на бюджетни средства, което е пример за цялата администрация", каза Йоловска. 


ИТ проекти 2013: ИС за Натура 2000 и внедряване на Big Data

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Тази мрежа е уникален пример за съвместните усилия на няколко организации, които работиха заедно върху толкова сложен проект и бе поставено началото на облака на електронното управление в България. Интегрираната мрежа може да се превърне в „гравитационна сила", около която могат да се обединят фрагментираните усилия за е-управление. Бюджетът на проекта не е толкова голям, но създадената инфраструктура ще има голям ефект за цялата държавна администрация и в близките години ще видим, че това е правилният път, по който и бизнесът, и държавата могат да постигнат сериозни успехи в интерес на цялото общество. Искам да отбележа ролята на консорциума, изпълнил тази сложна задача. Той е съставен от конкурентни фирми, които се обединиха и заедно успяха да реализират проекта – Контракс, АлкомТех, Телелинк, Електрон Прогрес и Парафлоу", заяви Красимир Симонски. 

Първенците в двете категории на конкурса "ИТ проект на годината" за 2013 г. бяха оповестени на 19 февруари в "София Хотел Балкан". През 2013 г. в инициативата се включиха общо 24 ИТ проекта, 13 от които бяха реализирани в администрацията и 11 – в частния сектор. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X